HC Energie Karlovy Vary

Těžká zkouška, Energie se představí na turnaji v Bledu

Silná konkurence bude čekat na karlovarské hokejisty na turnaji ve slovinském Bledu. Svěřenci Martina Pešouta narazí na týmy z kvalitní EBEL. Dokáží zopakovat čtyři roky staré vítězství nad Záhřebem? Všechny karlovarské zápasy můžete sledovat prostřednictvím textových přenosů.
Souboj s Villachem: Online přenos
Souboj se Záhřebem: Online přenos
Čtěte také - Na přípravu do Slovinska - průvodce fanouška

Soupeři

VSV EC

Villach bude prvním soupeřem energetiků v Bledu. Rakouský celek hraje mezinárodní EBEL, kde nastupuje i Znojmo, se kterým se Karlovarští v letošním přípravném období také potkali. Villach má za sebou nevydařenou sezonu, v základní části skončil předposlední s padesáti body a náskokem pouhého bodu na poslední místo. Ve druhé fázi soutěže pak trápení pokračovalo a rakouský tým a především jeho příznivci museli překousnout konečné jedenácté místo. Nejproduktivnějšími hráči v základní části byli s dvaačtyřiceti body Andrew Sarauer a Jordan Hickmott, ani jeden však nebude součástí týmu v následující sezoně. Poslední velký úspěch zaznamenal Villach v sezoně 2005/2006, kdy se stal mistrem rakouské ligy.

Medveščak Záhřeb

Pro příznivce ledního hokeje největší tahák turnaje a není se čemu divit. Medvědi si mimo jiné vyzkoušeli i KHL a jsou bezesporu nejznámějším chorvatským hokejovým týmem. Nyní hraje Záhřeb EBEL, do které se vrátil v uplynulé sezoně. V základní části skončil šestý a zajistil si tak play-off. Ve druhé fázi si ještě trochu polepšil a poskočil na pátou pozici. Medveščak však ve vyřazovací části skončil hned ve čtvrtfinále, kde mu po vítězství 4:2 na zápasy vystavil stopku Linec. Týmové kanadské bodování ovládl Sondre Olen, jenž oblékne modrý dres i v následující sezoně. Do nového ročníku vstoupí pod novým koučem, medvědy povede Aaron Fox. Pod jeho vedením bude hrát i jeden český hráč, obránce Tomáš Kudělka. S Energií se Záhřeb nepotká poprvé. V srpnu 2014 zavítal v rámci přípravy na karlovarský led. Tehdy se radovali Karlovarští po těsné výhře 3:2.

Olimpija

Lublaň má zkušenosti i z mezinárodní EBEL, kterou hrála ještě v sezoně 2016/2017. V uplynulém ročníku se stala vicemistrem slovinské ligy. S Energií se Lublaň setká jen tehdy, pakliže Karlovarští postoupí ze stejného místa.

Jesenice

Mistr slovinské ligy. Ve finále hraném na tři vítězná utkání porazila právě Olimpiji 3:1. Speciální zápas to bude pro Matice Podlipnika se Sabahudinem Kovačevičem. Oba jsou totiž rodáci z Jesenice. Stejně jako v případě Lublaně, Jesenice bude karlovarským soupeřem jen tehdy, když postoupí z stejného místa, jako Energie.

V Bledu se měl původně navíc představit tým z Grenoble, nakonec se však z turnaje odhlásil.

Rozpis turnaje

Čtvrtek 23.8.
20:00 Medveščak Záhřeb – Villach

Pátek 24.8.
20:00 Villach - HC Energie

Sobota 25.8.
16:30 Medveščak Záhřeb - HC Energie
20:00 Jesenice - Olimpija

Neděle 26.8.
16:30 utkání o 3. místo
20:00 utkání o 1. místo

Rozdělení skupin

Skupina A

- Jesenice, Olimpija

Skupina B

- Medveščak Záhřeb, Villach, HC Energie Karlovy Vary

Kritéria pro určení pořadí ve skupinách

1. počet bodů
2. vzájemné utkání, při shodě tří týmů skóre z minitabulky
3. brankový rozdíl
4. vyšší počet vstřelených branek

O turnaji s Tomášem Mariškou

„Dostali jsme nabídku změnit prostředí a utkat se s velmi atraktivními soupeři, když jsme tu možnost dostali, jedině jsme ji uvítali, protože chceme mít v přípravě co nejlepší a nejkvalitnější soupeře,“ vysvětluje asistent trenéra. „Ve skupině nás čeká Villach a Záhřeb, což jsou jedni z nejkvalitnějších v okolních zemích a špičkové organizace,“ uvědomuje si kvalitu soupeřů Mariška. „Ačkoliv nás čeká dlouhá cesta, myslím si, že to bude pro hráče zajímavé zpestření, podívají se na jiný stadion a do jiné země. Hlavně se zase zkonfrontujeme s trochu jiným stylem hokeje.“ Na těžké soupeře bude potřeba co nejsilnější sestava. „Snažili jsme se tu sestavu udělat co nejkvalitněji. Bereme ten turnaj velmi prestižně a chceme udělat co nejlepší výsledek. Nicméně zhruba tři, čtyři hráči ze základní sestavy zůstali mimo. Ať už je to kvůli zranění, nebo jsme je nechtěli brát takovou dálku,“ objasňuje Tomáš Mariška.

S týmem nevyrazili do Slovinska tito hráči: Filip Novotný, Stanislav Balán, Marek Švec, Lukáš Vágner a Daniel Krejčí.

Ze sociálních sítí