HC Energie Karlovy Vary

Mládí v repre: Sedmnáctka neudržela vedení nad USA a končí třetí

Reprezentační pauza končí a národní týmy mají pro tuto chvíli dobojováno a nevedly si vůbec špatně. Sice jim ne všechny zápasy vyšly a někdy rozehraná utkání zbytečně ztratily, ale i o tom je hokej. Každopádně dvacítka si ze Švýcarska veze stříbro. Druhá skončila v poměřování sil se severskými soupeři také šestnáctka. Sedmnáctce uteklo zlato, kvůli prohře v prodloužení s týmem USA a nakonec na domácím turnaji bere bronz. Ten si z turnaje v Plymouthu veze také osmnáctka.

Neděle 11. února 2024 | Sedmnáctka nedotáhla zápas a s USA padla v prodloužení 4:5

Poslední duel na domácím Turnaji pěti zemí odehrála sedmnáctka proti týmu USA. Naši reprezentanti možná měli trochu déja-vu, které jim připomnělo zápas s americkými mladíky na World Hockey Challenge. S tím rozdílem, že v nedělním duelu si vedení vypracovali oni. Do třicáté čtvrté minuty se prosadil dvakrát Robin Švančara. Druhý gól vstřelil Matouš Kucharčík a pod čtvrtou branku se podepsal Matěj Pekař, kterému asistovali Vojtěch Čihař a Vít Záhejský - 4:1. V poslední třetině však začali američtí mladíci kousek po kousku odkrajovat z náskoku českého týmu. Vedení sedmnáctka ztratila v čase 58:28, kdy bylo skóre srovnáno. Následné prodloužení rozhodli Američané ve svůj prospěch v čase 64:08 a zajistili si tak první místo na turnaji. Sedmnáctka se sedmi body bere bronz. Do tohoto utkání naskočil opět útočník Vlastimil Blažek, který v polovině třetí třetiny neuspěl proti americkému gólmanovi střelou z otočky. V obraně opět bojoval Matěj Pelikán.

Sobota 10. února 2024 | Dvacítka stáhla manko a s Finskem padla v nájezdech

Dvacítka si v posledním utkání na turnaji ve Švýcarsku změřila síly s týmem Finska. Už v šesté minutě se díky využití početní výhody z gólu radovali Finové. Druhou branku přidali v jedenácté minutě. Na dostřel se čeští mladíci dostali v úvodu devatenácté minuty díky střele Jiřího Felcmana. Rozjetý český tým zastavila siréna oznamující konec třetiny. A hned sedmnáct sekund po začátku druhé části Finové opět své vedení navýšili - 1:3. V čase 24:06 vstřelil kontaktní gól Jakub Ehrenberger. Jenomže ve dvacáté osmé minutě udeřili finští mladíci v početní výhodě 2:4. Krátce na to mohl skórovat Matyáš Beran, ale puk skončil v lapačce finského gólmana.

V jednu chvíli se do pásma hnal Matyáš Adámek, ale k cíli přes finské obklíčení neprošel. Druhá třetina skončila za stavu 2:4. Paradoxně nejlepší podívanou, kterou nabídla třetí třetina, si fanoušci neužili kvůli výpadku streamu. V čase 48:08 až 53:39 vstřelili Češi tři góly, pod které se podepsali Matěj Maštalířský, Jaromír Pérez a Vojtěch Spěváček. Dvacítka se tak rázem dostala do vedení 5:4. Jenomže v čase 54:40 finský tým srovnal. V prodloužení se ani jeden z týmů neprosadil a tak utkání došlo až do nájezdů. Ty ve svůj prospěch rozhodli Finové až v osmé sérii - 5:6sn. Na poslední chvíli dvacítku v tabulce přeskočil tým Švýcarska, který si poradil s výběrem Německa. Čeští mladíci si tak ze Švýcarska vezou stříbro.

