HC Energie Karlovy Vary

Mládí do repre! Devět energetiků oblékne dres národního týmu

Společným znakem hráčů Energie ve všech kategoriích je týmovost, obětavost a nasazení. A to jsou zřejmě některé z vlastností, díky nimž se energetici poměrně pravidelně objevují v hledáčku reprezentačních trenérů napříč všemi kategoriemi. Tentokrát se jich v únorových mezinárodních turnajích představí devět a dalších deset je nominováno mezi náhradníky. Tak ať se daří, kluci!

Reprezentace do 20 let

Juniorská reprezentace kategorie U20 se 5. února sejde v Praze. Odtud 6. února odletí na Turnaj pěti zemí do švédského Ängelholmu. V roli hlavního trenéra národní tým povede Jiří Kalous. Do turnaje zasáhnou obránci Ondřej Dorot a Filip Krajčík. V útočných řadách bude k vidění Samuel Šmajda. Mezi náhradníky nechybí obránce Tadeáš Tůma.

Ondřej Dorot je stálicí obranných řad juniorského týmu. Do karet mu hraje jeho urostlá postava a přehled ve hře. Daří se mu také v kanadském bodování, kdy si ve třiceti čtyřech zápasech přišel na 25 bodů (6+19) což mu vyneslo páté místo v týmové produktivitě. Toto vše plus obětavost v blokování střel a další dovednosti dovedlo Ondru ke splnění snu každého hokejisty, reprezentovat svou zemi. Pro Ondru bude totiž turnaj ve Švédsku premiérou v reprezentačním dresu. Přejeme, aby šlo o premiéru úspěšnou.

Dalším statným obráncem, který vymění černobílý dres Energie za ten reprezentační, je Filip Krajčík. Do Energie přišel v roce 2020 z týmu VHK Robe Vsetín a také patří k oporám juniorské obrany. Daří se mu i střelecky. V týmové produktivitě je na čtvrtém místě díky zisku 27 bodů (10+17) ze třiceti pěti zápasů. Filip v letošní sezóně také odehrál několik zápasů v A-týmu Energie a Vsetína.

Do reprezentačního útoku naskočí Samuel Šmajda. Šikovný útočník v extralize juniorů odehrál dvacet osm zápasů, ve kterých nasbíral 27 bodů (11+16). V reprezentaci nastupuje už od kategorie U16. Začátkem ledna vyjel v dresu Baníku Sokolov k premiérovému zápasu v seniorském hokeji.

Ani Tadeáše Tůmu nejde na ledě přehlédnout. Mnozí z juniorských brankářů by mohli vyprávět o jeho dělovkách od modré. Tadeáš v dresu Energie, kam přišel před sezónou z Finska, odehrál třicet jedna zápasů s bilancí 21 bodů (8+13). I Tadeáš patří ke zkušeným reprezentantům, neboť v národním týmu je k vidění už od kategorie U16.

Nominace české dvacítky

Brankáři:

Tomáš Volevecký (Slavia Praha), Jakub Vondraš (Škoda Plzeň).

Obránci:

Ondřej Dorot, Filip Krajčík (Energie Karlovy Vary), Vít Beran (Litvínov), Jakub Koudelka (Dynamo Pardubice), František Němec (Kometa Brno), Matěj Prčík (Vítkovice Ridera), Matěj Vovsík (Dukla Jihlava), Matěj Zavřel (Berani Zlín).

Útočníci:

Ondřej Hrabík (Sparta Praha), Samuel Šmajda (Energie Karlovy Vary), Lukáš Plos (Bílí Tygři Liberec), Marek Vlasák (BK Mladá Boleslav), Dominik Pavlata (Dynamo Pardubice), Matěj Přibyl (Vítkovice Ridera), Lukáš Strnad (Slavia Praha), Adam Dvořák, Marek Soukup (oba Škoda Plzeň), Jonáš Jungwirth (Dukla Jihlava), Adam Bareš (Pelicans Lahti, Finsko), Jan Gaspar (Södertäjle, Švédsko).

