HC Energie Karlovy Vary

Postrach venkovních utkání vyráží do Olomouce. Obere Energie o body i Hanáky?

V letošní sezóně se energetikům více daří na ledě soupeřů než pod vlastní střechou. V osmi duelech, odehraných na ledě soupeře, nasbírali zatím šestnáct bodů a vedou tabulku venkovních utkání. Tento týden je před nimi cesta až na Hanou, kde je na svém ledě přivítá tým Olomouce. Potvrdí energetici svou venkovní formu a přivezou si suvenýr v podobě bodového zisku, anebo bude úspěšnější Mora, která má úspěšnost doma i venku zhruba nastejno? To se dozvíme v úterý 1. listopadu v 18:00 hodin. Vstupenky je možné zakoupit online nebo přímo na místě. Pokladny se otevírají obvykle dvě hodiny před zápasem.

Kde utkání sledovat: Online přenos

Vstupenky:Online předprodej

O soupeři

Tým Mory patří rozhodně k překvapením letošní sezóny. Ti, kteří předpovídali, že po odchodu Davida Krejčího se týmu nebude příliš dařit, jsou nyní jistě překvapeni. Po čtrnácti zápasech totiž olomouckým zisk dvaceti sedmi bodů vynesl 4. místo v extralize a na svém kontě mají zatím pouze čtyři prohry. Z posledních pěti zápasů neskončil vítězstvím jenom duel se Škodou Plzeň.

Od utkání s litvínovskou Vervou se olomoučtí musejí obejít bez Branislava Konráda, který z utkání po první třetině odstoupil kvůli zranění. Hanákům nyní kryje záda Jan Lukáš. K němu se od posledního říjnového týdne přidal Jakub Sedláček, který již branku Olomouce hájil i v loňské sezóně. Ten olomoucké brankoviště posílí prozatím do konce listopadu s možností případného prodloužení.

Posledním duelem, který mají olomoučtí za sebou, je utkání se Spartou v O2 areně odkud si odvezli tři body za vítězství 2:5. V prvních třiceti minutách olomoučtí dvakrát inkasovali, ale v druhé polovině dokázali utkání otočit a hned pětkrát skórovat, poslední trefa byla do prázdné branky v power-play. Olomoučtí jsou tak, právě po Energii, druhým týmem který v letošní sezóně obral Spartu o body na půdě O2 areny, i když jsou první, kdo odvezl plný počet bodů.

Pomyslné první místo produktivity v olomoucké kabině drží Jan Káňa se třinácti body (8 + 5), další je s deseti body (4 + 6) Jakub Orsava, stejný počet bodů má Lukáš Nahodil (4 + 6). To v čem se olomouckým příliš nedaří jsou přesilové hry. V jejich využití jsou na tom ještě hůře než Energie, kdy jsou s využitím 14,52 % na posledním místě příslušné tabulky. Naopak velmi dobří jsou v ubránění oslabení. Tam se jejich úspěšnost zastavila na 81,03 % a vynesla jim třetí místo v tabulce ubránění oslabení. Tato statistika je pro olomoucké, vzhledem k tomu, že mají třetí nejvyšší počet trestných minut velice důležitá.

Každopádně hráči Olomouce mají skvělou formu a svůj led budou bránit zuby nehty. Takže se fanoušci obou týmů mohou těšit na zajímavou podívanou.

Z kabiny Energie

I karlovarští jsou pro mnohé překvapením, neboť po nepovedeném začátku pomalu a jistě stoupají tabulkou. Po šestnáctém kole jsou na 7. místě, přičemž mají k dobru odložený zápas právě s Olomoucí. Z posledních pěti duelů brali body ze čtyř.

Jak už bylo řečeno, tak energetikům se letos daří více na ledě soupeřů než na tom vlastním. Čím to je, nevědí přesně ani sami hráči:. "Kdybychom to věděli, tak si to přeneseme i do domácích zápasů. Přijde mi to, že venku, ještě na ledě silných celků, nemáme co ztratit a hrajeme víc uvolněně. Doma naopak moc chceme a zatím to vypadá tak, jak to vypadá," zkoušel této záhadě přijít na kloub obránce Tomáš Bartejs po úspěšném duelu s Libercem.

K poslednímu zápasu nastoupili energetici doma a jejich soupeřem byli třinečtí Oceláři. Poté, co na domácím ledě porazili českobudějovický Motor a kladenské Rytíře, to vypadalo, že se jim podařilo zlomit prokletí domácího ledu. Jenomže v utkání s brněnskou Kometou se štěstí začalo obracet zády a po urputném boji si nakonec domácí tým připsal bod po prohře v nájezdech. Ještě větší příděl smůly si hráči Energie vybrali v utkání s Oceláři. V prvních patnácti minutách dvakrát inkasovali, ale ještě před koncem první třetiny snížili na rozdíl jedné branky a skóre srovnali ve druhé třetině. Ve třetí třetině Oceláři v krátkém čase dvakrát skórovali. David Bruk zkusil power-play. To však skončilo další brankou a k ní po patnácti vteřinách přibyla šestá, a i když karlovarští bojovali do poslední chvíle, tak už se jim skóre nepodařilo změnit.

Nejproduktivnějším hráčem Energie je stále Tomáš Rachůnek se třinácti body (5 + 8), deset bodů má Petr Koblasa (7 + 3) s osmi body ho následují Ondřej Beránek (6 + 2), Jiří Černoch (4 + 4) a Dávid Gríger (6 + 2). Ve využití přesilových her je Energie s 18,18 % na devátém místě. Naopak oproti jejich soupeři mají menší úspěšnost ubránění oslabení a to 77,36 %. Na druhou stranu patří k týmům s menším počtem trestných minut, v této statistice jsou až na devátém místě.

V posledních týdnech kabinu Energie oslabují zranění. Do utkání proti třineckým Ocelářům již naskočili Jan Hladonik, Martin Kohout a Robin Sapoušek. Trenér David Bruk se však stále musí obejít bez kapitána Tomáše Vondráčka, Davida Kofroně a Martina Rohana. Nejnovější změnou je pak předčasný konec útočníka Jozefa Baláže v klubu.

Související články