Sobota 10. února 2024 | Sedmnáctka o obrat přišla v čase 59:50. Výhru v nájezdech vystřelil Matěj Pekař

Zajímavou zápletku nabídlo rovněž utkání sedmnáctky s týmem Švédska. Také Švédové otevřeli skóre v početní výhodě a to v čase 2:18 a nepohrdli ani druhou početní výhodu, kterou proměnili v čase 4:02. I čeští mladíci potrestali nedisciplinovanost svých soupeřů, když v čase 11:02 dvojnásobnou početní výhodu proměnil Vojtěch Čihař. Do konce třetiny Češi několikrát prověřili švédského gólmana a své štěstí zkoušeli i Vít Záhejský a Vojtěch Čihař. Ve dvacáté šesté minutě si hattrick zkompletoval Ivar Stenberg - 1:3. V čase 35:51 náskok Švédů snížil svým druhým gólem v utkání Vojtěch Čihař. U zrodu této akce stál Vít Záhejský. Po pár sekundách v čase 36:14 skóre srovnal Adrien Bartovič. V obraně se opět činil Matěj Pelikán, ale v sestavě chyběl Vlastimil Blažek.

Vedení si Švédsko vzalo zpět ve čtyřicáté šesté minutě v početní výhodě - 3:4. Skóre srovnal ve dvojnásobné početní výhodě Matěj Pekař v čase 54:05 a i u zrodu této akce byl Vít Záhejský. V čase 55:51 vypukla na české střídačce obrovská radost, neboť Viktor Šámal vystřelil šestnáctce vedení - 5:4. V čase 59:31 však švédští trenéři nechali gólmana na střídačce a šli do akce v šesti. Tento tah se jim vyplatil v čase 59:50, kdy švédští hráči srovnali skóre. V následném prodloužení se, i přes šance na obou stranách skóre nezměnilo a tak přišly na řadu samostatné nájezdy. Ty hned v první sérii proměnili Matěj Pekař a Viggo Björck. Následně se žádný ze střelců neprosadil až do šesté série, kdy se prosadili opět Matěj Pekař a Viggo Björck. V sedmé sérii neuspěl Leo Sundqvist a za český tým jel znovu Matěj Pekař, který oblafl švédského gólmana a vystřelil sedmnáctce výhru - 6:5sn.

Sobota 10. února 2024 | Šestnáctka ani podruhé na Finsko nevyzrála.

K otevření skóre využil finský tým početní výhodu v čase 7:12 a druhý gól Finové přidali v čase 7:45, kdy byl František Poletín ve skrumáži mimo klec a samotný Lukáš Kachlíř proti přesile finských mladíků neměl šanci. V jedenácté minutě skóroval Radim Byrtus - 2:1. Čeští mladíci se snažili vyzrát na finského gólmana, ale ten byl neoblomný a Finové ustáli i dvojnásobné oslabení. Sami pak udeřili v početní výhodě v čase 25:28. Stav utkání na 3:2 upravil ve třicáté třetí minutě Jakub Vaněček. Čeští mladíci se hnali za srovnáním, ale puk do finské branky dostat nedokázali a to ani během závěrečné power-play. A tak i ze druhého vzájemného duelu vyšel vítězně tým Finska - 3:2. V posledním utkání Turnaje tří zemí ve Finsku nastoupil v obraně Pavel Kůrka a Martin Psohlavec byl v pozici druhého gólmana. Šestnáctka skončila se ziskem šesti bodů na druhém místě.

Pátek 9. února 2024 | Šestnáctka nadělila Švédům bůra a vyhrála i druhý vzájemný duel

Po dni volna nastoupila šestnáctka znovu proti Švédsku. Trenéři prostřídávají všechny gólmany a tak se v tomto utkání do branky postavil Sebastian Charvát. Martin Psohlavec byl tentokrát v pozici třetího gólmana. Na ledě byl opět vidět obránce Pavel Kůrka. Jako první skórovali v osmé minutě Švédové. Srovnat se českým mladíkům povedlo v šestnácté minutě, kdy se vyloučený Bosse Meijer nestihl na trestné lavici ani posadit, neboť Šimon Katolický propálil švédského gólmana tři sekundy po začátku přesilovky. Gól do šatny vyfasoval švédský tým od Lukáše Kachlíře v čase 19:18 - 1:2. Srovnáno bylo už ve dvacáté druhé minutě, ale v čase 23:44 vrátil šestnáctce vedení Nikolas Mařík.

