HC Energie Karlovy Vary

Věříme v naše síly, hlásí Eismann. Těší ho junioři v A-týmu

Karlovarští junioři za sebou mají celkově druhou fázi letošní sezony. Po neúspěšné základní části si svěřenci trenéra Václava Eismanna vybojovali postup do vyřazovací části až v nadstavbě, kterou dokázali ovládnout. Nyní je čeká skupina H o play-off, v níž narazí na Plzeň, Brno a Vsetín.

Pane trenére, je za vámi úspěšně zvládnutá nadstavba. Panuje naprostá spokojenost?
Naprostá spokojenost by byla asi jen v momentě, kdy opravdu bude vše sedět skvěle a k tomu máme daleko. Jsme samozřejmě rádi, že jsme si vybojovali právo účasti ve skupinách o play-off. S tím a s naší bodovou produkcí v nadstavbě spokojenost panuje.

Čeká vás skupina o play-off. Jak vidíte své soupeře?
Myslím, že nemá cenu si vybírat. Plzeň známe, víme, že jsme s nimi schopni hrát a porážet je, když předvedeme výkon na hraně našich možností. Vsetín je pro nás takovou neznámou - malé hřiště, navíc hráči motivovaní tím, že od příští sezony nebudou hrát extraligu juniorů. K třetímu soupeři bych se nerad vyjadřoval, protože není jasný (během rozhovoru ještě nebylo jisté obsazení skupin, pozn. redakce). Celkově máme k soupeřům respekt, ale zároveň věříme ve vlastní síly, protože když dáme do hry spoustu charakteru, tak budeme konkurenceschopni.

Jak vám vyhovuje aktuální systém juniorské extraligy?
Tento model je tu úplně poprvé. Říkal jsem to už na začátku, myslím, že je škoda, že do toho "velkého" play-off, protože my bereme skupiny o play-off jako malé, se pustí jen osm týmů, což není úplně šťastné. Ale takto jsou karty dané a my se tomu přizpůsobíme.

Od příští sezony soutěž čeká další změna, vítáte ji?
Já osobně ji vítám. Myslím si, že to přinese větší konkurenci a paradoxně i, ačkoliv se nesestupuje, větší tlak na hráče, že nebudeme muset nikoho přemlouvat a budeme hrát hráče s perspektivou do budoucna a ty, kteří ukáží, že chtějí pracovat a mají morálku, že jsou na správné cestě. Těm, kterým se nebude chtít, pravděpodobně opustí náš klub nebo budou sedět na tribuně. Tady z toho je takový dobrý prostředek na hráče, že ta konkurence bude a myslím, že soutěži to pomůže.


Když porovnáme základní část a nadstavbu, v čem se vaše mužstvo zlepšilo, popřípadě co bylo naopak horší?
Získali jsme takovou tvář. Spoustu věcí si sedlo a zlepšil se herní projev, byť to má mnoho rezerv. Tím, že přicházela vítězství, přicházelo i větší sebevědomí. Počítali jsme to, kdyby - podmiňovací způsob - byl tříbodový systém, tak bychom do finálové skupiny postoupili. Tím, že byl čtyřbodový, získali jsme spoustu výher až v prodloužení, tak jsme ten postup nezískali a vybojovali ho až teď.

Mužstvo opustili zkušenější hráči jako Otakar Šik či František Klejna. Přebrali poté ostatní větší zodpovědnost?
To byl jeden z cílů, protože pořád jsme v mládeži, kde je prioritou si posouvat hráče do seniorského hokeje a jsme rádi, že jmenovaným se to povedlo. Na druhou stranu to přineslo spoustu pozitiv i pro hráče, kteří kvůli ice timu těchto dvou byli upozaděni. Ti museli vystoupit ze stínu. Někomu se to dařilo více, někomu méně a někomu vůbec, ale to je přirozená hierarchie sportovního mužstva.

V nadstavbě jste vyhráli téměř všechna utkání. Může to tým povzbudit, nebo to naopak zkresluje fakt, že jste čelili "horším" soupeřům?
Já si myslím, že zápasy s prvními šesti týmy byly podobné, jako v té skupině horní. Spodek byl trochu slabší, byť jsme prohráli ve Žďáru a v Havířově, i když Havířov je doma velmi silný. Myslím, že to bylo půl na půl - polovina zápasů mělo horší kvalitu, než kdybychom hráli nahoře a troufnu si říct, že polovina byla srovnatelná.

Je těžké udržet hráče v určité pokoře?
Je to těžké (úsměv).

Jak se vyvíjí situace mezi třemi tyčemi vzhledem k problémům v A-týmu?
My počítáme s tím, že A-tým bude mít jasnou prioritu, vzhledem k tomu, v jaké situaci se nachází. My si poradíme s tou situací, jaká bude k dispozici.Věřím, že budou k dispozici dva brankáři z naší trojice, se kterou se reálně počítá. Jak Honza Bednář, tak Kuba Kašpar a v posledních zápasech i Adam Horák prokázali kvalitu. Post brankáře je poslední místo, které musíme řešit.

Jak těší trenéra, že A-tým čerpá ze svých mládežnických řad?
Nás to těší, protože běžně se to děje například v Olomouci, ale i další týmy nasazují juniory. Je to zpráva áčka k naší šatně, že ta šance je. To je pro kluky povzbuzující, že se ten prostor otevírá. Myslím, že to je jedině dobře a jsem rád, že trenéři A-týmu dávají našim juniorům šanci.