HC Energie Karlovy Vary

Momenty derby: Nájezdový mág Melenovský, hattrick Bednaříka i skvělý obrat

Litvínov, aktuální extraligový lídr a nejbližší protivník energetiků, je vůbec nejčastějším soupeřem energetiků v novodobé historii. Podkrušnohorské derby napíše v pátek již 106. kapitolu, předchozí souboje nabídly plno zajímavých momentů.
Bilance zápasů: 52 výher - 3 remízy - 50 proher
Nejvyšší výhra: 10:3 (28.9.2001)
Nejvyšší prohra: 0:5 (28.12.2001; 12.9.2014)

1. Nájezdový mág Melenovský (čtvrtfinále play-off 2009)

Měla to být velká odveta za rok staré vyřazení Chemiků jejich západočeským rivalem. Litvínov ve finiši vyrovnané základní části i díky zaváhání Sparty v posledním kole urval 3. místo, pohled na tabulku hovořil jasně – čtvrtfinále play-off 2008 dostane svou odvetu. Výhodu domácího prostředí tentokrát získali Severočeši, průběh série byl ale ještě rychlejší než o rok dříve, Karlovy Vary totiž měly ve svém středu dva hrdiny – brankáře Lukáše Mensatora a útočníka Marka Melenovského.

V úvodním čtvrtfinále na Zimním stadionu Ivana Hlinky hosté ztratili dvougólový náskok a před posledním nájezdem byli jen krůček od prohry. Pevné nervy ale prokázal Marek Melenovský, který v závěru páté série vyrovnal, stejný hráč pak přesnou střelou mezi Hüblovy betony rozhodl o prvním čtvrtfinálovém bodu pro Západočechy.

I ve druhém zápase série nedokázali hosté udržet pracně vybojované vedení v zápase, na Procházkovu trefu ze závěru druhé třetiny odpověděl v 53. minutě Daniel Branda, utkání tak znovu dospělo až do nájezdů. V nich se trefili Trávníček a Hluchý, v šesté sérii pak znovu rozhodl Marek Melenovský. Energetici vezli domů dvouzápasový náskok, sérii následně ovládli 4:0 na zápasy a posléze došli k historickému titulu.



2. Zpět mezi elitu po defenzivní partii (0:1p, 20.4.2018, 11. kolo baráže 2018)

O devět let později se oba týmy střetly v úplně jiné fázi sezony, místo o titul bojovaly o holou účast mezi hokejovou elitou. Energetici po dvacetiletém působení v extralize a pádu do nižší soutěže v dubnu 2017 ovládli 1. ligu a suverénně projeli i vyřazovací částí. Litvínov se nacházel v úplně jiném rozpoložení, po prachbídné sezoně musel společně s Jihlavou tvrdě hájit extraligovou příslušnost.

Odlišně si vedly týmy i v průběhu baráže. Litvínov vyhrál úvodní dva zápasy, jenže v dalších pěti bral pouze jednu výhru, energetici naopak po špatném začátku dvě kola před koncem vládli barážové tabulce a před zápasem s Litvínovem chyběl svěřencům Martina Pešouta k návratu zpět mezi elitu jediný bod. Slavit přitom mohli už o kolo dřív, když porazili Kladno, jenže v souběžně hraném zápase Litvínov ve třetí třetině otočil nepříznivě se vyvíjející duel s Jihlavou.

V baráži potřetí vyprodaná KV Arena viděla v pátek 20. dubna velkou taktickou bitvu. Oba týmy vědomy, že jakékoliv zaváhání může být pro výsledek sezony osudné, hrály hodně defenzivně a do útoku se příliš nehnaly. Na konečném výsledku 0:0 po šedesáti minutách nic nezměnily ani neuznané góly Martina Kohouta a hostujícího Petera Jánského. Energetici získali potřebný bod a mohli začít slavit návrat do extraligy, hosté v prodloužení vybojovali výhru a v posledním kole baráže proti Kladnu po výhře 5:2 i oni mohli slavit udržení v nejvyšší soutěži.

