HC Energie Karlovy Vary

Z ledu mistra po velkém boji s prázdnou

P a r d u b i c e - Karlovarští hokejisté vstoupili v sobotu televizním utkáním do nové extraligové sezony na ledě Pardubic. Západočeši odehráli s obhájcem titulu vyrovnanou partii a brankou Františka Ptáčka z přesilové hry pěti proti třem se dostali ve 24. minutě do vedení. Domácí hokejisté ale dokázali vývoj utkání otočit ve svůj prospěch a pět minut před koncem vsítili Snopkem vítězný gól.
Tipsport Extraliga, 1. kolo, so 10.9.2005, Duhová aréna
Pardubice
Karlovy Vary
2:1
0:0, 1:1, 1:0
Branky: 34. Kántor (Tvrdík), 55. Snopek (Blažek) - 24. Ptáček (Krajíček, Skuhravý). Rozhodčí: Husička, Kalivoda, Charvát. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. Diváci: 7820. Průběh utkání: 0:1, 2:1.
Pardubice: Lašák - Snopek, Čáslava, Novotný, Kántor, Mudroch, Linhart, Havíř - Čaloun, Blažek, M. Hlinka - Kolář, Mikeska, Korhoň - Tvrdík, Klouda, Koukal - Cetkovský, Rolínek, Lubina - Mrázek.
Karlovy Vary: Čechmánek (55. - 55. Mensator) - Němec, Řezníček, Ptáček, Krajíček, Ustrnul, Macholda, Polák, Duben - Dvořák, Nedorost, Hurtaj - Košťál, Skuhravý, Kumstát - Bednařík, Alinč, Procházka - Pech, Vak, Kraus.

Komentář k utkání

Přes sedm a půl tisíc diváků se dostavilo na dohrávku 1. kola Tipsport extraligy a pardubičtí fanoušci opět dokázali, že hokej opravdu milují. Ale ani několik příznivců karlovarské Energie nepodlehlo sladkému vábení televizního přenosu, měkké pohovky a pohodlí domova a neváhalo vypravit se na východ Čech podpořit své miláčky. V první třetině sledovali vyrovnaný opatrný hokej, adrenalin stoupal jen při přesilových hrách. A o ty nebyla nouze. Hned v první minutě putoval na trestnou lavici domácí Korhoň. Kombinovaná přesilovková formace Karlovarských se však přes důslednou obranu Pardubic neprosazovala a nakonec se nedostala ani k jediné střele. To přesilová hra domácích po vyloučení Krause vypadala opticky lépe, největší šance se naskytla obránci Kántorovi poté, co k němu doputoval odražený kotouč. Tvrdá střela mířila mimo branku, a tak se na stavu opět nic nezměnilo. Přesilová hra ale Pardubické nakopla a jak se na obhájce titulu sluší a patří, vrhli se do útoku. Letními posilami vyztužená karlovarská obrana si však nedala nic líbit a držela domácí útočníky u mantinelů v bezpečné vzdálenosti od Romana Čechmánka. Ten se příliš nezapotil ani v dalším oslabení svého týmu, kdy za hákování pykal Alinč. První vážnější šanci si Energie vypracovala kdy jindy než opět v přesilové hře, když na Lašáka mířilo tečované nahození Němce. Klimbající diváky u televizorů tak nadzvedla až šestnáctá minuta, Molleru se totiž naskytla dvojnásobná početní výhoda trvající celých 91 vteřin. Obě největší příležitosti měl Čaloun, pokaždé mířil do jiného horního růžku branky, pokaždé však narazil na Čechmánka, jenž dělal čest sfinze na své masce. Díky tvrdé a obětavé hře tuto zkoušku ohněm západočeská defenziva nakonec přestála. Hosté ožili, ale když nevyužili zmatku v Lašákově brankovišti po Krajíčkově ráně, odcházeli do kabin za stavu 0:0.

