HC Energie Karlovy Vary

Sedmáci ví, že týmová souhra je pro úspěch důležitá

Sedmákům se po vítězném začátku sezony přestalo na chvíli dařit, ale tím jak se kluci navzájem v kabině i na ledě podporovali, se vrátili zpět do hry, a i když jim o pár bodů utekl postup do nadstavby, tak ve skupině o umístění skončili na druhém místě. Znát bylo jistě i to, že energetici patřili v soutěži k mladším týmům a jak sami kluci říkají, tak někteří jejich soupeři byli i o dost větší než oni. Svěřenci Bohumíra Sapouška ale dokázali, že mají bojovnou DNA jako všichni energetici a i přes svůj respekt z fyzicky zdatnější soupeřů šli do zápasů naplno.

Obránce Daniel Psohlavec je odchovancem Energie. Daniel patří k ofenzivním obráncům, což dokazuje i jeho bodová bilance, když si ve dvaceti šesti zápasech připsal třicet sedm bodů (22+15) a ve skupině o umístění skončil na šestém místě v kanadském bodování. Mladičký obránce nakoukl i do soutěže osmáků, v níž odehrál čtyři zápasy. Daniel by se v budoucnu rád dostal do NHL. V nejlepší lize světa fandí týmu Boston Bruins a jeho hokejovým vzorem je útočník Connor McDavid.

Danieli, jak bys zhodnotil sezonu?

Ze začátku nám to moc nešlo, ale potom jsme začali makat a bylo to lepší (úsměv).

Jak se dařilo v sezoně tobě?

Dalo by se říct, že mi to šlo (úsměv). Byl jsem kolem top deset nejlepších střelců, takže v gólech se mi dařilo a měl jsem i asistence.

Měl jsi celou sezonu stejnou lajnu nebo jste se měnili?

Já hraju útočníka i obránce. Pan trenér to točí. Když mě potřebuje do útoku, tak jdu do útoku a když do obrany, tak jsem obránce. V útoku točím první, druhou a někdy i třetí lajnu centra. Když jsem bek, tak se s klukama točíme.

A co tě baví víc, obránce nebo útočník?

Když dávám góly a asistence tak útok, ale když ne, tak obrana (úsměv).

Tvůj bratr je brankář a ty obránce, trénujete si třeba něco spolu doma?

Ani ne (úsměv).

Proč zrovna obránce?

Já jsem dřív byl útočník, ale trenér viděl, že jsem soubojový, tak mě zkusil dát do obrany a od té doby hraju obránce.

To že jsi útočník i obránce může být pro tebe do budoucna velká výhoda...

Táta mi říkal, že trenéři si vybírají ofenzivní obránce. Bývám teď spíš obránce, ale snažím se chodit také do ofenzívy.

Člen útočných řad sedmáků Maxim Dan je rovněž odchovancem Energie. Také Maxim se v letošní sezoně může pochlubit pěkným bodovým ziskem. Ve dvaceti pěti zápasech nasbíral čtyřicet sedm bodů (28+19). Maxim nakoukl mezi starší hráče, když odehrál tři zápasy v Lize starších žáků A. Snem šikovného útočníka je zahrát si alespoň jeden zápas v NHL. Jeho oblíbenými týmy jsou Boston Bruins a Colorado Avalanche.

Maxime, jak bys zhodnotil týmovou sezonu?

V kabině nám to většinou klapalo a je tam legrace (úsměv). Na ledě se snažíme také podporovat. Myslím si, že když se budeme podporovat ještě víc a navzájem se opravovat, tak nám to půjde ještě lépe.

Jak se dařilo v sezoně tobě?

Podle mého názoru se mi dařilo. Měl jsem tam nějaké dobré zákroky. Dával jsem góly a měl jsem i asistence. Hodně cvičím i doma, takže ten progres na ledě jsem poznal, že jsem se změnil (úsměv).

Chtěl jsi být vždy útočník.

Ano.

Co škola a hokej, jak to zvládáš?

Zvládám. Když mám místo školy zápas, tak si učení potom doplním (úsměv).

Co byl pro tebe nejlepší zážitek v sezoně?

Turnaj v Mannheimu (úsměv). I ostatní turnaje také byly dobré. Užil jsem si je a dobře jsem si zahrál.

Který soupeř byl nejtěžší?

Dukla Jihlava.

Další oporou obranných řad sedmáků je Matyáš Vrbas. Matyášovi se daří také v útoku. Ve dvaceti dvou zápasech, které v soutěži odehrál si připsal třicet bodů (7+23). Karlovarský odchovanec naskočil do dvou zápasů v týmu osmáků. Stejně jako jeho spoluhráči by si Matyáš chtěl zahrát v NHL a jeho snem je být draftovaný v prvním kole. Dalším velkým Matyášovým snem je obléci si reprezentační dres. K jeho oblíbeným týmům patří Buffalo Sabress.

Matyáši, co týmová sezona, jak bys ji zhodnotil?

Začátek nám úplně nevyšel. Asi uprostřed sezony jsme se zvedli a porazili jsme silnou Kadaň (úsměv). Ve druhé půlce nám moc nešly nohy, moc jsme nebruslili a trochu jsme se báli hrát, protože proti nám byli větší kluci a my máme v týmu hodně menších kluků.

Jaké to je bránit proti těmto velkým hráčům?

Je to tedy hodně těžké, ale musí tam být strašně velká obětavost (úsměv). Chodit do střel. S tím nám hodně pomáhá náš kapitán, Matěj Žák, který do těch střel hodně chodí.

Jaká byla tvoje sezona?

Začátek se mi absolutně nevydařil, ale pak jsem se začal rozjíždět. V polovině prosince jsem nějakou dobu nehrál a musel jsem se do toho znovu dostávat.

Matěj Žák, kapitán sedmáků a odchovanec Energie, má za sebou povedenou sezonu. V obou částech soutěže odehrál dvacet šest zápasů, ve kterých nasbíral šedesát čtyři bodů (36+28). V kanadském bodování soutěže skončil Matěj v základní části osmý a ve skupině o umístění byl sedmý. Šikovný útočník v této sezoně odehrál šest zápasů v Lize starších žáků A, kde si v utkání s chomutovskými Piráty připsal dva body za asistence. Když má Matěj čas, tak hraje basketbal. V budoucnu by si rád zahrál v nějaké vyšší lize a chtěl by se dostat do reprezentace. Matějovými oblíbenými týmy jsou Boston Bruins Vegas Golden Knights a hokejovými vzory útočníci David Pastrňák a Connor McDavid.

Matěji, jak bys zhodnotil sezonu z pohledu kapitána týmu?

Myslím si, že jsme vždycky hráli týmově. Občas nám to sice neklapalo, ale pak jsme se povzbudili a šlo nám to lépe. Myslím se, že jsme sezonu mohli odehrát lépě, ale jsem spokojený (úsměv).

Musel jsi během sezony ke klukům v kabině promlouvat?

Párkrát určitě ano. Když nám to neklapalo, tak jsem řekl, hodíme to za hlavu a makáme dál. Snažil jsem se kluky povzbuzovat.

Jak se vydařila sezona tobě osobně?

Myslím si, že jsem udělal velký pokrok. Jak byl předtím Covid, tak jsem se hrozně zhoršil. Hodně mi pomohl trenér. Jsem spokojený, protože jsem se hodně zlepšil po fyzické i psychické stránce (úsměv).

Co tě teď po konci sezony čeká?

Teď mě čeká škola, ne úplně vždy se mi tam chce (úsměv), ale je to důležité.