Další početní výhodu využili čeští mladíci už po pouhých dvou sekundách, kdy po vyhraném buly pálil Radim Byrtus - 2:4. Pátý gól padl v čase 38:15 tedy třináct sekund poté co skončila další česká početní výhoda - 2:5. V padesáté čtvrté minutě nepohrdli početní výhodou ani švédští mladíci a upravili skóre na 3:5. Do konce zápasu už žádný gól nepadl a tak se z výhry radovali svěřenci Milana Razýma. Ty čeká v sobotu poslední zápas, tedy druhý duel s Finskem. Aktuálně mají oba týmy stejný počet bodů, ale Finsko má o jeden zápas méně.

Čtvrtek 8. února 2024 | Dvacítka připisuje třetí výhru. Švédsko porazila 3:1

Po Německu si dvacítka změřila síly se Švédskem. Vyrovnaný souboj v první třetině nabídl několik šancí, ale gólovou radost si ani jeden z týmů neužil. Ve druhé třetině se v útoku sice drželi spíše Švédové, ale z gólu se nakonec jako první radovali Češi. Švédského gólmana z úhlu překonal Vojtěch Spěváček v čase 29:24. Po polovině třetiny však švédští mladíci využili početní výhodu a bylo srovnáno. Tento stav vydržel až do přestávky a tak se ve třetí třetině začínalo znovu od začátku. Čeští mladíci se párkrát vzali své soupeře pod tlak. Hru v úvodu této části poměrně často kouskovalo zakázané uvolnění Švédů. Do vedení se dvacítka dostala ve čtyřicáté deváté minutě díky střele Matěje Maštalířského. Poté co švédští mladíci ustáli oslabení zaměstnali několikrát Jana Kavana, ale ten jejich tlak ustál. Klid na hokejky vrátil svým spoluhráčům v čase 55:19 Jaromír Pérez - 3:1. Závěr utkání měl spád. Oba týmy se snažily vstřelit gól. Své šance si v čase 58:44 švédský tým vylepšil odvoláním gólmana. A i když v čase 59:10 čeští střelci netrefili prázdnou branku, tak je to nemuselo trápit, protože i tak si připisují třetí výhru. K té přispěli také obránce Matyáš Beran a útočník Matyáš Adámek.

Čtvrtek 8. února 2024 | Sedmnáctka přes bojovný výkon padla s Finskem v prodloužení 2:3

Severský soupeř čekal také na sedmnáctku. Ta ve čtvrtečním duelu narazila na Finsko. Vít Záhejský, který v tomto utkání nastoupil společně s Vojtěchem Čihařem v elitní formaci měl už ve druhé minutě pěknou šanci, ale nakonec mu nevyšlo zakončení. První gól nakonec padl až v šestnácté minutě a radovali se z něj Finové. Druhou třetinu začali čeští mladíci v útoku, ale po chvíli musel do akce Ondřej Štěbeták. Šály mohli čeští fanoušci roztočit v čase 29:40, kdy srovnal Matěj Pekař, kterého do brejku poslal Vlastimil Blažek a připsal si tak první bod v reprezentaci. V čase 31:13 vystřelil sedmnáctce vedení Dominik Pavlík, který zakončil kombinaci Vojtěcha Čihaře a Víta Záhejského. Finsko však ve třicáté sedmé minutě srovnalo. Vedení v závěru druhé části mohl vystřelit Matěj Pekař, ale jeho střelu finský gólman vyrazil a puk se po chvíli odněkud snesl zpět a gólman si ho srazil do branky. Rozhodčí však gól neuznali, neboť se puk nejspíš odrazil od boční sítě.

