HC Energie Karlovy Vary

Vondráček: Jsem hrdý na to, že mohu být kapitán takového týmu

Karlovarskou Energii vedl poprvé jako kapitán a předsezónní cíl splnil. Tým dotáhl do předkola play off. Sám však nezastírá, že pomýšlel na víc. Tomáš Vondráček prožil bodově nejvydařenější sezónu své dosavadní kariéry a ovládl také klubovou produktivitu. V rozsáhlém rozhovoru hodnotí celou letošní sezónu, která byla již jeho třetí v barvách Energie.

Tomáši, předsezónní cíl v podobě postupu do předkola jste splnili. Jaká to byla sezóna z vašeho pohledu?
Sezóna to byla hrozně náročná. Měli jsme plno zraněných, což nás vždy hodně ovlivnilo. Na začátku se nám zranil Jirka Černoch, který nám strašně chyběl. Celkově to bylo takové nahoru dolů. Dobré zápasy střídaly ty méně vydařené. Nakonec jsme rádi, že při nás na konci ligy stálo i potřebné štěstí a probojovali se do předkola, za což jsme nesmírně rádi.

Cítíte třeba, že jste měli na víc a mohli dojít ještě o kousek dál?
Letos jsem nám věřil víc než třeba loni. Z celé kabiny bylo cítit daleko větší odhodlání. Závěr sezóny nám strašně pomohl. Ulevilo se nám, že nespadneme do baráže a ještě jsme cítili šanci. Pardubice nám přišly hratelné. Loni měli daleko víc takových těch play off hráčů, nebo nám to tak aspoň přišlo. Škoda, že se nám nepodařilo vyhrát jeden zápas u nich. Tím bychom je nalomili a získali psychickou výhodu na svou stranu.

Jak náročný byl konec základní části? V jednu chvíli jste ztráceli stejný počet bodů na předkolo i baráž.
Nejen závěr. Už od chvíle, kdy soupeři začali padat do karantény a my jediní jsme byli zdraví. Ale nemohli jsme hrát, takže se nám zápasy odkládaly. Pak karanténa postihla i nás. Plno kluků bylo pozitivních a někteří měli celkem i těžký průběh. To se pak projevilo i na zraněních, například u Flekyho (Jakuba Fleka - pozn. redakce). A samotný závěr soutěže byl tak strašně nahuštěný, že jsem to ještě asi nikdy předtím nezažil. Proto jsem rád, že jsme nakonec to předkolo udělali. Nutno však říct, že to místy v tom nahuštěném programu byla spíš povinnost než sport, ze kterého máme radost.

Sezóna byla zvláštní i v tom, že se hrálo dlouho bez diváků. Pak jste dokonce úplně přišli o halu. Zažil jste už někdy něco podobného?
Ty tři roky, co jsem tady ve Varech, jsou vesměs takové zajímavé. První rok nám ukončili play off s Hradcem, kdy věřím tomu, že bychom je porazili. Loni ta sezóna byla ze začátku přerušovaná. Následně bez fanoušků, což bylo hrozně divné. Letos se zdálo, že bude vše v pohodě… Ale naštěstí mohli na stadióny alespoň nějací diváci. A na závěr začala válka a zavřeli nám halu, no. S tím se nedá nic dělat. My to v kabině vzali jako hotovou věc. Škoda, že jsme to nemohli zažít tady u nás. Bylo by to první play off před vlastními fanoušky.

Hodně zápasů jste prohráli o gól. Čím to podle vás bylo?
Nebudu se na nic vymlouvat. Je to určitě věc, na které musíme do další sezóny zapracovat. Slova o štěstí nebo smůle jsou v tomto asi zbytečná. Musíme být silnější tým, abychom tyhle zápasy zvládali.

V závěru sezóny se vrátili fanoušci na stadiony. Jak jste si to užívali? Vy konkrétně hodně slavíte branky s fanoušky…
Bylo to skvělé! Myslím, že hned první zápas jsme hráli doma s Pardubicemi. Mělo to fantastickou atmosféru a všichni si to strašně užili. Nejen na mně, ale i na ostatních klukách, konkrétně v tomto zápase, bylo vidět, že ty branky slaví úplně jinak než před prázdnými tribunami. Doufám, že už covid skončil a příští sezóna bude normální.

