HC Energie Karlovy Vary

Skvělé! Čtvrté vítězství dalo Energii extraligovou jistotu

HC GEUS OKNA Kladno - HC Energie 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)
Úřadující mistři dnes definitivně zažehnali hrozbu blamáže. Svým dvoubrankovým vítězstvím na ledě Kladna se vyhoupli na dvanáctou příčku, a do bojů o udržení tak definitivně poslali Mladou Boleslav. Tříbodový zisk pro Západočechy se zrodil během jediné minuty druhé třetiny, ve které se za sebou prosadil Václav Skuhravý a Milan Hluchý. Důležitý podíl na vítěství nese i Lukáš Mensator (na snímku), který vychytal svou druhou nulu v sezoně.
O2 extraliga, OUT10, út 30.3.2010
Kladno
Karlovy Vary
0:2
0:0, 0:2, 0:0
Branky a nahrávky: 25. Skuhravý (Dej), 26. Hluchý (Skladaný). Rozhodčí: Šindler, Polák - Lhotský, Bejček. Vyloučení: 5:8. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 2140. Průběh utkání: 0:2.
Kladno: Cikánek - Kameš, F. Kaberle, Toman, J. Mrázek, Mudroch, Šmach, Trončinský, J. Dlouhý - Eberle, Patera, Diviš - Valský, Kalla, Bílek - Bělohlav, Melka, Kuchler - M. Procházka, Gengel, Stieler
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Prošek, Nosek, Parýzek, Čutta, Loginov, Mucha - Dej, Skuhravý, Hřebejk - Hluchý, Melenovský, Skladaný - Pech, Kumstát, Košťál - Zucker, Čachotský, Balázs

Komentář k utkání

Energetici vstoupili do důležitého utkání vyloučením, ale okenářům početní výhoda vůbec nesedla a téměř neohrozili Mensatora. Hosté se vinou oslabení dostali od pásma Kladna až později, ale ani oni si žádnou nebezpečnější šanci nevytvořili. Příležitost k brance se jim naskytla zhruba v polovině dějství, ale ani dvě přesilovky v krátkém sledu za sebou nevedly k vážnějšímu ohrožení Cikánkovy svatyně. Nejvážněji zahrozil až Skladaný v 17. minutě, kdy ukořistil v mezikruží kotouč a jeho projektil jen o milimetry minul bližší tyčku. Na druhé straně zase překvapil Procházka, ale díky dobré práci Němce se k ohrožení Mensatora ani nedostal. V závěru třetiny byli vyloučeni ještě domácí Kalla s energetikem Košťálem za napadení po strkanici u mantinelu.

Nástup energetiků do druhého dějství opět poznamenalo vyloučení, ale to vůbec neubralo na kráse následujícího dění. Ve 25. minutě napřáhl kapitán Václav Skuhravý od modré a jeho netečovaná střela proklouzla až za Cikánka, který měl zakrytý výhled - 0:1. Hned o minutu později lovil domácí gólman puk ze sítě znovu. Skladaný v úniku nahrál do jízdy Milanu Hluchému, kterému nedělalo problém tečovat puk do odkryté klece ještě před přemístěním brankáře - 0:2. Hosté pak ještě tlačili, ale přílišnou aktivitou si vykoledovali vyloučení a tlak byl rázem pryč. V závěru třetiny se blýskl Mensator. Nejen že zlikvidoval únik tří protihráčů proti jednomu, ale i spoustu dalších šancí, které si domácí vytvářeli, když se hnali za snížením rychle nabytého manka.

Poslední dvacetiminutovka se od počátku vyvíjela velmi ofenzivně. Hned zkraje se do šancí dostali hostující Skladaný s Košťálem, ale jejich nadějné pokusy brankou nekončily. Ani na druhé straně se v sítích žádné branky neurodily. Nejblíže byl Bělohlav, ale jeho střela po pasu zpoza branky mířila přesně do výstroje Mensatora. Naopak šanci na navýšení vedení měli energetici po vyloučení Eberleho. Hosté se snažili pálit ze všech možných pozic, ale marně. V následujících minutách musel Mensator krotit tlak Kladna, který prezentovaly především šance Eberleho a Bělohlava. Domácí nakonec po závěrečné power play nesáhli, porážka je však mrzet nemusí. Díky zaváhání Mladé Boleslavi na domácím ledě se oni ani energetici účasti v baráži obávat nemusí.

Ohlasy trenérů

Petr Kasík (HC GEUS OKNA Kladno): Zápas se lámal v klíčovém okamžiku, kdy jsme nevyužili velkou příležitost při naší přesilovce a hosté šli následně do dvoubrankového náskoku. Ve třetí třetině jsme se sice snažili s výsledkem ještě něco udělat, ale už jsme neměli dostatek sil. Přesto jsme rádi, že poslední dvě utkání už můžeme hrát v klidu.

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): O výsledku rozhodly naše dva góly během čtyřiceti vteřin. Samozřejmě jsme pečlivě sledovali tabuli, abychom věděli, jak se vyvíjí zápas v Mladé Boleslavi. I když jsme se zachránili, tak pochopitelně ze sezonou nemůžeme být v žádném případě spokojeni, protože od nás se vzhledem k tomu, že předchozí sezony jsme se stali mistrem, očekávalo hodně.

Související články