Náhradníci:

Brankáři: Lukáš Matěcha (Dynamo Pardubice), Štěpán Vopravil (KooKoo, Finsko). Obránci: Šimon Němec (BK Mladá Boleslav), Adam Burian (Berani Zlín), Denis Puchala (Vítkovice Ridera), Matěj Houdek (Škoda Plzeň), Tadeáš Tůma (Energie Karlovy Vary). Útočníci: Vojtěch Malínek, Vojtěch Polák (oba BK Mladá Boleslav), Matyáš Dědek (Berani Zlín), Matyáš Borák (Škoda Plzeň), Jan Ekrt (Litvínov).

Rozpis českých zápasů Turnaje pěti zemí ve Švédsku

Úterý 7. února 2023

14:00 Švýcarsko - Česko

Čtvrtek 9. února 2023

18:00 Česko - Finsko

Pátek 10. února 2023

14:00 Česko – Německo

Sobota 11. února 2023

16:00 Švédsko - Česko

Reprezentace do 18 let

Reprezentační dres v kategorii U18 obléknou čtyři energetici. Důvěru hlavního trenéra Jakuba Petra si vysloužili brankář Adam Dybal, obránce Matteo Kočí a útočníci Adam Csabi a Matyáš Adámek. Mezi náhradníky se dostal obránce René Kubíček. Národní tým se po kempu ve Velkých Popovicích, kde se sejde 7. února, přesune 9. února do Finska na Turnaj čtyř zemí. První zápas odehrají mladí reprezentanti 10. února, kdy se utkají s týmem Finska. Turnaj čtyř zemí je poslední větší akcí před přípravnými kempy a MS U18. Nominovaní hráči tak mají velkou šanci říci si o pozvánku na mistrovství světa.

Adam Dybal je velkou oporou juniorského týmu Energie. Po třiceti třech zápasech, ve kterých v letošní sezóně střežil branku juniorů, se dostal na úspěšnost 94,12 % s průměrem 1,9 gólu na zápas. Může se pochlubit šesti čistými konty, která připisuje i svým spoluhráčům. "Ty zápasy, ať už se Spartou, s Plzní a Litvínovem, jsme odehráli týmově fakt výborně. Byly to spíš "odstáté" nuly."

Obránce Matteo Kočí patří k oporám juniorské obrany. Kromě defenzívy se mu daří i ofenzivně. V aktuálním ročníku juniorské extraligy se může pochlubit 19 body (6+13). Naposledy se střelecky prosadil v derby proti Litvínovu, v němž nasbíral tři body (1+2). V reprezentaci je k vidění často a v sedmnácti zápasech nasbíral čtyři body (1+3). V letošní sezóně figuruje i na soupisce A-týmu Energie.

Dalším pravidelným účastníkem reprezentačních akcí je útočník Adam Csabi. Ten se po zkušené ve Finsku vrátil do Energie v lednu a od prvního zápasu ukazuje, že bude velmi platnou posilou. V pěti zápasech si zapsal osm bodů (4+4). V reprezentačním dresu má aktuálně na kontě osm bodů (5+3).

Dalším útočníkem, kterého můžeme často vídat v národních barvách je Matyáš Adámek. Matyáš si v letošní sezóně odbyl premiéru v seniorském hokeji, když v dresu A-týmu Energie nastoupil v listopadovém utkání proti týmu HC Olomouc. V lednu pak třikrát oblékl dres partnerského týmu Baník Sokolov v Chance lize. Ve třiceti devíti zápasech extraligy juniorů nasbíral 24 bodů (8+16).

Na svou šanci bude mezi náhradníky čekat obránce René Kubíček. René hrál ve Finsku ve stejném týmu jako Adam Csabi a do Energie se rovněž vrátil v lednu. Také René si již zahrál v národním týmu, takže ví, co mezinárodní turnaje obnášejí. Do Energie přišel před sezónou 2021-2022 z Havířova a hrál za karlovarský dorost. Ve čtyřiceti zápasech extraligy dorostu nasbíral 17 bodů (7+10).

