HC Energie Karlovy Vary

Baráž je minulostí, od nové sezony přímý postup. Jaké další změny přijdou?

Výkonný výbor ČSLH rozhodl během svého čtvrtečního jednání o novinkách v českých soutěžích, které se dotknou jak dospělého hokeje, tak toho mládežnického.

Tuto změnu kvitovala již nějakou dobu především HC Energie. A nyní se stává skutečností. Od sezony 2019/2020 bude v Tipsport extralize zaveden přímý postup a sestup. Sestupovat bude nejhůře umístěný tým v extraligové základní části, z postupu se naopak bude radovat vítěz vyřazovací části druhé nejvyšší soutěže. „Přímé postupy a sestupy považuji za sportovně nejspravedlivější,“ uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Změny se dotknou i mládeže

Novinky hlásí i mládežnické soutěže. V juniorské extralize se od sezony 2019/2020 zúží počet účastníků z čtyřiadvaceti celků na sedmnáct či osmnáct a liga se stane nesestupovou s jednou výjimkou, která se týká mužstvem se statutem Akademie Českého hokeje. Výkonný výbor dále schválil strukturu věkových kategorií, která vstoupí v platnost ve stejný rok. Juniorské soutěže budou tříročníkové, zahrnující U18 až U20.

Naopak otevřená zůstává dorostenecká extraliga, kde až v sezoně 2020/2021 dojde k redukci týmů ze třiceti na čtyřiadvacet. V dorostu budou dostávat šanci ročníky U16 a U17. Kategorie U14 a U15 bude určen pro 8. a 9. třídu, pro 6. a 7. to pak bude U12 a U13. Zbývající, tedy mladší sekce pak budou řízeny v podobě přípravek a minipřípravek.