HC Energie Karlovy Vary

Skvělý výkon! Energie vyhrála v Třinci a bere čtvrtou výhru v řadě

Energetici nabuzeni výhrou po západočeském derby 6:1 vyrazili na led současného extraligového mistra z Třince. Od úvodu byla Energie aktivnějším týmem, ale jako první se z gólu radoval Třinec, a to konkrétně Daniel Kurovský. Energetikům se podařilo ve druhé třetině obrátit skóre zásluhou Jana Šíra a Dávida Grígera. Ve třetí třetině dokázal Třinec srovnat díky Davidu Ciencalovi, ale hned za minutu si své vedení vzala Energie zpět, podruhé se prosadil Dávid Gríger, gólem do prázdné branky pak pečetil výhru Energetiků Ondřej Beránek.
Tipsport extraliga, 11. kolo, ne 13.10.2024, Třinec, WERK ARENA
HC Oceláři Třinec
HC Energie Karlovy Vary
2:4
1:0, 0:2, 1:2
Branky a nahrávky: 13:25 Kurovský (Cienciala, Mrtka; 5/5), 48:03 Cienciala (Daňo, Kundrátek; 5/4) – 25:45 Šír (Plutnar, Koffer; 5/5), 39:02 Gríger (Jaks, Jiskra; 5/4), 48:51 Gríger (Jiskra; 5/5), 59:10 Beránek (Gríger; 5/5). Rozhodčí: Mrkva, Obadal – Hlavatý, Lederer. Diváci: 4813. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Střely na branku: 16:33 (8:9, 3:15, 5:9). Zblokované střely: 14:19. Hity: 8:2. Vhazování: 26:33. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4.
Rozhodčí: Mrkva, Obadal – Hlavatý, Lederer
vyloučení3:3
využití1:1
oslabení0:0
střely na branku16:33
zblokované střely14:19
hity8:2
vhazování26:33
diváci4813
HC Oceláři Třinec: Mazanec – Smith, Marinčin, Nedomlel, Kundrátek, Jank, Adámek, Mrtka – Cienciala, Vrána, Kurovský – Daňo, Nestrašil, Hudáček – Roman, Sikora, Addamo – Dravecký, Čacho, Hrehorčák.
HC Energie Karlovy Vary: Frodl – Moravec, Jaks, Reunanen, Plutnar, Mamčics, Mikyska, Rulík – Čihař, Černoch, Beránek – Jiskra, Gríger, Procházka – Salsten, Ilomäki, Sapoušek – Redlich, Šír, Koffer.

Komentář k utkání

První velikou šanci na straně Energie si připsal Ondřej Procházka, který pronikal po levé straně kluziště a dostal se až před Mazance, ten si s jeho střelou a následnou dorážkou poradil. Po nepěkném zákroku na Arttu Ilomakiho měli Karlovarští k dispozici přesilovou hru. Ta se jim ale nevyvedla a tak skóre zůstalo zatím neměnné. Nebezpečnou šanci vymysleli také Oceláři, Adam Smith nahazoval a před Frodlem tečoval Daniel Kurovský, ale pro hosty naštěstí mimo branku.

V čase 13:25 šel Třinec svou první střelou na branku do vedení. Daniel Kurovský objel branku a propálil Frodla na vzdálenější tyč - 1:0. Následně měl Třinec k dispozici také přesilovou hru, ale tu taktéž jako Energetici nedokázal využít. Třinečtí po vstřelené brance ožili a ke konci první třetiny obstřelovali Frodla ze všech stran, ale ten svými výbornými zákroky udržel Energetiky ve hře, a tak se šlo do kabin za stavu 1:0 pro domácí.

Z kraje druhé třetiny měli Karlovarští na hokejce vyrovnání. Po střele Ondřeje Beránka dorážel jeho jmenovec Procházka, ale v poslední okamžik mu přizvedl hůl jeden z bránicích hráčů Třince. V čase 25:46 Michal Plutnar nabil na modré Janu Šírovi, který propálil vše co mu stálo v cestě - 1:1, zároveň se jedná o premiérový gól Jana Šíra v dresu Energie. Po vstřelené brance energetici stupňovali tlak a z něj pro ně pramenila přesilová hra. Největší šanci v ní měl Jiří Černoch, který mohl pálit, ale hledal ještě volného Ondřeje Beránka, ke kterému se ale přihrávka nedostala.

Třinečtí byli víceméně celou druhou třetinu pasivní a nevytvářeli si šance. Pak se jim naskytla výhoda přesilové hry. V té ale měla největší šanci paradoxně Energie, kdy ujížděl v přečíslení dva na jednoho Filip Koffer, ale Mazanec se štěstím jeho pokus vyrazil. Následně Energetici zamkli Třinec v jeho obranném pásmu a měli nespočet šancí na to vzít si vedení na svou stranu, ale ani jednu však nevyužili. Minutu před koncem druhé třetiny šla Energie přeci jen do vedení, když se jim podařilo využít přesilovou hru. Janis Jaks nabil Dávidu Grígerovi, který vyslal přesnou bombu pod Mazancovo břevno - 1:2. A tento stav platí i po 40 minutách.

V úvodu třetí třetiny mohli energetici odskočit o dvě branky, ale Ondřej Procházka v inkriminovaný moment přestřelil. V další obrovské šanci se ocitl Jiří Černoch, který ujížděl sám na Mazance, jeho backhandová střela však skončila nad brankou. Velikou šanci měl také na druhé straně Marko Daňo, který po střele Tomáš Kundrátka dorážel, ale Frodl předvedl vynikající přesun a jeho dorážku zneškodnil.

Potřetí dnes usedl na trestnou lavici Michal Plutnar a umožnil tak Třinci rozehrát další přesilovou hru, kterou už dokázali využít a konkrétně David Ciencala - 2:2. Ale hned o 48 vteřin si své vedení Energetici vzali zpět. Postaral se o to svým druhým gólem v zápase Dávid Gríger - 2:3. V závěru utkání to Oceláři zkoušeli se šesti bruslaři v poli, ale marně, gólem do prázdné brány pečetil výhru Energetiků Ondřej Beránek - 2:4.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Oceláři Třinec): My se potýkáme s tím, že nehrajeme šedesát minut celý zápas a nehrajeme všichni. Máme ve hře výkyvy, které nás takové zápasy stojí. Soupeř nás bohužel potrestal a my si musíme říct, že z naší strany nebyl zápas vůbec dobrý. Nějakým způsobem na to budeme reagovat.

David Moravec (HC Energie Karlovy Vary): Jsme velmi rádi za tři body, pro nás to byl emočně velmi těžký zápas. Hráli jsme na ledě klubu, který má velký kredit, ale viděli jsme, že Třinec poslední zápas klopýtnul. Připravili jsme kluky na to, že to nebude lehký zápas. Prověřil nás mentálně i morálně, zvládli jsme to.

Související články