Nominace české osmnáctky

Brankáři:

Adam Dybal (Energie Karlovy Vary), Jan Kavan (Kometa Brno)

Obránci:

Jakub Dvořák (Bílí Tygři Liberec), Adam Jiříček (Škoda Plzeň), Matteo Kočí (Energie Karlovy Vary), Martin Matějíček (Dukla Jihlava), Vojtěch Vochvest (BK Mladá Boleslav), Dominik Badinka (Jokerit Helsinky, Finsko), Tomáš Galvas (HC Olomouc).

Útočníci:

Jaromír Pérez (Bílí Tygři Liberec), Lukáš Heš (Berani Zlín), Petr Pavelec, Maxim Vehovský (oba Vítkovice Ridera ), Adam Csabi, Matyáš Adámek (oba Energie Karlovy Vary), Vojtěch Hradec (BK Mladá Boleslav), Dominik Petr (Lukko Rauma, Finsko), Jakub Štancl (Växjö Lakers, Švédsko), Jiří Felcman (SCL Tigers, Švýcarsko), Tomáš Holčák (Jyväskylä, Finsko), Miroslav Holinka (Oceláři Třinec), Eduard Šalé (Kometa Brno).

Náhradníci:

Brankáři: Vojtěch Hambálek (Bílí Tygři Liberec), Jan Kasal (Mountfield HK). Obránci: René Kubíček (Energie Karlovy Vary), Dominik Buják (Oceláři Třinec), Šimon Bialy (Vítkovice Ridera), Antonín Lučan (KooKoo, Finsko), Adam Hamrla (Berani Zlín). Útočníci: Samuel Fiala (Dukla Jihlava), Daniel Badinka (Jokerit, Finsko), Hynek Peš (Dukla Jihlava), Jan Kučera (Škoda Plzeň), Andrej Fábry (Sparta Praha), Jiří Pospíšil (AIK, Švédsko).

Rozpis českých zápasů Turnaje čtyř zemí ve Finsku

Pátek 10. února 2023

18:00 Finsko - Česko

Sobota 11. února 2023

14:30 Švédsko - Česko

Neděle 12. února 2023

18:00 Česko - USA

Reprezentace do 17 let

Národní tým kategorie U17 má před sebou přípravný kemp v Chebu a Turnaj pěti zemí ve Švýcarském Romanshornu. Přímo v týmu tentokrát Energie zastoupení nemá, ale Václav Eismann, hlavní trenér reprezentace U17, si mezi náhradníky vybral obránce Pavola Cipka, brankáře Adama Ebenstreita a útočníky Jakuba Galnora, Tobiáše Pastora a Matěje Zemana.

Obránce Pavol Cipko je na ledě rozhodně nepřehlédnutelný. V letošní sezóně odehrál dvacet tři zápasů v nichž nasbíral 19 bodů (3+16). Odbyl si také premiéru v extralize juniorů v níž nastoupil do tří zápasů.

Povedenou sezónu zažívá i brankář Adam Ebenstreit. Má za sebou první čisté konto v extralize juniorů a dostal se na úspěšnost 90,91 %. Adam primárně nastupuje v extralize dorostu a i tady si připsal čisté konto a úspěšnost má aktuálně 93,18 %.

Reprezentační dres již několikrát oblékl útočník Jakub Galnor, který do Energie přišel před sezónou z týmu HC ZUBR Přerov. I jemu se v letošní sezóně daří, vždyť ve dvaceti jedna zápasech nasbíral 26 bodů (12+14). Svými výkony si řekl o příležitost v extralize juniorů, v níž naskočil do deseti zápasů.

Útočník Tobiáš Pastor odehrál v extralize dorostu šestnáct zápasů a na konto si připsal úctyhodných 24 bodů (7+17). V extralize juniorů naskočil do čtrnácti zápasů. Premiérový gól v juniorském dresu si vstřelil v podkrušnohorském derby začátkem prosince. Pokud by byl Tobiáš povolán do týmu, šlo by o jeho premiéru v reprezentačním dresu.