Do poslední části zápasu se tak vstupovalo za stavu 2:2. Ve třetí třetině měli čeští mladíci šance pomoci si ke změně skóre v početních výhodách, ale Finové je moc k ničemu nepouštěli. Ostatně také Češi své oslabení ubránili. V obraně byl opět k vidění Matěj Pelikán, který společně se svým parťákem Davidem Holubem Finům nic nedaroval. Do konce základní hrací doby se ani jeden z týmů neprosadil a tak přišlo na řadu prodloužení. V něm měli čeští mladíci párkrát namále, ale Ondřej Štěbeták předváděl parádní zákroky a dokázal zastavit i minimálně dva nájezdy. Šance českých mladíků skončila odrazem od betonu finského gólmana. V čase 63:25 obral Štěpán Černý u mantinelu jednoho z finských hráčů o puk, rozhodčí to vyhodnotili jako nedovolený zákrok a tak finští hráči získali početní výhodu. Tu hráči v poli a Štěbeták v brance zvládli bránit více jak minutu, ale v čase 64:27 se přece jenom Finové prosadili a získali tak bonusový bod.

Středa 7. února 2024 | Dvacítka přetlačila Německo 3:1

Svůj druhý duel na Turnaji pěti zemí ve Švýcarsku rozehrála dvacítka proti Německu už odpoledne. Z prvního gólu se ve třetí minutě radovali němečtí mladíci. Naši střelci poměrně dost zaměstnávali Nico Pertucha. Jedním z nich byl ve dvanácté minutě i Matyáš Adámek, jehož střela po teči skončila v ochranné síti. Srovnání se český tým dočkal v čase 18:32 díky Miroslavovi Holinkovi. Ve třicáté druhé minutě měl šanci opět Matyáš Adámek. Německý gólman však jeho dělovku vyrazil a puk poté pro jistotu zalehl. Vedení nakonec našim mladíkům vystřelil Jakub Ehrenberger v čase 38:35. Ve třetí třetině si oba gólmani své branky střežili jako ostříži a tak jediný gól této části padl až v čase 59:14, když prázdnou branku trefil Vojtěch Hradec a zpečetil tak výhru dvacítky 3:1. Ve druhém obranném páru do utkání opět nastoupil Matyáš Beran. Matyáš Adámek do tohoto zápasu naskočil ve třetí formaci.

Středa 7. února 2024 | Sedmnáctka potěšila domácí fanoušky výhrou nad Švýcarskem 6:2.

Sedmnáctka začala velmi aktivně a už v osmé minutě vedla díky gólům Radoslava Cichoně a Tomáše Mikela 2:0. Svým soupeřům v první třetině povolila pouze tři střely. Kvůli napadání švýcarských hráčů nemohl ve dvacáté třetí minutě ideálně zakončit Vojtěch Čihař. Třetí gól českého týmu padl v přesilovce z hole Dominika Pavlíka. Početní výhodu ke snížení gólového manka využili krátce po polovině utkání také Švýcaři - 3:1. V čase 38:17 nedisciplinovanost Švýcarů potrestal Vít Záhejský. A v oslabení švýcaři inkasovali díky Dominikovi Pavlíkovi po páté. Šestý gól v další početní výhodě pro Matěje Pekaře připravili Vojtěch Čihař a Vít Záhejský. V čase 58:58 Švýcaři upravili skóre na stav 6:2. Vítěznou premiéru v reprezentačním dresu si v utkání proti Švýcarsku užil Vlastimil Blažek. V obraně se činil Matěj Pelikán.

Středa 7. února 2024 | Šestnáctce nevyšel závěrečný risk a padla s Finskem 2:4

Druhým soupeřem našeho nejmladšího výběru byl tým Finska. Do branky se tentokrát postavil Martin Psohlavec, který si už šestnáct sekund po úvodním vhazování připsal první zákrok. Těch měl nakonec v celém utkání dvacet sedm. V úvodu osmé minuty v početní výhodě připravil Pavel Kůrka šanci pro Šimona Katolického. Jako první skórovali ve výhodě hráči Finska v polovině třetiny. Druhý gól přidali finští mladíci ve dvanácté minutě, když Janne Karassaari získal puk u obranné modré a sám se vydal před Martina Psohlavce, kterého si položil a pak přizvedl puk a poslal ho přes jeho beton do branky - 2:0. Situaci komplikovala českým mladíkům poměrně častá vyloučení.

