HC Energie Karlovy Vary

Znovu na vítězné vlně! Energii doma nezastavilo ani Dynamo

Zápas jako hrom, tohle se muselo líbit každému hokejovému fanouškovi. Energetici svedli s Dynamem parádní bitvu a odchází z ní vítězně, leč po předvedeném výkonu je možná výhra po prodloužení malou ztrátou. Prakticky celý měli karlovarští hokejisté velkou převahu, jen to střelecké štěstíčko bylo tentokrát schované. I tak je návrat na vítěznou vlnu a ještě proti tak těžkému soupeři velkým povzbuzením.
Tipsport extraliga, 13. kolo, ne 20.10.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC Dynamo Pardubice
2:1p
0:0, 1:0, 0:1 – 1:0
Branky a nahrávky: 33:52 Čihař (Beránek, Reunanen; 5/4), 60:43 Reunanen (Beránek; 3/3) – 58:18 Zohorna (Smejkal, Červenka; 5/5). Rozhodčí: Pražák, Šindel – Gerát, Brejcha. Diváci: 4830. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. Střely na branku: 30:26 (9:10, 15:8, 4:8). Zblokované střely: 15:27. Hity: 5:0. Vhazování: 26:28. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
Rozhodčí: Pražák, Šindel – Gerát, Brejcha
vyloučení3:6
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku30:26
zblokované střely15:27
hity5:0
vhazování26:28
diváci4830
HC Energie Karlovy Vary: Frodl – Reunanen, Plutnar, Mikyska, Jaks, Rulík, Moravec, Šalda – Sapoušek, Černoch, Beránek – Jiskra, Gríger, Procházka – Čihař, Salsten, Kofroň – Redlich, Šír, Kružík.
HC Dynamo Pardubice: Will – Musil, Hájek, Dvořák, Šustr, Vála, Houdek, Vápeník – Červenka, Kousal, Herčík – Smejkal, Poulíček, Kaut – Lichtag, Zohorna, Paulovič – Krčál, Mandát, Vondráček.

Komentář k utkání

Energetici naskočili do nedělního střetnutí s Pardubicemi v lehce proházených formacích, byla to reakce na poslední dva neuspokojivé výsledky. Do první formace se k Černochovi s Beránkem posunul Sapoušek, z důvodu nemoci nenastoupil Mamčics, a příležitost tak dostal Radim Šalda, v brance nastoupil od první minuty opět Dominik Frodl.

Zápas se hned od první minuty odehrával v neskutečně rychlém tempu. Oba týmy měly naprosto plné nasazení a diváky to bez ohledu na výsledek bavilo. Karlovarští hokejisté měli ale po většinu první třetiny převahu, což bylo možná i trochu překvapivé. Střelecky byly sice Pardubice lehce aktivnější, ale byla to spíše statistická záležitost, na hřišti to tak moc vypadalo. Až prakticky do poslední minuty měla Energie opravdu navrch, jen poté přišlo vyloučení a Dynamo mohlo ukázat svoje kvality. Početní výhodu jim přerušila přestávka, ale ani po ní Dynamo zrovna dvakrát neoslnilo.

Pod trenéry Paterou s Moravcem začali hrát Karlovarští důraznější hokej, bývá k vidění více soubojů než dříve a nedělní utkání nebylo výjimkou. Z karlovarských hráčů určitě stojí za zmínění útočník Jan Šír, který nechyběl u žádného tvrdšího souboje, či Janis Jaks, které rozdával jeden hit za druhým.

Gólová radost přišla lehce po polovině zápasu. Energetici v přesilovce sevřeli Dynamu v jejich obraném pásmu a Vojtěch Čihař předvedl dobrou práci na brankovišti, když se mu podařilo dorazit puk za brankáře Willa. Pardubice v dané chvíli mohly litovat. Jejich výkon se tou dobou zlepšoval, ale po obdržené brance přišlo čtyřminutové vyloučení a o nějaké tlaku si tak prakticky až do konce třetiny musely nechat zdát.

Ať už šli hosté do třetí třetiny s jakýmkoliv plánem, byl po pár minutách zhacen. Po čtyřech minutách hry si totiž v rohu hřiště velmi neférově počínal Kousal, když úmyslně trefil do hlavy Moravce. Od rozhodčích po přezkoumání u videa dostal pětiminutový trest a celá hala byla jak na trní. Takhle špatnou přesilovku jsme ale od energetiků letos ještě neviděli, za celých pět minut se ani jednou nedokázali pořádně usadit v pásmu, postavit formaci a něco vymyslet. Pardubice to mohutně posilnilo, jejich tlak do konce zápasu sílil, a nakonec se jim vyplatilo. Necelé dvě minuty do konce, tlak ve hře s šesti hráči a karlovarská obrana povolila, Tomáš Zohorna protlačil puk za Frodla.

Pardubičtí fanoušci se radovali ještě jednou. V samotné poslední vteřině zápasu se jim podařilo skórovat, čas ale vypršel o nějakou desetinku dříve, což potvrdilo i video. Šlo se tedy do prodloužení a netrvalo dlouho. Od vyhraného vhazování nepustili energetici kotouč, po čtyřiceti vteřinách si Dávid Gríger sjel pro vyražený kotouč a rozjásal takřka 5000 diváků. Energetici tak po dvou venkovních nezdarech doma zabrali a zapsali dva body do tabulky proti velmi těžkému soupeři.

Ohlasy trenérů

Pavel Patera (HC Energie Karlovy Vary): Do zápasu jsme vstoupili dobře, měli jsme plno šancí, škoda, že jsme tam neprotlačili nějakou střelu. Od druhé třetiny byla hra vyrovnaná, Pardubice mají svoji sílu. Náš výkon byl dobrý, pomohli jsme si přesilovkou, což je vždycky dobře. Pak jsme měli dvě dlouhé přesilovky, ty se nám nepovedly, ale zase tam sehráli kluci výborně oslabení. V závěru se nám nepodařila hra proti šesti, ale jsme rádi za dva body. Zasloužili jsme si je.

Václav Baďouček (HC Dynamo Pardubice): Čekali jsme, že domácí se po třech venkovních utkáních budou chtít prezentovat znovu dobrým výkonem, což se potvrdilo. V první třetině jsme jim nabídli hrozně moc šancí, měli jsme přechod do středního pásma, spoustu puků jsme poztráceli, to domácí využívali. Pak se hra vyrovnala, bylo to pro nás těžké utkání. Bohužel v jednom oslabení jsme nedokázali pokrýt předbrankový prostot. Následně dobře, že jsme dokázali pokrýt dvě oslabení, za to zaslouží hráči pochvalu. Poslední zoufalý nápor nám vyšel. Nemuseli jsme mít nic, skoro jsme měli tři a nakonec máme jeden bod.

Fotogalerie

Související články