HC Energie Karlovy Vary

Nový ročník, nový systém. Mládež čeká prodloužená sezona

V uplynulém roce si mládežnické týmy moc nezahrály. Proto byl výkonným výborem Českého svazu ledního hokeje pozměněn herní model pro juniory i dorostence. Oběma kategoriím se sezona o několik zápasů prodlouží. Obě soutěže by měly odstartovat 10. září 2021.

Začněme nejprve s juniory. Ti v loňské Juniorské lize akademií nastoupili pouze k jedenácti utkáním a od 8.10. si žádný soutěžní zápas nepřipsali. Pro tento rok se liga mění na původní název „Extraliga juniorů“. V základní části bude odehráno 38 hracích kol s devatenácti týmy. Nejlepších dvanáct se rozdělí do tří „osmifinálových“ skupin, dle umístění v tabulce. V těchto skupinách se mužstva utkají čtyřikrát každý s každým.

Posledních sedm celků čeká dvanáctizápasový boj o udržení neboli play-out. Jistotu záchrany bude pouze nejlepší z nich. Tým za nimi odehraje baráž a zbylá mužstva rovnou sestoupí.

Pro play-off je nachystána největší změna. Osm nejlepších sehraje čtvrtfinále na tři vítězné zápasy a semifinále i finále se budou hrát dokonce na čtyři. Dosud se závěrečné série hrály jen na dvě vítězná utkání. Na dvě klání se odehraje krátká série o bronz.

Karlovarští dorostenci ukončili loňskou sezonu sedmým ligovým zápasem proti Kladnu. V té nadcházející se struktura skupin nemění, mění se však jejich názvy. Namísto Západ, Střed a Východ budou zřejmě pojmenované A, B a C. Jako v sezoně 2018/2019 bude následovat po osmnácti kolech základní části nadstavba, která kvůli nejisté situaci nebyla loni v plánu.

V druhé části budou bojovat celky z „horších“ nadstavbových skupin o záchranu. Dvě nejhorší mužstva čeká přímý sestup do Ligy dorostu, týmy ze čtvrtých a jeden nejhorší ze třetích příček se setkají v nové skupině bez započítání předešlých výsledků. Dva nejslabší týmy poté odehrají baráž o udržení.

Největší novinka bude stejně jako u juniorů v play-off. Po dlouhých letech se už nebude konat mistrovství republiky. Celé play-off bude dohráno až do konce a to za následující konstelace: osmifinále se bude hrát na dva vítězné zápasy, čtvrtfinále a semifinále na tři a finále poté na čtyři vítězství. A stejně jako v Extralize juniorů i zde se uskuteční krátky dvouzápasový souboj o třetí místo.