HC Energie Karlovy Vary

Nevěřil jsem, že bych se mohl dostat dál, říká Černoch

Jiří Černoch se objevil v konečné nominaci na mistrovství světa 2022, které se bude konat ve Finsku. V sezoně ale reprezentační cíle neměl. „Kdyby mi tohle řekl kdokoliv kdykoliv, tak bych si o něm myslel, že je blázen. I když jsem jel na první kemp, tak jsem pořád nevěřil, že bych se mohl dostat dál," hodnotí zpětně své začátku v letošní reprezentaci Černoch.

Jirko, jaké byly první pocity po nominaci na mistrovství světa 2022?
Měl jsem velkou radost. Spadl ze mě tlak, protože jsem věděl, že nějakou šanci na nominaci mám. Teď musíme mistrovství dobře odehrát a udělat nějaký úspěch.

Svazovalo vás to během posledních zápasů, když nominace byla takto blízko?
Nesvazovalo, ale říkal jsem si, že to mohou být mé poslední zápasy v této sezoně. Snažil jsem se proto hrát co nejlépe, abych si nemohl nic vyčítat. Nechal jsem tam 100%.

Od koho přišla první gratulace?
Manželka, té jsem to hned psal. Měla velkou radost. Pak samozřejmě celá rodina. Následovala vlna gratulací ze všech stran, takže jsem celý večer jen odpovídal na zprávy (smích).

Co říkala manželka na to, že si vás nyní doma příliš neužije?
Šest týdnů jsem byl pryč, nyní další tři. Mrzí mě to kvůli dceři, ale jsou rádi, že budu na mistrovství světa. Nějak to překousnou a potom se jim to budu snažit vynahradit.

Dostal jste signály, které by vypovídaly o tom, že budete v konečné nominaci?
V posledních zápasech jsem si říkal, že by to mohlo vyjít. Hrál jsem ve čtvrté lajně a věděl jsem, že chodím na oslabení a byla nějaká šance, že bychom mohli jet ve složení, ve kterém jsme byli. Když jsme se před posledním zápasem dozvěděli, že budeme hrát stejně, tak jsme si s Flíčkem říkali, že musíme utkání dobře odehrát, protože jsme jednou nohou na mistrovství. Věřil jsem si, ale nejistota je pořád.

Pomohlo vám to, že jste na začátku dostával hodně prostoru i na přesilových hrách nebo v oslabení?
Ano, věděl jsem, že mám od pana trenéra důvěru. Hrál jsem důležité momenty, konce zápasů, přesilovky i oslabení. Cítil jsem důvěru a psychicky mi to pomohlo.

K tomu se vám podařilo pětkrát skórovat…
Byl to bonus. Moje role v týmu nespočívala ve skórování, ale spíš v jiných věcech. Když se mi podařilo skórovat, podporovalo to mé sebevědomí.

Budete tam společně s Jakubem Flekem, což je pro vás jistě velké plus…
Jsem rád, že tam budu s Flíčkem. Spoustu kluků znám i z loňska a poznali jsme se nyní během těch šesti týdnů. Už se vytvořila parta, znám se se všemi. A tím, že tam bude ještě Flíček, kterého znám dva a půl roku, co hraji za Karlovy Vary, tak je to o to lepší.

Klubová sezona nedopadla příliš dobře a Energie vypadla v předkole play-off. Myslíte, že bylo dobře, že jste byl v národním týmu od samotného začátku?
Myslím, že to pro mě byla obrovská výhoda. Od prvního zápasu jsem hrál v prvním oslabení a nastoupil jsem i do přesilových her. V oslabení se mi dařilo. Když pak přicházeli noví hráči, tak trenér neměl potřebu složení měnit. Hlavní trenér mě mohl poznat a tohle vidím jako velkou výhodu.

Sezona je pro vás dlouhá, ale to vám zřejmě nevadí, že?
Nevadí. Nikdy jsem tedy nehrál hokej do května, takže jsem rád, že si to protáhnu. Nevadí mi to. Měl jsem dvouměsíční výpadek, takže si to vynahradím teď.

Nejprve čtyři góly s Kometou a vzápětí jste byl dva měsíce mimo kvůli zranění. Před sebou máte mistrovství světa, to je sezona jako na houpačce…
Začátek byl super, ale pak přišlo zranění. Myslel jsem si, že toho už moc neodehraju. Nevěděl jsem, jestli si budu po sezoně moct říct, že byla úspěšná či nikoliv. No a teď můžu říct, že úspěšná je.

Kdyby vám někdo v říjnu řekl, že pojedete na mistrovství světa, nevěřil byste mu…
Kdyby mi tohle řekl kdokoliv kdykoliv, tak bych si o něm myslel, že je blázen. I když jsem jel na první kemp, tak jsem pořád nevěřil, že bych se mohl dostat dál. Sešlo se to tak, povedlo se to. A já jsem za to rád.

Díky mistrovství přijdete o velkou část letní přípravy, jak moc vás to mrzí?
Že by mě to úplně mrzelo, to se říct nedá (smích). S trenéry jsem domluvený, že si vše dodělám individuálně s kondičním trenérem. Zvládnu se tedy na následující sezonu připravit, ale nyní se soustředím na to, abych odehrál dobré mistrovství. Poté mě čeká volno, které chci věnovat rodině. Až potom budu řešit co dál.

Novým trenérem A-týmu je David Bruk, mluvili jste spolu o něčem? Je pro vás reprezentace motivací do následující klubové sezony?
Měl jsem možnost se s trenérem pozdravit a popovídat si. Nastínil mi, co by chtěl v Karlových Varech změnit a jaká je jeho vize. Bude to příjemná změna pro všechny. V kabině je pohoda a kluci si zatím letní přípravu chválí. Bude to pro nás nový impulz.

Díky za rozhovor a ať se daří!