Posledním náhradníkem z týmu Energie je útočník Matěj Zeman. Ten zatím v aktuálním ročníku extraligy dorostu má na svém kontě 34 bodů (17+17). Také Matěj již nakoukl do juniorského hokeje a i on si premiérový gól připsal v derby, tentokrát s Plzní. Matěj již v této sezóně reprezentační dres oblékl v rámci přípravného turnaje.

Nominace české sedmnáctky

Brankáři:

Matyáš Mařík (Škoda Plzeň), Jakub Milota (Oceláři Třinec).

Obránci:

Adam Král (Bílí Tygři Liberec), Adam Ošmera (Dukla Jihlava), Jan Skok (Škoda Plzeň), Jakub Fibigr, Marek Chaloupka (oba Vítkovice Ridera), David Svozil (Ilves Tampere, Finsko).

Útočníci:

Vasyl Špilka (Bílí Tygři Liberec), Adam Veselský (Kometa Brno), Samuel Drančák (Motor České Budějovice), Petr Sikora (Oceláři Třinec), Maxmilian Curran (Slavia Praha), Adam Benák, Adam Titlbach (oba Škoda Plzeň), Jiří Klíma, Lukáš Král, Dominik Pavlík (všichni Mountfield HK), Martin Vaculík (Berani Zlín), Ondřej Kos (Ilves Tampere, Finsko), Adam Jecho (Tappara Tampere, Finsko).

Náhradníci:

Brankáři: Adam Ebenstreit (Energie Karlovy Vary), Marek Uherek (Berani Zlín), Břetislav Vystrčil (BK Mladá Boleslav). Obránci: Samuel Šmerda, Martin Švec (oba Dynamo Pardubice), Pavol Cipko (Energie Karlovy Vary), Daniel Prokeš (Litvínov). Útočníci: Daniel Pekař (Bílí Tygři Liberec), Patrik Král (BK Mladá Boleslav), Jakub Galnor, Tobiáš Pastor, Matěj Zeman (všichni Energie Karlovy Vary), Matyáš Humeník (Motor České Budějovice), Šimon Pohludka (Oceláři Třinec), Danny Chludil (Slavia Praha), Sebastien Glas (Vítkovice Ridera), Jakub Heš (Berani Zlín), Matěj Hamr (Lions, Švýcarsko).

Rozpis českých zápasů na Turnaji pěti zemí ve Švýcarsku

Úterý 7. února 2023

18:30 Finsko - Česko

Středa 8. února 2023

18:30 Česko - Švýcarsko

Čtvrtek 9. února 2023

18:30 Švédsko - Česko

Sobota 11. února 2023

11:30 USA - Česko

Reprezentace do 16 let

Reprezentační výběr kategorie U16 se představí na domácí půdě v Turnaji tří zemí v Novém Jičíně a Kopřivnici. Do Česka zavítají týmy Švédska a Finska a k vidění bude šest zápasů. Mladí reprezentanti se sejdou v Novém Jičíně již 5. února. První zápas je čeká 7. února, kdy vyzvou tým Švédska. I tentokrát reprezentační dres obléknou energetici. Hlavní trenér Milan Razým ukázal na útočníky Vojtěcha Čihaře a Víta Záhejského. Jako náhradníci v nominaci figurují obránci Kryštof Dyk a Matěj Pelikán a útočník Viktor Wardas.

Útočník Vít Záhejský aktuálně vede tabulku kanadského bodování extraligy dorostu. Ve dvaceti osmi zápasech nasbíral 57 bodů (25+32). Mladičký útočník má za sebou i premiéru v juniorské extralize. V posledních utkáních extraligy dorostu na sebe přitáhl pozornost mimo jiné, tím že v duelu se Slavií a Mountfieldem HK předvedl "Michigan".

Vojtěch Čihař přišel do Karlových Varů před letošní sezónou z týmu Piráti Chomutov. O tom, že se mu v útočných řadách Energie daří, svědčí to, že si ve dvaceti třech zápasech připsal 32 bodů (16+16). V lednu si v derby s Plzní dokonce zkompletoval hattrick, první v dresu Energie.

