HC Energie Karlovy Vary

O účast na Hlinka Gretzky Cupu zabojují i energetici

Tak jako každý rok, než začnou mládežnické soutěže, vyráží do akce reprezentační týmy. Jako první sezonu zahájí osmnáctka, která začíná ladit formu a hlavně sestavu před prestižním Hlinka Gretzky Cupem, který se koná od 5. do 10. srpna v kanadském Edmontonu. První přípravný kemp proběhne od 16. do 21. června a pozvánku na něj dostali také energetici. O pozici v brance bude bojovat Michal Oršulák. V obraně se předvede Matěj Pelikán a v útoku bude k vidění Vít Záhejský. Obránce Kryštof Dyk pak bude na svou šanci čekat mezi náhradníky.

Hlinka Gretzky Cup bývá označován jako Světový pohár hokejistů do osmnácti let. Koná se od roku 1991. Jméno Ivana Hlinky nese od roku 2004 a od roku 2018 bylo do názvu turnaje přidáno jméno legendárního kanadského hokejisty Waynea Gretzkyho. Jediným rokem, kdy se turnaj nekonal byl rok 2020, kdy klání mladých hokejistů zrušil Covid.

Čeští hokejisté si během doby trvání turnaje vybojovali čtrnáct medailí. Jednu zlatou (rok 2016), čtyři bronzové (v letech 1999, 2000, 2003 a 2013) a devětkrát pak národní tým skončil krůček pod stupněm vítězů (1997, 1998, 2001, 2002, 2004, 2005, 2014, 2017) a naposledy v loňském ročníku, kdy parta kolem kapitána Adama Hlinského v boji o nejcennější kov padla v prodloužení s Kanadou.

Stříbrný tým se následně z větší části rozprchl za hranice, aby se znovu sešel na mistrovství světa hráčů do osmnácti let ve Finsku. Tam však na svůj úspěch čeští hokejisté nenavázali a skončili šestí. Nyní z větší části jejich štafetu přebírá ročník 2007, který v loňské sezoně zářil pod vedením Pavla Patery v reprezentační sedmnáctce.

Lodivodem osmnáctky zůstal David Čermák a v roli asistenta pokračuje Jaroslav Nedvěd, na pozici druhého asistenta Radek Bělohlav nahradil Richarda Žemličku. Trenérem gólmanů zůstává Lukáš Mensator, který je trenérem gólmanů Energie.

Černobílé barvy budou dále v národním týmu do osmnácti let zastupovat brankář Michal Oršulák, obránce Matěj Pelikán, útočník Vít Záhejský a mezi náhradníky byl nominován Kryštof Dyk. Všichni nominovaní energetici již za sebou reprezentační zkušenosti mají.

Michal Oršulák se v reprezentačním dresu poprvé do branky postavil v loňské sezoně v kategorii U17. Chytal v přípravném utkání proti Salzburgu a vybojoval si šanci na prestižním World Hockey Challenge, kde si ostrou premiéru odbyl v zápase s USA. Zranění mu však znemožnilo přidat další starty. Naposledy se v reprezentačním dresu představil na Turnaji pěti zemí v Tranas, kde hájil branku českého týmu v utkání s Finskem. Michal rovněž zazářil v extralize dorostu a také v juniorce, se kterou aktuálně absolvuje přípravu na novou sezonu.

Obránce Matěj Pelikán nastupuje v reprezentaci už od kategorie U16. V loňské sezoně svými výkony pomohl sedmnáctce k zisku zlata na Turnaji pěti zemí v Chomutově. Tím svěřenci Pavla Patery prošli neporaženi a dokonce si připsali skalp USA. Reprezentační dres si Matěj oblékl rovněž v únoru na Turnaji pěti zemí v Česku, kde čeští mladíci nakonec skončili na třetím místě. Matěj byl v loňské sezoně kapitánem dorostu Energie a společně se svými spoluhráči si dokráčel pro bronzové medaile. Šikovný obránce má za sebou i několik startů za karlovarskou juniorku, se kterou se také připravuje na další ročník extraligy.

Útočník Vít Záhejský patří mezi zkušené reprezentanty. V dresu reprezentační šestnáctky a sedmnáctky mladičký útočník odehrál třicet šest zápasů. které mu vynesly třicet jedna bodů (7+24). Poslední reprezentační akcí, které se Vít zúčastnil byl Turnaj pěti zemí v Tranas, odkud si český tým přivezl zlaté medaile poté, co v utkáních se Švédskem, Finskem, Slovenskem a Švýcarskem neztratil ani jeden bod. Mladičký útočník hrál v loňské sezoně za juniorku Energie a připsal si první starty za a-tým Energie. S klubem rovněž podepsal dlouholetý kontrakt.

Obránce Kryštof Dyk je sice tentokrát mezi náhradníky, ale v loňské sezoně vytáhl svůj reprezentační dres ze skříně několikrát. Svůj reprezentační debut si obětavý obránce odbyl právě v sedmnáctce, za kterou odehrál čtrnáct zápasů. Mimo jiné i na prestižním World Hockey Challenge a dále pak na Turnaji pěti zemí ve Vierumäki, kde opět sedmnáctka neztratila ani bod a odvezla si zlato. Kryštof byl rovněž u zisku zlata na turnaji v Tranas. Svými výkony Kryštof pomohl karlovarskému dorostu k zisku bronzu. S dorosteneckým hokejem se prozatím rozloučil a na nadcházející sezonu se připravuje s juniorským týmem Energie. Za ten Kryštof už v loňské sezoně odehrál osm zápasů.

Výsledky sedmnáctky v loňské sezoně byly velmi dobré a obecně je ročník 2007 považován za výborný ročník, což mimochodem o svých svěřencích prohlásil i Pavel Patera, který však již u reprezentační sedmnáctky v nadcházející sezoně pokračovat nebude, neboť se stal hlavním trenérem a-týmu Energie.

Nominace osmnáctky na kemp v Kravařích

Brankáři:

Ondřej Štěbeták (Dukla Jihlava), Michal Oršulák (Energie Karlovy Vary), Matěj Tuláček (Dynamo Pardubice).

Obránci:

Matěj Pelikán (Energie Karlovy Vary), Jakub Seidl (Bílí Tygři Liberec), Tomáš Mikel (Berani Zlín), David Lukas Holub (Oceláři Třinec), Rostislav Šilhavý (BK Mladá Boleslav), Tomáš Malínek (Sparta Praha), Filip Zimovčák (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Štěpán Černý (Mountfield HK). Útočníci: Vít Záhejský (Energie Karlovy Vary), David Rozsíval (Bílí Tygři Liberec), Vít Macek, David Krčál (oba Dynamo Pardubice), Robin Švančara (Oceláři Třinec), Viktor Šámal, Matouš Jan Kucharčík (oba Slavia Praha), David Hrubý (Sparta Praha), Adrien Bartovič (Malmö, Švédsko), Matěj Pekař (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Šimon Fasner (Vítkovice Ridera), Dominik Pavlík (Oulu, Finsko).

Náhradníci:

Brankáři: Martin Fajmon (Ilves Tampere, Finsko), David Skácel (Oceláři Třinec). Obránci: Radoslav Cichoň (Sparta Praha), Kryštof Dyk (Energie Karlovy Vary), Max Pšenička (Slavia Praha), Jakub Winkelhöfer (HC Litvínov). Útočníci: Jakub Lev (Banes Motor České Budějovice), Matyáš Úbl, Antonín Klatovský (oba Škoda Plzeň), Petr Věchet (Rauma, Finsko).