HC Energie Karlovy Vary

Košťálův premiérový hattrick přinesl jen bod

HC Kladno - HC Energie 4:3 pp (2:0, 1:1, 0:2 - 1:0)
Také ze druhého utkání v řadě na hřišti soupeře vezou karlovarští hokejisté jeden bod. Po nepovedeném úvodu, ve kterém se Středočeši dostali do dvoubrankového úniku, mohou energetici děkovat alespoň za minimální zisk především Janu Košťálovi. Levé křídlo elitní domácí formace totiž zaznamenalo svůj premiérový hattrick v kariéře. Rozhodující trefu zaznamenal hned na začátku prodloužení domácí Jaroslav Kalla.
O2 extraliga, 27. kolo, út 24.11.2009, Městský stadion Kladno
Kladno
Karlovy Vary
4:3p
2:0, 1:1, 0:2 - 1:0
Branky a nahrávky: 7. Kalla (Toman, Bílek), 14. M. Procházka (Patera, Kameš), 28. M. Procházka (Patera, Kameš), 61. Kalla z trestného střílení - 24. Košťál (Kumstát, Skuhravý), 45. Košťál (Kumstát), 57. Košťál (Kumstát, Skuhravý). Rozhodčí: Hodek, Šír - Prchal, Kis. Vyloučení: 4:9, navíc Bělohlav a F. Kaberle oba 10 min, M. Procházka do konce utkání, Patera (všichni Kladno) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 2272.
Kladno: Kopřiva - Kameš, F. Kaberle, Mudroch, Šmach, Toman, Trončinský, J. Dlouhý - Horna, Patera, M. Procházka - Valský, Bělohlav, Diviš - Bílek, Kalla, Frolík - Eberle, Stieler, Kuchler
Karlovy Vary: Mensator (14. Sáblík) - Němec, Čutta, Dobroň, Prošek, Mucha, Parýzek, Tribuncovs, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Zucker, Melenovský, Pletka - Hluchý, Dej, Skladaný - Kuběna, Kristek, Zaťovič

Komentář k utkání

Jakoby nedělní smolná ztráta bodů na brněnském ledě byla ještě větším zásahem do karlovarského sebevědomí, než by se mohlo zdát. Energetici totiž vstoupili do utkání na Kladně rychlým vyloučením, a přestože se ubránili, museli už po šesti minutách po bleskové kombinaci domácích zklamaně lovit puk ze sítě. To se trefil Kalla, jemuž ideálně pomohl nezištnou přihrávkou přes brankoviště Bílek.

A aby mohla být deprese v zeleném podání ještě hlubší, přišla z kladenského souvislého tlaku další pohroma. Ve 14. minutě se puk odrazil k volnému Martinu Procházkovi, jenž dorážkou do opuštěné části klece zaznamenal svůj premiérový zásah sezony. Branku poté opustil Lukáš Mensator. Se Sáblíkem v zádech začalo pomalu přicházet karlovarské probuzení. Do konce třetiny ještě nebezpečně střílel od modré Němec, jenže Kopřiva se překonat nenechal.

Dílčí radost Západočechů byla na pořadu až v úvodu druhé třetiny. Zuckerův a Kristkův pokus ještě skončil mimo výseč, až důrazný Jan Košťál protlačil kotouč za brankovou čáru a dodal hostím trochu sebevědomí. Jenže jak už to letos bývá, studená sprcha na sebe nenechala dlouho čekat. Znovuzrozený střelec Procházka si ve 28. minutě pohrál se soupeřovou obranou a sám před Sáblíkem se svou střelou pod horní tyčku nezaváhal.

A kladenská legenda nebyla daleko ani k hattricku, když ještě před druhou sirénou dorážela z blízkosti Hornovu střelu. Nevyužité šance dovolily Energii myslet na úspěch i ve třetím dějství. A bodové choutky přiživil opět Košťál, jemuž nedělalo problém dorazit do sítě další Kumstátovu střelu.

Velkou postavou závěrečné dvacetimutovky byl ale také karlovarský brankář Sáblík. Zkušený gólman musel čelit dlouhé dvojnásobné přesilovce soupeře i několika salvám nebezpečných střel. Těsné manko ale vydrželo až do 57. minuty, kdy přišla třetí slavná chvilka pro Jana Košťála. Po spolupráci se svými hokejovými souputníky Kumstátem a Skuhravým si karlovarský odchovanec připsal ve svém 536. extraligovém utkání první hattrick kariéry.

I přes osobní tresty pro kladenského Procházku a Bělohlava dospělo utkání do prodloužení. Patera navíc inkasoval pětiminutový trest, proto před hosty ležela luxusní šance na vítězství v prodloužení. Dvoubodový apetit ale energetikům zhořknul v jednobodový balíček na zpáteční cestu už po několika okamžicích. Chybu obrany hasili hosté faulem a sudí neváhali nařídit penaltu. Jaroslav Kalla trefil svou příležitost přesně mezi Sáblíkovy betony, a ukončil tak hektické utkání ve prospěch domácích buldoků.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Müller (Kladno): "Myslím, že jsme podali celkem dobrý výkon a většinu času jsme byli aktivnější. Nakonec jsme ve třetí třetině dvakrát inkasovali, ale předtím jsme měli několik šancí, kdy jsme to utkání mohli rozhodnout, což se bohužel nepodařilo. K tomu závěru, co se tady dělo na ledě, k tomu se teď nemohu vyjadřovat."

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Do utkání jsme vstoupili velice špatně, odehráli jsme špatnou první třetinu, kdy jsme nechávali domácím spoustu prostoru ve středním pásmu a byli jsme za to potrestáni dvěma góly. Od druhé třetiny se ten náš výkon zlepšil, a přestože jsme šli do závěru s dvoubrankovým mankem, tak jsme věřili tomu, že s tím ještě dokážeme něco udělat, což se povedlo. Bohužel jsme promarnili příležitost získat druhý bod, kdy jsme mohli celé prodloužení odehrát přesilovku čtyři na tři, ale fatální chybou na modré čáře jsme se o tu možnost připravili.

Související články