HC Energie Karlovy Vary

Základní skupinu Generali Cupu končí Energie v Liberci, k postupu jí stačí bod

Skupinová fáze letního Generali Česká Cupu se chýlí ke konci, pro energetiky vše skončí ve čtvrtek, kdy se od 18:00 střetnou s Libercem. Na led Severočechů vyráží Karlovarští za velmi příznivých podmínek - stačí jim totiž jakkoliv bodovat a budou moci slavit postup do čtvrtfinále. Bílí Tygři jim však nebudou chtít nechat ani centimetr ledu zadarmo...
Kde sledovat utkání: Onlajny.com | Hokejka.cz | Instastories

O soupeři

Liberec se totiž nachází v poměrně prekérní situaci - v současnosti mu se sedmi body patří třetí příčka ve skupině B o skóre za druhým Litvínovem a čtyři body před aktuálně poslední Mladou Boleslaví. Oba tyto celky však mají oproti tygří smečce jeden zápas k dobru a navíc i oba shodně lepší vzájemné zápasy se Severočechy. Liberečtí si tak nesmí nechat nic utéct, pokud ještě chtějí pomýšlet na prodloužení svého působení v turnaji. Nad vodou je stále drží hlavně, nadneseně řečeno, "karlovarská" lajna ve složení Tomáš Rachůnek - Dávid Gríger - Radan Lenc; všichni tři vedou spolu s obráncem Tomášem Hanouskem týmové bodování se třemi body (Gríger a Lenc 2+1 v pěti zápasech, Rachůnek a Hanousek 1+2 ve čtyřech, respektive pěti utkáních).

Slovenský centr je pak zejména platný v klíčových situacích, oběma svými trefami totiž strhl zápas na stranu Liberce - v Karlových Varech rozsekl už po půlminutě prodloužení a v minulém klání s Litvínovem si připsal rozhodující nájezd. Mezi třemi tyčemi pak zase válí posila z Třince Petr Kváča, ten ve čtyřech duelech pustil za svá záda pouze osm puků a drží si 92,59% úspěšnost zákroků, nejvyšší v celé skupině B. Hlavní zbraní domácích je pak hra v početní nevýhodě - dosud se sedmnáctkrát museli bránit přesile soupeře, ovšem inkasovali pouze jednou jedinkrát a jejich 94,12% preciznost hry v oslabení je tou vůbec nejlepší mezi všemi účastníky turnaje.

Bílí Tygři navíc zatím v Generali Česká Cupu nasazují v podstatě neměnnou a hlavně nejsilnější možnou sestavu a dá se rozhodně čekat, že do posledního duelu skupinové fáze svou filozofii měnit nebudou.

Z kabiny Energie

Jak už bylo řečeno, zatímco Liberec bude před vlastními fanoušky pod obrovským tlakem, energetici můžou jít do zápasu s podstatně lehčí hlavou - stačí jim jakkoliv bodovat, poslat zápas do prodloužení a budou se domů vracet jako čtvrtfinalisté. "I když turnaj bereme spíše jako přípravu a výsledky pro nás nejsou úplně primárním cílem, rozhodně uděláme všechno pro to, abychom postoupili do další fáze. Už jen kvůli tomu, že nám tom může přinést další kvalitní utkání, takže tomu i uzpůsobíme sestavu," přibližuje asistent trenéra Tomáš Mariška.

První krok k tomu vlastně už Karlovy Vary udělaly, v průběhu středy totiž zúžily kádr celkem o osm hráčů - do Sokolova vrátily vzhledem k nedávným ofenzivním akvizicím Martina Kadlece, na hostování Baníku poslaly Martina Osmíka a Otakara Šika a bojovat o místo v prvoligovém kádru bude také pětice juniorů Patrik Hamrla, David Tureček, Vít Jiskra, Tomáš Křehlík a Adam Křemen. Naopak k dispozici bude karlovarskému trenérskému týmu sokolovský obránce Jan Pohl: "Na doporučení trenérů Sokolova jsme se rozhodli pro týdenní zkoušku Honzy Pohla, protože po při zdravotních problémech Lukáše Pulpána a vzhledem k faktu, že Martin Rohan ještě není stoprocentně v pořádku a teprve začal s tréninkem, tak máme trošku problémy v obraně," vysvětluje kouč a sportovní manažer Energie Martin Pešout.

Klíčovými postavami duelu by pak mohli být David Kaše a Jakub Lauko, kteří se poprvé představili varským fanouškům v úterý při zápase s Mladou Boleslaví a spolu se svým parťákem z první formace Jakubem Flekem přispěli k výhře 3:1. Významnou roli by ale také mohl hrát aktuální král bodování skupiny B Petr Koblasa, který si ve čtyřech duelech připsal už šest bodů za tři přesné trefy a tři asistence; naopak nadále, jak už nastínil hlavní trenér Energie, bude ze zdravotních důvodů chybět nejproduktivnější zadák týmu Lukáš Pulpán. "Uděláme vše pro to, abychom v Liberci odehráli co nejlepší utkání, ačkoliv jdeme z plné přípravy," pokračuje Mariška. "I když budeme stále zkoušet nové vazby a nějaké věci z tréninku, budeme chtít zvítězit," uzavírá.

Související články