HC Energie Karlovy Vary

Pešout: Krize ukázala charakter týmu. Posily? Čekáme i na vývoj v NHL

V obsáhlém rozhovoru shrnul trenér A-týmu Martin Pešout letní přípravu, promluvil ale také o možných posilách, odchodech a talentovaném Janu Bednářovi, který vyčkává na draft do NHL.

Pane trenére, A-tým má za sebou suchou část letní přípravy, jste spokojený s jejím průběhem?
Stejně jako v minulosti se nám podařilo tréninky v některých věcech posunout, ať ve spolupráci s kondičním trenérem, s některými novými věcmi přišel také Tomáš Mariška. Jsme rádi, že se suchá část maličko obměňuje, kostra však zůstává stejná. Na hráčích, kteří tu s námi tráví třetí či čtvrtou přípravu je vidět trénovanost, což nám potvrdily také fyzické testy.

Jak moc letní přípravu ovlivnila pandemie?
Nás se opatření kolem koronaviru nedotkla už vůbec.

Jak to vypadá s výsledky fyzických testů? Zlepšují se?
Ano, zlepšují také s ohledem na zkvalitnění mužstva. Do týmu jsou zařazovaní pouze šikovní a fyzicky dobře připravení hráči. Z juniorského celku k nám přišli čtyři hráči, kteří vypadají velice nadějně.

Jak jste spokojený s přístupem juniorů a co by ještě měli zlepšit?
S hráči z juniorky jsem hodně spokojený, jelikož všechny tréninky byly v jejich podání odpracovány naplno. Uvidíme, co se ukáže na ledě. V jejich aktuálním věku kolem šestnácti let musí hokejově vyzrát a tam dobrá kondice nestačí.

🏋️‍♂️ | Letní příprava energetiků je minulostí ✅

Zveřejnil(a) HC Energie Karlovy Vary dne Pondělí 29. června 2020

Jak se jevila příprava nových opor A-týmu?
Když budu mluvit konkrétně, tak Lukáš Pulpán pode mnou absolvoval letní přípravu v Chomutově, tudíž pro něj to nebylo nic nového. Obránce Kotvan se k týmu připojil v polovině letní přípravy, vzhledem k tomu, že zbytek kádru měl za sebou už tři týdny, tak byl trošku zahlcený. Tým ale fyzicky dohnal a zlepšil se ve věcech, které jsme vůbec neočekávali, jako je dlouhý běh a některé laktátové věci, které s ohledem na jeho postavu a váhu pro něj rozhodně nejsou příjemné. Z nových útočníků se jako nejlépe připravený jevil Hladonik, ale je to ještě mladý kluk, bylo by naopak špatné, kdyby nebyl dobře připravený. Obě posily z Kladna, tedy Machač a Redlich, se v průběhu letní přípravy zlepšovaly a jsme v očekávání, jak se budou projevovat na ledě.

Sezona byla předčasně ukončena kvůli zmiňované pandemii. Hodilo se týmu delší volno?
Vyzkoušeli jsme si to už vloni, kdy jsme skončili brzy, protože jsme nemuseli hrát baráž a končili jsme kolem 10. března. Letos bychom byli radši, kdybychom dohráli sérii s Hradcem a pokračovali do dalších zápasů. Taková ale byla situace. Delší odpočinek některým hráčům rozhodně prospěl.

Energie je partnerským klubem Sokolova, bude tato spolupráce pokračovat i nadále?
Situace se nijak nemění. Hráči, kteří neměli v našem týmu místo, byli nabídnutí Sokolovu. Aktuálně máme o jednoho obránce a dva útočníky více, tudíž počítáme s tím, že budou nastupovat také za Baník, pakliže bude základní kádr zdravý. Vzhledem k letošnímu uzavření ligy, budou méně vytěžovaní hráči, pakliže nebude herní úterý, dohrávat své minuty a stěžejnější roli právě v Sokolově.

Nedávno jste tvrdil, že Energie shání ještě jednu oporu do zadních řad a jednoho útočníka. Jak se situace vyvinula?
Měli jsme téměř domluveného jednoho obránce, ale nakonec z toho sešlo. Byl to zahraniční hráč a rozhodli jsme se, že nebudeme zbytečně investovat. Nepřeinvestovávat mužstvo, obehrajeme si raději naše mladší hráče. Budeme čekat, kdo se uvolní na trhu, protože máme zprávy, že někteří hráči nechtějí do Ruska, nebo hráči z Kanady by raději začali sezonu u nás. Stejná situace platí v útoku, kdy jsme v jednání s jedním hráčem, který zatím nepodepsal. Pokud mu nevyjde lukrativní nabídka ze zahraničí, tak nám slíbil, že by nastoupil v Karlových Varech. Dále jsme v jednání se třemi hráči z NHL, kteří projevili zájem hrát za Energii.

🖤 | Spojení Martin Frk a Karlovy Vary? To by byla bomba! 💣

Zveřejnil(a) HC Energie Karlovy Vary dne Čtvrtek 2. července 2020

Kariéru přerušil Ondřej Šafář. Co na to říkáte?
Situace s Ondrou je špatná. I docent pan Kolář, který nám byl vedením doporučený, aby Ondru zkontroloval, nedoporučil pokračování v kariéře. Aktuálně tedy hledáme i obránce na pozici sedm/osm. Mladšího hráče, který by nám zapadl do koncepce a do hry, kterou my hrajeme.