Urostlý obránce Kryštof Dyk si o nominaci mezi náhradníky řekl nejen svou bodovou bilancí, kdy ve dvaceti pěti zápasech nasbíral 12 bodů (3+9), ale rovněž svou obětavostí, která je energetikům vlastní. Kryštof do Karlových Varů přišel před letošní sezónou z Plzně, jejíž barvy hájil na předchozím ročníku Olympiády dětí a mládeže.

Dalším obráncem, který bude mezi náhradníky čekat na svou šanci je Matěj Pelikán. Ten stejně jako Kryštof přišel do Energie před sezónou a i on bojoval na Olympiádě dětí a mládeže, s tím rozdílem, že hájil barvy Středočeského kraje. Matěj si zatím v dresu Energie připsal 7 bodů (1+6).

Na případné povolání do týmu čeká i útočník Viktor Wardas. Do Energie přišel z týmu HC RT TORAX Poruba před sezónou. Viktor patří mezi střelecká esa Energie. Na kontě má 37 bodů (15+22) z dvaceti šesti zápasů. Aktuálně je v extralize dorostu na sedmém místě v kanadském bodování. Viktor již reprezentační dres oblékl několikrát. V přípravných utkáních národního týmu hrál v jedné lajně právě s Vojtěchem Čihařem a Vítem Záhejským.

Nominace české šestnáctky

Brankáři:
Martin Fajmon (Kometa Brno), Martin Štěbeták (Dukla Jihlava).

Obránci:
Jakub Winkelhöfer (Litvínov), David Lukas Holub, Radim Mrtka (oba Oceláři Třinec), Tomáš Malínek (Sparta Praha) Štěpán Černý (Mountfield HK), Tomáš Mikel (Berani Zlín), Filip Zimovčák (Ambri-Piotta).

Útočníci:
Imrich Maxin, David Rozsíval (oba Bílí Tygři Liberec), Jakub Lev (BK Mladá Boleslav), Matěj Pekař (Ambri-Piotta), Vojtěch Čihař, Vít Záhejský (oba Energie Karlovy Vary), Robin Švančara (Oceláři Třinec), Tomáš Poletín (Slavia Praha), Antonín Klatovský (Škoda Plzeň), Petr Věchet, (Lukko Rauma), Adrien Bartovič (Malmö Redhawks), Adam Novotný (Mountfield HK), Jakub Frolo (Valašský hokejový klub).

Náhradníci:
Brankáři: David Höhlig (Hvězda Praha), Vojtěch Petřík (Mountfield HK), Matěj Tuláček (Dynamo Pardubice). Obránci: Jakub Seidl (Bílí Tygři Liberec), Rostislav Šilhavý (BK Mladá Boleslav), Kryštof Dyk, Matěj Pelikán (oba Energie Karlovy Vary), Marek Vyhlídal (Kometa Brno), Max Pšenička (Slavia Praha), Radoslav Cichoň (Sparta Praha). Útočníci: Marek Šťástka (oba Liberec), Jakub Kristek (BK Mladá Boleslav), Vít Macek (Dukla Jihlava), Viktor Wardas (Energie Karlovy Vary), Matěj Doležel (Hvězda Praha), Václav Raichl (Litvínov), Michal Rybnikár (Oceláři Třinec), Matouš Jan Kucharčík, Artur Matějovský (oba Slavia Praha), David Hrubý, František Netušil (oba Sparta Praha), Adam Dobřecký (ZUBR Přerov), Vlastimil Blažek (Rytíři Kladno).

Rozpis zápasů Turnaje tří zemí v Novém Jičíně a Kopřivnici

Úterý 7. února
17:00 Česko – Švédsko (Nový Jičín)

Středa 8. února
17:00 Švédsko – Finsko (Nový Jičín)

Čtvrtek 9. února
17:00 Česko – Finsko (Kopřivnice)

Pátek 10. února
17:00 Švédsko – Česko (Nový Jičín)

Sobota 11. února
12:00 Finsko – Švédsko (Kopřivnice)

Neděle 12. února
12:00 Finsko – Česko (Nový Jičín)