3. Bednaříkův hattrick okořenil nejvyšší historickou výhru (10:3, 8. kolo, 28.9.2001)

Po třech porážkách v řadě potřebovali hráči Becherovky nutně bodovat, na západ Čech ale dorazili nabuzení Severočeši, kteří vyhráli tři z posledních čtyř utkání. Že forma z posledních zápasů nic neznamená, ukázala už první třetina. Domácí se ujali vedení zásluhou exlitvínovského Davida Balázse už po 29 sekundách hry, v 11. minutě vedli svěřenci Marka Sýkory už 4:0!

Hlavním hrdinou zápasu byl ale jiný bývalý chemik, útočník Lukáš Bednařík. Dvaadvacetiletý forvard přestoupil do Karlových Varů právě před vzájemným soubojem obou podkrušnohorských rivalů, sladší premiéru v dresu Becherovky si ale nemohl přát. Během úvodního duelu litvínovský rodák nasázel svým nedávným spoluhráčům hattrick! Pověstné „desítky“ se fanoušci v Plechárně dočkali na konci 58. minuty, kdy se trefil Patrik Moskal.

4. Dechberoucí obrat završil Košťál (6:5, 22. kolo, 1.11.2009)

Pořádná mistrovská kocovina potkala energetiky v sezoně po zisku historického titulu. Omlazenému mužstvu se od začátku soutěže nedařilo navázat na poslední úspěšné ročníky, na konci října odnesl výsledkovou krizi velitel mistrovské bárky Josef Paleček. Dočasným vedením týmu byli pověřeni Mikuláš Antonik a Jaromír Kverka s cílem ukořistit body hned v následujícím derby.

Vstup do zápasu hostům vyšel, v 8. minutě pálil přesně od modré Ondřej Němec. Domácí však vzápětí vyrovnali a o osm minut později vedli už o dvě branky. Když v polovině utkání zvýšil Robert Reichel na 4:1, který právě proti Energii oblékl žlutočerný dres již po pětisté, s energetiky to vypadalo zle nedobře. Na začátku třetí části vykřesal naději pro hosty Pavel Kuběna, v 50. minutě se ale podruhé v zápase prosadil domácí Martin Jenáček a o osudu zápasu se zdálo být rozhodnuto.

Hosté se ale nevzdali – 51. Melenovský, 52. Dej a 55. Košťál – stačily další čtyři minuty a bylo vyrovnáno! Mensator v brance Energie se mezitím zaskvěl několika skvělými zákroky a bylo zaděláno na velké finále, které také přišlo. Dvě minuty před koncem dostali energetici výhodu přesilové hry a v nich definitivně dokonali skvělý obrat, svým druhým gólem v zápase rozhodl o exportů tří bodů západním směrem Jan Košťál.

VIDEO REPORTÁŽ ZE ZÁPASU

4. Premiérové podkrušnohorské derby (0:3, 4. kolo, 12.9.1997)

Vůbec poprvé v novodobé historii na sebe oba týmy narazili ve 4. kole nejvyšší soutěže v sezoně 1997/98. Pod výhru Chemiků 3:0 v domácím prostředí se nejvíce zapsal dvougólový Ivo Prorok. V domácím dresu se po ledě proháněli např. Tomáš Vlasák, Robert Kysela nebo Martin Rousek, který později nastupoval právě za karlovarskou Becherovku. Hostům k bodovému zisku nepomohl ani skvělý brankář Robert Horyna, který si připsal 37 úspěšných zásahů.

Sestavy:

Litvínov: Orct - Čech, Procházka, Gýna, Nikolov, Mrázek, Štěpánek - Muftějev, Afinogenov, Rousek, Petrovka, Hrbek, Vlasák, Kysela, Denisov, Prorok.

Karlovy Vary: Horyna - Čmerda, Polák, Tomášek, Černošek, Richter, Bláha - Kašík, Lipianský, Metlička, Svoboda, Procházka, Kukačka, Černý, Klimt, Porák, Nohel, Steiner, Horák, Streit.