Druhá část v nastoleném pořádku nic nezměnila a nejzajímavějších okamžiků se ČEZ Arena dočkala opět v přesilových situacích. Úvod s sebou přinesl několik střel, ale pokusy Hlinky, Procházky ani Ustrnula nepařily do kategorie těch, které brankáři jako Lašák a Čechmánek pouštějí za svá záda. V 23. minutě ve snaze trefit kotouč podrazil Lašák Nedorosta a bylo z toho vyloučení. Další pardubický hříšník putoval na trestnou lavici po 32 vteřinách a Energie nabídnutou výhodou dvou mužů v poli nepohrdla. Krajíček našel ve výhodné pozici Františka Ptáčka, jenž jako správný kapitán poslal svůj tým do vedení. Nutno podotknout, že na jeho straně stál také mohutný kus štěstí, rána mu totiž vůbec nesedla a místo všemi očekávané dělovky zapadla za Lašákova záda jen pomalá žabička. Vedoucí branka vnesla do řad Energie klid a sebevědomí, zato domácí jako by stále nemohli uvěřit. V této fázi utkání byly Karlovy Vary určitě lepším týmem, jejich náskok mohl ve 28. minutě zvýšit z levého kruhu Alinč, ale brankář Lašák si tentokrát bezchybně vyjel a jeho pokus lapil. V polovině třetiny se domácí začali vzpamatovávat a zpět do utkání je vrátila přesilová hra po vyloučení Hurtaje. Její větší část odehráli sice opět u mantinelů za přísného dozoru karlovarské obrany, ale nakonec se přece jen dočkali. Bomba celý zápas výborně hrajícího obránce Roberta Kántora prošla Čechmánkovými betony a došourala se několik centimetrů za brankovou čáru. Bylo vyrovnáno. Následovala hluchá pasáž navozující zdání, že obě mužstva jsou s remízou spokojena. V závěru se přece jenom domácí Cetkovský a Tvrdík pokusili poslat do šatny Energie branku, ale Roman Čechmánek již nezaváhal.

Na začátku závěrečné části se pokračovalo v nezáživném hokeji odehrávajícím se převážně ve středním pásmu. V 44. minutě předvedla několik pěkných kombinací čtvrtá domácí formace, ani Cetkovského šance se stavem zápasu nepohnula. V padesáté minutě Čechmánek nejistě rozehrál nahozený kotouč, čímž nabídl solidní příležitost Tvrdíkovi. Karlovarská jednička však své zaváhání odčinila a úspěšně si vedla i proti další Tvrdíkově střele. Že Karlovy Vary umí nejenom bránit, předvedl poté jejich druhý útok, který zle zamotal hlavy pardubické obraně. Ani nenápadná jedovka Nedorosta však do sítě nedoputovala. Na druhé straně se o dvě minuty později po přečíslení ocitl v šanci Koukal, Čechmánkova lapačka byla na místě. Nebylo tomu tak o chvilku později, kdy první domácí formace totálně rozebrala defenzivu Energie. Miroslav Hlinka nejprve položil Čechmánka na led k tyčce, kotouč se dostal k Blažkovi. Tomu zbývalo přehodit ležícího brankáře, avšak namísto toho chladnokrevně našel výborně najetého Jana Snopka, jenž nadvakrát dopravil puk do sítě. Pardubice vedly. O zajímavou vložku se o minutu později postaral Roman Čechmánek poté, co jej jeden z domácích útočníků připravil o hokejku. Jeho výstup sice ani zdaleka nedosahoval těch, pro které si ve Vsetíně vysloužil pověst známého bouřliváka, avšak přece jenom přinesl zajímavou situaci. Při svých protestech totiž vyjel až za modrou čáru a dle pravidel tak na hřiště musel nastoupit náhradní brankář Mensator. Ten se důkladně rozcvičil a po pěti sekundách, kdy domácí vyhodili na zakázané uvolnění, opět přepustil místo svému zkušenějšímu kolegovi. Pro Energii začala hra s časem. Přes upřímnou snahu se však hostím nepodařilo přelstít důslednou pardubickou obranu. Nepomohla ani závěrečná power-play. Na ledě loňského mistra tak sice Karlovy Vary podaly sympatický výkon, domů se ale vracejí bez bodu.

Ohlasy trenérů

Vladimír Martinec (Pardubice): "Bylo to trochu rozházené, nervózní a je fakt, že se štěstí přiklonilo na naši stranu. Kluci ale pracovali po celých šedesát minut velice zodpovědně, a tak i to štěstíčko přišlo."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Nebyli jsme daleko od toho, abychom si odvezli alespoň bod. Chybělo nám k tomu pár minut. Potom se štěstí přiklonilo k domácím, ale myslím si, že remíza by byla spravedlivější. Nedá se nic dělat, jedeme dál a pokusíme se vyhrát zítra."