HC Energie Karlovy Vary

Obrovská čest, říká dvojka draftu Bednář. Zahraje si v Kanadě?

Karlovarský mládežnický hokej mohl v uplynulých dnech slavit. Odchovanec Energie Jan Bednář se totiž stal dvojkou draftu do juniorské CHL, v následujících měsících pak navíc bude vyhlížet i výběr do National Hockey League.

Honzo, jaké to je být dvojkou draftu do CHL?
Je to obrovská čest. Hlavně jsem rád, že si mě vybrala takhle skvělá organizace, jako je Acadie-Bathurst. Teď jen počkáme, jak se to bude dál vyvíjet a uvidíme, kde příští sezonu budu. Určitě jsem rád, že mám v zádech takovou organizaci.

Už jste mluvil s někým z klubu?
Ještě ne, snad tento týden by měl proběhnout nějaký rozhovor, ale zatím jsem s nikým nemluvil.

Jak jste celkově vnímal ten draft? Je to něco, co vám může v kariéře pomoci?
Určitě. Vždy je samozřejmě lepší mít na výběr. Ještě k tomu když si mě vybere taková organizace, je to jedině plus. Jsem za to jedině rád, vnímám to pozitivně. Uvidíme, co bude dál.

Nepátral jste po informacích co se týče města, kdybyste se do Kanady stěhoval?
Ještě ne. Po tom draftu mi pár kluků z týmu psalo a ptali se mě, jestli chci něco vědět o městě. Já jsem říkal, že zatím ani ne, že až se to rozhodne, tak bych jim dal vědět. Zatím jsem nepátral.

Jak se dá srovnat dospělý hokej tady v Česku a juniorský v zámoří? Nebyl by to krok zpátky?
Ona to sice je juniorská liga, ale je to nejlepší juniorská liga na světě. Já si myslím, že to má obrovskou kvalitu. Nikdy jsem tam nehrál, takže nedokážu říct, jestli by to byl kro zpět, nebo dopředu, ale jsem si 100% jistý, že ta liga kvalitu má. Ať se rozhodnu jakkoliv, tak si myslím, že to nebude krok zpátky.

Jak to vypadá s vaší budoucností v tuto chvíli?
Opravdu nevím, jak to bude teď probíhat. Nějaké možnosti mám, ale opravdu nedokážu říct, jestli příští rok budu tady, nebo půjdu tam. To se rozhodne několika následujících týdnech, ale teď doopravdy nevím, jak to dál bude.

Bavil jste se s reprezentačními spoluhráči o CHL?
Bavili jsme se s kluky, ať už Honzou Myšákem či se staršími jako jsou Jarda Pytlík nebo Lukáš Pařík. Těch odezev mám dost, ale nikdo neříká na tu ligu žádná negativa. Naopak všichni, se kterými jsem mluvil, tak tu ligu jen chválí a říkali, že to je super jednak po hokejové stránce a jednak po té lidské.

Věříš, že by ti CHL draft mohl pomoci i v tom velkém výběru do NHL, na který teď čekáte?
To těžko říct. Už jsem říkal několikrát, že tam to je loterie a bude záležet na tom, jak se začnou ti gólmani brát. Jakmile se vezme jeden brankář ve druhém kole, tak to většinou chodí rychleji. Já samozřejmě věřím, že v draftu budu vybraný, ale nedokážu říct, jestli mi v tom tento draft pomůže. Spíš si myslím, že to je takové nezávislé na sobě. Pořád si myslím, že mám pozici úplně stejnou. S tím, že to bude až za několik měsíců bych řekl, že se skautům ještě budeme moci ukázat.

Neberete jako výhodu, že se skautům pravděpodobně ještě budete moci ukázat?
Vždycky je to výhoda. Loňská sezona ode mě nebyla úplně taková, jaká bych chtěl, aby byla. Je to šance ukázat, že na to mám a že ty kvality na to jednou chytat v NHL mám. Záleží na tom, pokud si mě nějaký tým vybere, abych na sobě dál pracoval a nepřestával, abych se dál rozvíjel a mohl si tu NHL jednou zahrát.

Jak moc vám vadí, že se draft do NHL posouvá až na konec aktuálně přerušené sezony?
Bylo by lepší, kdyby to bylo teď, měli bychom to už za sebou a věděli bychom, na čem jsme. Teď musíme čekat a nikdo z nás vůbec neví, kdy to bude. Je to spíš taková nedočkavost. Nějak mi to ale nevadí, nejsem naštvaný, že to teď není, ale spíš jsem nedočkavý, kdy to bude, abych si mohl oddychnout, že jsem draftovaný, nebo ne a jedeme dál.