HC Energie Karlovy Vary

Návrat zlatých mistrů! V KV Areně připomněli historický triumf

V dubnu letošního roku uplynulo už patnáct let od doposud jediné zlaté radosti karlovarských hokejistů v nejvyšší soutěži. Parta kolem Skuhravého spol. tehdy porazila ve finále Slavii 4:2 na zápasy a zvedla mistrovský pohár nad hlavu. V sobotu odpoledne se pak tehdejší mistrovská sestava sešla v téměř kompletním složení a v exhibičním utkání porazila výběr HWB Hockey 8:7 po samostatných nájezdech.

Sobota patřila v KV Areně a jejímu okolí zelenobílým barvám. Fanoušci vyslechli výzvy klubu i kotelníků a na utkání dorazili v tehdejších klubových barvách. K vidění tak byly dresy Skuhravého, Mensatora, Řezníčka a dalších hvězd mistrovského výběru.

Samotnému připomínkovému zápasu předcházela už odpoledne v okolí Bazénového centra autogramiáda. Ta trvala více než hodinu a půl a pro podpisy nejen našich mistrů, ale i hvězd z týmu soupeře – Patrika Eliáše, Jiřího Tlustého, nebo Milana Hniličky – si přišla velká řada fanoušků.

Exhibiční utkání, které sledovalo 2881 skvělých fanoušků, se neslo v uvolněné atmosféře, ale nechyběl ani slavnostní nástup, kdy hráči domácího týmu vstupovali na led po jednom za velkého aplausu obecenstva. O čestnou buly se pak postaral legendární fanoušek Bóďa, který od karlovarského kapitána Skuhravého obdržel dres mistrů, vyrobený speciálně pro toto utkání, ke svým blížícím se padesátým narozeninám.

Do duelu vstoupil lépe soupeř Karlovarských. Už ve 2. minutě poslal hosty do vedení pětinásobný mistr světa David Výborný, o čtyři minuty později zvyšoval už na 2:0 pro HWB Hockey Tomáš Balko. Že jsou ale energetici mistři obratů prokázali nejen před patnácti lety ve slavném šestém finále se Slavií, ale i v sobotu podvečer.

V 9. minutě se po faulu postavil k trestnému střílení Lukáš Pech a parádním zakončením mezi betony snížil – 1:2. V 18. minutě už bylo vyrovnáno, když se trefil Jiří Hanzlík – 2:2.

Jenže radost energetiků měla jepičí život. O půl minuty později totiž vrátil hostům vedení Tomáš Šťastný – 2:3. Jenže už v 21. minutě bylo opět vyrovnáno, trefil se František Skladaný – 3:3. V polovině zápasu pak oba týmy vystřídaly brankáře. Hostujícího Ondríka nahradil Jakub Hart, domácího Mensatora za aplausu diváků Lukáš Sáblík. A domácí zaveleli k obratu, který tentokrát už dokonali.

Poprvé do vedení poslal domácí hokejisty 27. minutě obránce Ondřej Němec, o minutu později pak poslal do branky parádní Skuhravého přihrávku další bek Petr Mudroch – 5:3. V čase 29:36 pak na rozdíl tří branek zvyšoval Milan Procházka. Jenže hotovo nebylo. Devět sekund před koncem druhé části totiž snížil bývalý vynikající tenista Lukáš Dlouhý.

HWB pak ve třetí třetině stihlo vyrovnat, a to hned dvakrát. V polovině 33. minuty totiž na 4:5 upravil svým druhým gólem v zápase Lukáš Dlouhý, o tři minuty později se prosadil Jiří Tlustý.

Energetici ještě jednou odskočili do vedení, když se na začátku 41. minuty prosadil Jaroslav Kristek, jenže i na jeho branku našli hosté odpověď, a to jen o chvíli později, kdy únik proměnil Václav Varaďa – 7:7.

Skóre se do konce základní hrací doby už nezměnilo a o vítězi tak musely rozhodnout nájezdy. V první sérii otevřel skóre David Výborný, jenže Josef Řezníček s přehledem vyrovnal. Tomáš Komínek se za HWB neprosadil, naopak obránce Jiří Hanzlík parádním bakchandovým blafákem poslal Energii do vedení. Za HWB následně neuspěl Jiří Tlustý a když se prosadil Milan Procházka a zvýšil už na 3:1, bylo téměř rozhodnuto. Ve čtvrté sérii pak Lukáš Sáblík opět chytil a domácí tak slavili výhru 8:7 po nájezdech.

Společné focení, zvednutí poháru nad hlavu i děkovačka kapitána, to nesmělo chybět a nechybělo. Legendární parta kolem Václava Skuhravého opět po 15 letech připomněla jedinečný triumf.

Mistři 09 - HWB Hockey 8:7sn (1:2, 5:2, 1:3)

Branky a nahrávky: 9. Pech (SN), 18. Hanzlík (Pech, Bombic), 21. Skladaný (Kristek), 27. Němec, 28. Mudroch (Skuhravý), 30. Procházka (Čutta, Skladaný), 41. Kristek (Mudroch), rozh. nájezd Hanzlík - 2. Výborný (Tlustý), 6. Balko (Tlustý, Tofi), 18. Šťastný (Červenka, Koreis), 30. Dlouhý (Balko, Koreis), 33. Dlouhý (Koreis), 36. Tlustý (Eliáš, Výborný), 42. Varaďa.

Sestavy

HC Energie - mistři 2009: Mensator (22. Sáblík) - Němec, Řezníček, Mudroch, Prošek, Duben, Čutta, Hanzlík, Bombic - Kumstát, Skuhravý "C", Zucker - Procházka, Kristek, Skladaný - Dej, Pech, Zaťovič - Kuběna.

HWB Hockey: Ondrík (22. Hart) - Eliáš, Varaďa, Výborný, Tlustý, Hnilička, Koreis, Dlouhý, Tofi, Šeba, Macek, Kodada, Balko, Jelínek, Šťastný, Fronc, Stýblo, Komínek, Červenka, Anton.