HC Energie Karlovy Vary

Novotný po emotivním návratu: Šel mi z toho mráz po zádech

Pět let strávil v Energii, kde se vypracoval mezi nejlepší brankáře extraligy. Ale hokejová kariéra jde dál, a tak se Filip Novotný ocitl po trejdu v Hradci Králové. A osud asi chtěl, aby hned k prvnímu utkání v barvách Mounfieldu zavítal právě do Karlových Varů. Ke svým bývalým spoluhráčům. Ty nakonec dokázal třicetiletý gólman porazit. „Ani nevím, jestli se můžu radovat,“ pousměje se po pro něj rozhodně zvláštním zápase.

V Hradci Králové je Filip Novotný takříkajíc dva dny i s cestou, ale i tak do něj trenéři vložili důvěru hned pro první možný zápas. A to proti... ano, Karlovým Varům. Ty zase naopak nastoupily se Štěpánem Lukešem mezi tyčemi. „Nemám moc slov, protože to pro mě byl těžký zápas. Po tak krátké době, všechno bylo teďka strašně narychlo. A najednou hnedka zápas proti Varům. Ani nevím, jestli se můžu radovat. Bylo to pro mě opravdu specifické,“ hlásí bezprostředně po utkání Filip Novotný, nová akvizice Mountfieldu pro zbytek ročníku.

O tom, že byl zápas na západě Čech pro třicetiletého brankáře speciální se asi ani nemusíme bavit. To je zkrátka fakt. „Když jsem přijížděl do Varů, tak se mi nohy klepaly a tvrdly. Říkal jsem si, co to je? Vždycky jsem jezdil z Varů autobusem jen pryč a teď jsem ani nevěděl, kde se můžu rozcvičit. Pět let je zkrátka dlouhá doba, ale hokejový život je takový,“ ví gólman, který stojí za návratem Energie mezi elitu. I jejím extraligovým vzestupem.

Ambice porazit soupeřova nového brankáře? Vytáhnout se na bývalé spoluhráče? Ne, tohle Filip Novotný ani nijak neřešil. „Důležité pro mě bylo, abych se na zápas připravil v hlavě. Říkal jsem si, že to prostě nějak dopadne. A myslím, že to nakonec skončilo pro obě strany tak nějak dobře,“ pousměje se. Souboj s bývalými parťáky i kolegou Štěpánem Lukešem ale nakonec třicetiletý gólman do vítězného konce dovedl. „Myslím si, že pro nás oba to bylo šílené. Ale musím Štěpánu Lukešovi pogratulovat, protože chytal výborně a odvedl kus práce. Věřím, že se mu bude dařit,“ přeje na dálku ex-hradeckému brankáři.

Když se oba týmy domluvily na výměně, byl to pro Filipa Novotného možná menší šok. Hradecký tým je přece jenom výše v tabulce a ambice má při vší úctě ke Karlovým Varům momentálně rozhodně vyšší. „Prostě došlo k výměně. Vary podepsaly Štěpána a myslím si, že ho chtěly už teďka, aby viděly, jak na tom je. A já jsem šel tedy do Hradce, i když jsem to moc nečekal,“ prozrazuje odchovanec Jihlavy, který tedy spíše počítal s tím, že dokončí svou smlouvu na západě Čech.

Tak se ale nestalo, a tak Filip Novotný dokončí ročník 2021/22 pod Bílou věží. Samotnému transferu navíc neplánovaně přitížila karanténa Energetiků. A to jak po administrativní, tak i lidské stránce. „Bylo to takové problémové, protože jsem se nestačil s kluky ani trenéry ve Varech rozloučit, protože jsme byli v karanténě. Jenom jsem si tady sbalil výstroj a pádil do karantény. Až pak ve čtvrtek jsem mohl jít v Hradci na led, takže jsem se nakonec rozloučil až po zápase,“ popisuje syn bývalého extraligového brankáře Marka Novotného, který hájil kupříkladu barvy Třince, Vítkovic nebo Zlína.

Po zápase se svým bývalým brankářem rozloučili také fanoušci Energie. „Jde mi mráz po zádech. Neumím to ani popsat, lidé mi tady na konci i tleskali. Bylo to něco úžasného a já jim moc děkuju,“ posílá rodák z Jihlavy Filip Novotný slova díků svým karlovarským příznivcům.

Související články

Reportáž | pá 4.2.2022

Energie padla s Hradcem v nájezdech