HC Energie Karlovy Vary

Ukázali jsme, že Češi umí hrát hokej, říká stříbrný Sapoušek

Český juniorský výběr se po 18 letech raduje ze zisku medaile z mistrovství světa. Do čtyřech zápasů zasáhl také karlovarský odchovanec Robin Sapoušek. „Byla to skvělá zkušenost. Jsem tu jako mladší ročník, takže jsem za to moc rád. Otevřelo mi to oči. Dlouho jsem neviděl tak soudržný a kvalitní tým."

Robine, kdybyste měl aktuálně popsat svoje pocity, jaké jsou?
Mrzí nás, že jsme byli takový kousek od zlaté medaile. Každého by to zamrzelo. Všichni jsme odvedli skvělou práci a stříbro je odměnou. Jsme za to moc rádi.

Říkáte, že chyběl jen kousek.. Dorovnali jste na 2:2, ale v prodloužení byla úspěšná Kanada. Nebylo by lepší prohrát 0:3?
Vyrovnání v nás vzbudilo další sílu, že zápas vyhrajeme. Prodloužení tři na tři je risk a je velice zrádné. Může vyhrát kdokoliv.

I při vyrovnávací brance byla na českém týmu znát soudržnost a působil tak během celého turnaje. Vidíte to stejně?
Ano, parta byla skvělá a takovou jsem ještě opravdu nikdy nezažil. Drželi jsme jeden za druhého, podporovali jsme se a byli jsme vážně tým a naše reakce o tom vypovídaly.

Během turnaje jste nastupoval na pozici 13. útočníka a ve finálovém zápase jste hrát ve třetí formaci. Jak jste si sedl se svými spoluhráči?
Kluci mi pomohli v každé lajně, ať už jsem hrál s kýmkoliv. Byl jsem za to moc rád. Snažil jsem se do toho dát maximum a kluci mě podpořili.

Co jste si řekli před závěrečnou dvacetiminutovkou?
Řekli jsme si, že máme dost sil na to, abychom zápas otočili. Půjdeme po nich, zvýšili jsme agresivitu ve forčekingu, z čehož pramenily góly. Věřili jsme si.

Jste jediný tým, který porazil Kanadu. Vzpomínky zůstanou navždy, že?
Ano, navíc když to byl první zápas. Já jsem sice nehrál, ale bylo hezké to sledovat z tribuny. Kluci do toho dali maximum. Jsme rádi, že jsme jediný tým.

Pomohla vám tato výhra do dalších zápasů turnaje?
Ano, hodně. Zvýšilo nám to sebevědomí, věřili jsme si na každého. Hrálo se nám lépe a nehleděli jsme na to proti komu hrajeme.

V čem byla hlavní síla týmu?
Soudržnost, všestrannost. Každý, kdo šel na led mohl s výsledkem něco udělat. Měli jsme vyrovnané všechny formace.

Když se zpětně ohlédnete, jak byste zhodnotil cestu turnajem?
Byla to skvělá zkušenost. Jsem tu jako mladší ročník, takže jsem za to moc rád. Otevřelo mi to oči. Dlouho jsem neviděl tak soudržný a kvalitní tým. Jsem rád, že jsem mohl být v této partě. Je to úžasný zážitek na celý život.

Juniorská česká reprezentace má medaili na krku po 18 let, jaký je to pocit?
Je to dlouhé čekání. Asi si až později uvědomíme, co jsme dokázali. Je to nepopsatelný pocit, jako ve snu. Jsme za to opravdu moc rádi.

Fandila vám celá Česká republika, co byste fanouškům vzkázal?
Vážíme si vaší podpory. Podporovali jste nás během celého turnaje. Bylo skvělé vidět, kolik lidí nás sleduje a jak jim na našem výsledku záleží. Ukázali jsme, že Češi umí hrát hokej.

Gratuluji a díky za rozhovor!