Poslední zápasy jste odehráli v Chomutově. I tam vás podporovalo plno fanoušků. Vnímali jste jejich podporu?
Určitě vnímali a chtěl bych jim za to moc poděkovat. Hlavně v tom zápase s Litvínovem byli skvělí a vytvořili nám skutečně domácí atmosféru. I přes ty všechny problémy, které ve Varech nastaly, nás přijeli podpořit a zápas s Litvínovem jsme zvládli hlavně díky nim.

Do sezóny jste vedl tým jako kapitán, tak jaké to bylo? Je třeba něco, co vás během sezóny překvapilo?
Žádný těžký okamžik si nevybavuji. Ale bylo to určitě jiné. Chodit debatovat s rozhodčími bylo mnohdy složité. Je jiné si s nimi vysvětlovat určitě situace, které vidíte jinak než oni, než jen v klidu sedět na střídačce. Ale celkově jsem za tuhle příležitost a zkušenost strašně rád a jsem hrdý na to, že jsem mohl být kapitán tohoto týmu. O to víc mě ale mrzí, že jsme se nedostali do čtvrtfinále, o kterém jsem v předsezónním rozhovoru mluvil.

Céčko jste přebral po Václavu Skuhravém, který je zdejší legendou. Jak náročné to bylo třeba právě v tomto směru?
Samozřejmě, srovnávat se bude vždy. Nevím, jestli se můžu s Vencou srovnávat. Každý z nás je úplně jiný člověk. Je na každém, jak to vezme. Jestli to předtím bylo lepší nebo teď horší, to já bohužel nijak neovlivním. Ale snažím se všechno dělat naplno, dle nejlepšího vědomí a svědomí.

V průběhu sezóny přišel Václav na lavičku. Jaký to byl pro mužstvo impuls?
Přinesl mezi nás takovou tu pohodu, kterou jsme možná potřebovali. Myslím se, že jsme s ním zlepšili přesilovky. On do nich vnesl takový ten pohled hráče, který to hrál dvacet let.

Po letech tým opustil Filip Novotný, kterého nahradil Štěpán Lukeš. Jak moc zásadní změna to byla pro vás hráče?
Samozřejmě, že to byla obrovská změna pro celou kabinu. Filip tady byl dlouho, výborně jsme jej znali a mohli se na něj spolehnout. Ale myslím si, že Štěpán ho zastoupil skvěle a v posledních zápasech nás hodně podržel a byl oporou. To, že jsme se dostali do předkola, bylo z velké části jeho zásluhou.

Hodně výrazně se letos prosadil mladý Jirka Kulich. Jak hodnotíte jeho výkony?
Když jsem ho viděl v létě na turnaji Ivana Hlinky, nepochyboval jsem o něm. Bylo vidět, že na extraligu má. Od přípravy na něm bylo vidět jakým je hokejistou. Strašně se mi líbilo ho sledovat v kabině. Ten jeho zápal pro hokej je úžasný, navíc se pořád směje. Doufám, že mu ten elán vydrží, povede se mu mistrovství světa osmnáctek a bude vysoko na draftu. To bych mu hrozně přál.

Vy osobně jste bodově prožil nejlepší sezónu kariéry. Čím to je, že se vám ve Varech takhle daří?
Letos jsem dostával o trochu větší prostor, než ty sezóny předtím. Trenéři mi dali příležitosti v přesilovkách, čímž jsou ty statistiky samozřejmě ovlivněné. Ale celkově se tu cítím hrozně fajn. Vyhovuje mi takové to rodinné prostředí, které tady máme. Ale i město je krásné, hory okolo. Asi to všechno dohromady má na to svůj vliv.

Kádr je tady už delší dobu pohromadě. Je to to, na čem se dá stavět do dalších sezón?
Určitě. Vždycky, když je kádr delší čas spolu pohromadě, tak ty výkony jsou lepší a lepší. Pokud se podaří náš kádr vhodně doplnit, tak určitě budeme mít za rok na to se lépe umístit.

Sezóna skončila, tak jaký teď máte program?
Teď máme do konce dubna dovolenou. Následně se sejdeme na letní přípravu a budeme se naplno chystat na další sezónu. Já osobně budu trávit dovolenou aktivně. Ale naplánovaného zatím nic nemám, protože toho bylo opravdu hodně a nebyl na to pořádně čas.

Děkuji za rozhovor.