Sami moc početních výhod k dispozici nedostali, ale už tu druhou zvládli využít ke snížení skóre, když se prosadil Šimon Katolický - 2:1. Do konce druhé části měl Martin Psohlavec opět plné ruce práce a český tým zvládl ubránit tři oslabení. Osudným se jim stalo první oslabení ve třetí části, kdy Finsko odskočilo opět o dva góly. Ale hned dvacet sekund byl stav 3:2. Nejprve u mantinelu vybojoval puk Pavel Kůrka a poslal ho Filipovi Vlkovi, který ho před brankou předal Martinovi Hečkovi, který si vzal na mušku prostor u tyčky. V čase 58:50 zůstal Martin Psohlavec na střídačce. V čase 59:45 Češi nezužitkovali závar před finskou brankou a v čase 59:47 inkasovali do prázdné branky. Pátý gól finští hráči přidali zároveň se závěrečnou sirénou a tak nebyl uznán. Tým Finska se tedy nakonec radoval z výhry 4:2.

Úterý 6. února 2024 | Dvacítka si zdramatizovala závěr zápasu se Švýcarskem. Výhru v nájezdech vystřelil Matěj Maštalířský

Už v úvodu šesté minuty se Tadeáš Kalužík nad kruhy opřel do puku a jeho dělovka zapadla do švýcarské branky. V čase 19:30 tedy po osmnácti sekundách početní výhody odražený puk do branky zametl Vojtěch Hradec - 0:2. Premiéru v dresu dvacítky si odbyl Matyáš Adámek, který ve dvacáté čtvrté minutě prověřil švýcarského gólmana. Kontaktní gól švýcarští mladíci vstřelili ve třicáté osmé minutě - 1:2. Poprvé si reprezentační dres oblékl karlovarský obránce Matyáš Beran, který ve čtyřicáté sedmé minutě pálil na švýcarskou branku, ale jeho střela skončila na jednom z bránících hráčů.

Ve čtyřicáté deváté minutě šli Češi do pětiminutového oslabení. Během této doby padly tři góly. Nejprve Švýcaři srovnali a vzápětí šli do vedení. Ve vlastním oslabení pak skóre srovnal Matěj Maštalířský. Krátce poté si však Švýcaři vzali vedení zpět - 4:3. Ještě než mohl Patrik Augusta sáhnout po power-play, čeští mladíci srovnali skóre. Zápas do prodloužení poslal Miroslav Holinka - 4:4. V prodloužení měli čeští mladíci několik pěkných šancí, ale puk do švýcarské branky nedostali a tak došlo na samostatné nájezdy. V těch jako jediný ve čtvrté sérii skóroval Matěj Maštalířský a rozhodl tak o výhře českého týmu - 4:5.

Úterý 6. února 2024 | Šestnáctka připisuje první výhru. Poletín vynuloval Švédy

Po návratu z Jižní Koreje do Finska pokračovalo deset mladíků ze stříbrného týmu. Ty Milan Razým doplnil další skupinou mladých hokejistů. Jeho svěřenci odehrají dvojzápasy s týmy Finska a Švédska. Turnaj tří zemí šestnáctka odstartovala duelem s týmem Švédska. Už ve čtvrté minutě se čeští mladíci radovali z gólu, ale ten nakonec nebyl uznán, protože nebylo jasné, zda puk přešel přes brankovou čáru. V šestnácté minutě však už nebylo pochyb a Šimon Katolický rozjásal českou střídačku. Katolický byl i autorem druhého gólu šestnáctky, který padl ve dvojnásobné početní výhodě. V čase 58:20 sáhli švédští trenéři po power-play. Tu čeští mladíci zvládli ubránit a výhru českého týmu pečetil v čase 59:59 trefou do prázdné branky Filip Novák - 3:0. Čisté konto si vychytal František Poletín, kterému kryl záda Martin Psohlavec. V obraně se činil Pavel Kůrka.