HC Energie Karlovy Vary

Energie poprvé zdolala Kometu, v úterý přivítá Kladno

HC Kometa Brno - HC Energie 1:2 (1:2, 0:0, 0:0)
Do play out vstoupí energetici ze všech čtyř celků z nejlepší pozice. Osmibodový náskok na poslední Kladno si dnes zajistili prvním letošním vítězstvím nad brněnskou Kometou, když si rozhodující náskok vytvořili během necelých dvou minut první třetiny. Vítěznou trefu si s trochou štěstí připsal obránce Jakub Čutta (na snímku). Boje o vyhnutí se baráži zahájí Karlovarští v úterý 9.3., kdy do KV Areny zavítá Kladno.
O2 extraliga, 52. kolo, pá 5.3.2010
Brno
Karlovy Vary
1:2
1:2, 0:0, 0:0
Branky a nahrávky: 18. Erat (Dopita) - 12. Kumstát (Skuhravý), 14. Čutta (Hřebejk). Rozhodčí: Šír, Šindler - Bejček, Lhotský. Vyloučení: 4:8. Bez využití. Diváci: 7200. Průběh utkání: 0:2, 1:2.
Brno: Hovi - Bičánek, Houdek, Novák, Ovčačík, Richter, Mojžíš, Zubíček, Protivný - Erat, Dopita, Dlouhý - Šindel, Procházka, Hubáček, - Svoboda, Huml, Brabenec - Švaňhal, Ludvík, Vondráček
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Parýzek, Čutta, Prošek, Nosek, Loginov, Dobroň - Kumstát, Skuhravý, Hřebejk - Tsyganov, Melenovský, Skladaný - Hluchý, Dej, Balász - Zucker, Pech, Kuběna - Čachotský

Komentář k utkání

Úvod utkání byl velice opatrný, nicméně přece jen hru tvořili domácí, kteří prakticky od začátku duelu hráli přesilovku. Ovšem do větších šancí se Brno dostávalo jen sporadicky. Například Huml předložil kotouč na osamoceného Brabence a ten poprvé mohl překonat Mensatora, ten byl ale vždy připraven. Hosté byli daleko nebezpečnější. Dej pádil sám na Hoviho, ale i on byl doposud spolehlivý. Energie stále stupňovala svou převahu a dokázala ji využít i prvním gólem. Skuhravý našel mezi kruhy volného Petra Kumstáta a ten neměl problém zasunout kotouč za Hoviho – 0:1.

Pro finského brankáře to nebyla vůbec povedená první třetina. Sice za několik okamžiků zastavil svižnou střelu Němce, ale posléze se musel červenat. Metr za modrou napřáhl na brněnskou svatyni Jakub Čutta a k údivu celé haly Rondo zapadl touš do sítě – 0:2. Opaření Brňané se trápili, až je z letargie vytáhla chyba hostující obrany. Té využil dvě minuty před koncem třetiny Roman Erat, jenž si položil Mensatora a bekhendovým blafákem snížil na 1:2. Ihned poté mohl vyrovnat Dlouhý, ale neuspěl. Stejně tak mohl opět navýšit vedení Varů Kumstát, v ideální pozici se netrefil do poskakujícího kotouče. Po dvaceti minutách tedy 1:2.

Pakliže v první třetině byla k vidění ofenzivní podívaná, ta druhá se nesla v bojovném duchu. Brňané se stále trápili, a i když měli několik přesilovek, nedokázali se dostat do kloudných šancí. Výjimku tvořila souhra nejlepší domácí dvojice – Erat, Dopita. Oba muži neustále dotírali na Mensatora, ten si ale dokázal vždy poradit. Energie hrála trpělivě a čekala na chybu domácích hokejistů. Ta přišla po chybě Ovčačíka, který ztratil u Hoviho kotouč a Kumstát se mohl dnes podruhé trefit, Hovi byl ale tentokrát jistý.

Křečovitě hrající Moravany mohl vysvobodit Petr Hubáček, jehož bomba překonala Mensatora, ne však jeho bránu. Puk se otřel o tyč. Poté se již třetina dohrávala, Brňané se sice stále snažili vymyslet nějakou útočnou akci, leč pečlivá obrana Karlových Varů byla ve druhé třetině stoprocentní. Po druhé dvacetiminutovce se odcházelo do šaten za stavu 1:2.

Poslední třetinu odstartovala velká šance dnes velice aktivního Humla, který ale nadvakrát nepřekonal velice jistého Mensatora, jenž v celém utkání kraloval. Třetí třetina byla ale z pohledu diváka, hodně slabá. Příliš pohledných akcí se neurodilo, a ač Kometa snažila, přes pevnou hostující zeď se nemohla dostat.

Energie také občas zahrozila, hlavně po chybách domácí obrany, neuspěl Kumstát, ani Čutta. A to bylo v podstatě vše. Kometa v závěru hrála bez brankáře, do příležitostí se již nedostala a Karlovy Vary tak v pohodě získaly cenné tři body. Tím i skončila základní část extraligy. Od úterý pokračuje play out. Kometa na svém ledě přivítá Mladou Boleslav, Karlovy Vary odehrají utkání doma s Kladnem.

Ohlasy trenérů

Vladimír Jeřábek (HC Kometa Brno): Začátek se nám podařil, měli jsme tlak, ale nedařily se nám přesilovky. Byl to hodně nepovedený zápas, sice hráči bojovali, ale vždy to vyjít nemůže. Dnes se nám prakticky nic nedařilo. Hráčům nelze upřít snahu, bohužel, nevyužili jsme šance a nemáme ani bod.

Pavel Hynek (HC Energie Karlovy Vary): Utkání se rozhodlo v první třetině, kdy jsme přečkali tlak domácích. Byl to po celých šedesát minut boj a hlavně musím poděkovat za kvalitní výkon Lukáši Mensatorovi, který nás v klíčových momentech podržel.

Související články

Preview k zápasu | pá 5.3.2010

Základní část uzavře Energie v Brně