HC Energie Karlovy Vary

Pešout: Soupeře jsme nevybírali, hlavní je náš výkon

Pod jeho vedením mužstvo podruhé v řadě postoupilo do vyřazovacích bojů, také letos je v předkole čeká celek z východních Čech. Martin Pešout se rozpovídal o skončené základní části, výkonech jeho svěřenců a o Pardubicích, na které se energetici chystají.

Pane trenére, základní část je minulostí. Jak jste spokojený s umístěním v tabulce?
Já si myslím, že musíme být spokojení, hlavně po těch problémech, které jsme tu měli v létě, kdy jsme nevěděli, jestli tu situaci zvládneme jak finančně, tak technicky. Musíme si uvědomit, že jsme do té sezony šli bez dvou nejproduktivnějších hráčů, kteří nám odešli do Liberce. Měli jsme z té sezony velký strach a nakonec se nám podařilo nahrát ještě o bod víc, než jsme měli loni. To, že jsme skončili desátí, my neovlivníme, kolik ta mužstva nahrála bodů. Dvaasedmdesát bodů vloni stačilo na deváté místo, letos třiasedmdesát až na desáté. My spokojení jsme, samozřejmě nám to ale trochu kazí ten poslední zápas.

Co říkáte na herní projev? Vidíte zase posun oproti loňské sezoně?
Zase jsme se posunuli o kousek dál. Už jsme nehráli jen takový rychlý přechod z defenzívy, ale už jsme hráli i nátlakový hokej. Samozřejmě to souvisí s tím, že to mužstvo vyspívá a ti hráči se rok od roku adaptují na extraligu a rostou před očima.

S čím naopak nejste spokojen?
Nedostatky máme v obraně. Máme tam pět mladých hráčů, což pak je trochu znát. Věřím ale, že v play-off jim všichni hráči pomůžou a tento náš handicap trochu dostaneme do pozadí.

Vám se podařilo zapracovat do sestavy další mladé hráče...
Já jsem byl samozřejmě vždy pro to, aby se hráli mladí hráči. Prošel jsem jak Slavii, tak Kometou, kde to tak bylo a nepřipadá mi, že by to mělo být něco zvláštního. Mladé hráče tu máme, tak je naší povinností dát jim šanci.

Myslíte si, že v tomhle ohledu by se od vás mělo inspirovat více trenérů?
Je to také o filozofii našeho klubu. My si nemůžeme dovolit kupovat hotové hráče, musíme si je vychovávat, takže de facto nám ani nic jiného nezbývá. Samozřejmě jsem rád, že tu máme hráče ročníku 2004, ze kterých jsme čtyřem dali šanci. Myslím, že i v příštím roce by měli dostat daleko větší prostor a dostanou ho. Jenom mě trochu mrzí, že se zase bude hrát o sestup, kde to vyloženě napomáhá tomu, aby se kupovali starší hráči a mužstva se zase učila hrát o sestup místo o titul.

Nyní vás čekají Pardubice. Jak se vám jeví tento soupeř?
Není důležité, s kým hrajeme, ale jak budeme připraveni my sami. Pardubice během sezony prošly velkou obměnou kádru a máme respekt k tomu, jací hráči tam hrají. Ten hokej se ale hraje na ledě.

Václav Skuhravý se netají nejvyššími cíli. Jak se odráží přítomnost tak velké osobnosti v kabině?
On tu jako jeden z mála ty zkušenosti z play-off má. To je zase náš handicap, to mužstvo má za sebou dva zápasy vyřazovacích bojů, protože vloni byla ta série ukončená. Jeho zkušenosti v závěru ligy a v play-off jsou nepostradatelné. Jeho výkon rostl s blížícím se koncem základní části a věřím, že v play-off bude ještě gradovat.

Pomohla vám nějak krátká zkušenost z posledního předkola proti Hradci?
Já bych řekl, že ani ne. Bylo to takové zklamání, že to nepokračovalo, protože jsme cítili, že jsme na vlně a že bychom Hradec mohli potrápit a postoupit.