Jaká je situace ohledně Jana Bednáře?
Byli jsme moc potěšení z jeho vysokého umístění na draftu do CHL. Moc mu to přejeme. Během letní přípravy se výrazně zlepšil, hodně na sobě pracoval a výsledky jsou až zarážející. Pokud by kanadská juniorka nezačala, mužstvo, které ho bude draftovat – pokud vůbec, máme informace, že by to mělo být na rozhraní druhého a třetího kola, tak potom vstoupíme do jednání a bude na nich záležet, jestli budou chtít, aby Honza podepsal už teď, šel do juniorky, nebo aby zůstal hrát dospělý hokej v Čechách. Čekáme tedy na začátek října, kdy by měl proběhnout draft. Do té doby zůstává hráčem Karlových Varů.

Už je znám rozpis přípravných klání, jak jste spokojen?
Letos nejsem vůbec spokojený. Tuhle část ovlivnil koronavirus nejvíce. Vždy jsem se snažil domlouvat co nejtěžší zápasy se zahraničními soupeři, protože máme mladé mužstvo a potřebujeme mezinárodní styk a různé hokejové styly. Využívali jsme toho, že k nám jezdila silná ruská a německá hokejová mužstva. Situace to letos neumožňuje. Bohužel jsme museli vzít za vděk jen Generali Cupem. Nevíme, která mužstva postoupí, proto je těžké si domlouvat přípravné zápasy. Zatím tedy máme domluvené jedno utkání se Sokolovem a se Slavií Praha, což jsou prvoligová mužstva. Je to obrovský rozdíl oproti loňské přípravě, kdy jsme po těžkých přípravných zápasech chytili začátek soutěže. Z toho mám největší obavy. V týdnu se rozhodlo, že se německá soutěž bude posouvat, proto jsme byli nuceni zrušit obě přípravná utkání s německými celky. Náhradu za tyto zápasy zatím nemáme, rádi bychom někoho sehnali, ale zdá se, že to vůbec nedopadne. V jednání je jeden tým z Finska, který by možná začátkem září dorazil na soustředění, ale to je ještě s otazníkem.

Zmínil jste Generali Česká Cup, co na tento formát soutěže říkáte?
Naše skupina, která je tvořena z Liberce, Boleslavi a Litvínova, je dobrá. Nevíme, komu se podaří postoupit, proto je těžké domlouvat si další program. A hrát s někým tři zápasy v přípravě je nesmysl. Navíc nám vyšla Sparta, kterou máme ve třetím kole soutěže, tudíž domlouvat si přípravný zápas se Spartou, která má potenciál postoupit dál, je nesmyslné. Podobně jako s Plzní, která má ve skupině Kladno a Budějovice. Je pro nás tedy těžké si domluvit další zápasy, ostatní soupeře máme přes tři hodiny cesty. Osobně preferuji poctivou přípravu, než cestovat za utkáním.

Zveřejnil(a) HC Energie Karlovy Vary dne Středa 8. července 2020

Po sezoně odešli čtyři hráči, zbytek se podařilo udržet a podepsat další kontrakty. Bylo to vaším cílem po těchto odchodech?
Je poučka „Nemeň to, co funguje.“ My jsme byli postaveni před hotovou věc tím, že nám Rachůnek s Grígerem odešli do Liberce. Měnit jsme nic nechtěli. Chtěli jsme všechny hráče udržet, jak Emingera, tak Stříteského i Poláka. Bohužel tato jednání nedopadla. Byli jsme postaveni před to, že nám odešlo celkem pět klíčových hráčů. Na přestupovém trhu jsme museli reagovat. Jsme moc rádi, že letošní sezona bude nesestupová a my můžeme znovu vytvořit kostru mužstva s naprostým klidem. Budeme chtít hrát co nejvíce nahoře, protože jen tak nám přijdou diváci a pouze tak nám hráči porostou.

Kterého odchodu nejvíc litujete?
Odchod Dávida Grígera mě hodně mrzí, protože to je ještě mladý hráč a mohl v klubu, jako jsme my, ještě rok počkat. Velký přestup Rachůnka. Chápu, že ve třiceti letech chtěl využít dobré sezony, kterou měl a přeju mu hodně štěstí.

Před začátkem letní přípravy došlo ke snížení platů, jak toto opatření hráči přijali?
Až na dvě výjimky to kluci přijali v pohodě a chci jim za to moc poděkovat. Budeme se snažit, aby měli v sezoně možnost si peníze nahrát zpátky. Proto jsme ani neuvažovali o tom, že bychom místo odchozích hráčů nasadili juniory a mužstvo jsme se snažili v rámci možností posílit.

Ukazuje se přijetím podmínek charakter týmu a hráčů?
V těchto krizových situacích se charakter vždy pozná a já jsem rád, že mužstvo charakter ukázalo a také to, že jim klub přirostl k srdci a nechtěli, aby zanikl.

Před měsícem proběhla autogramiáda A-týmu. Čekal jste tak obrovský zájem fanoušků?
Musím říct, že jsem si připadal jako v Brně, kde autogramiády byly hodně masivní. Všechny nás to zahřálo u srdce. Také to, jak se fanoušci snažili během koronavirové krize pomoci klubu, ať už to byl transparentní účet nebo to, že nechtěli vrátit peníze za neodehrané play-off, či další akce fanoušků, včetně dražeb. Moc nás to těší a také nás to zavazuje k tomu, abychom podávali co nejlepší výkony.

Nyní je už prodáno přes 1000 permanentních vstupenek, což je téměř totožné číslo, které bylo v loňské sezoně...
To nás moc těší. Věřím, že pokud se nám podaří přivést ještě jednoho nebo dva hráče, ať už to budou rozdíloví hráči z ELH nebo z NHL, tak by prodej ještě stoupl, což by bylo na naše poměry fantastické!

Díky za rozhovor!

🖤 | Skvělé gesto! Fanoušci z kotle Carlsbad Ultras pomocí aukcí a svými dary přispěli na transparentní účet klubu...

Zveřejnil(a) HC Energie Karlovy Vary dne Středa 15. července 2020