HC Energie Karlovy Vary

Navrátilec Sýkora utnul karlovarskou sérii

HC Moeller Pardubice – HC Energie Karlovy Vary 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

P a r d u b i c e – Hokejisté HC Energie nalezli takřka po měsíci svého přemožitele. Domácí Pardubice si už v první třetině vypracovaly dvoubrankový náskok, který i přes chvilkové zdramatizování ve druhé části hry z hole Michala Dvořáka, pohodlně hlídaly a v závěru ještě zvýraznily. Výborné utkání odehrál domácí rychlík Petr Sýkora, jenž Lukáše Mensatora překonal sám dvakrát a ještě jednu trefu připravil pro své spoluhráče.

Tipsport Extraliga, 27. kolo, pá 25.11.2005, Duhová aréna
Pardubice
Karlovy Vary
4:1
2:0, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 9. Tvrdík (Blažek), 17. P. Sýkora (Čáslava), 23. M. Hlinka (P. Sýkora, Blažek), 45. P. Sýkora (Snopek) - 21. Dvořák (Ptáček). Rozhodčí: Jebavý - Český, Kostka. Vyloučení: 8:8. Využití: 1:0. Diváci: 7326. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.
Pardubice: Svoboda - Snopek, Čáslava, Novotný, Kántor, Havíř, Mudroch, Linhart, Vágner - P. Sýkora, Blažek, M. Hlinka - Čaloun, Tvrdík, Lubina - Kolář, Mikeska, Vorel - Šeda, Cetkovský, Korhoň
Karlovy Vary: Mensator - Ptáček, Duben, Němec, Krajíček, J. Polák, Ustrnul (21. Macholda) - Dvořák, Hurtaj, Pavelek - Milan Procházka, Alinč, Selingr - Skuhravý, Kumstát, Košťál - Tvrdek, Pech, Bednařík

Komentář k utkání

Karlovarští hokejisté odjeli prodloužit takřka měsíční sérii utkání, ve kterých dokázali bodovat, do Pardubic bez svého nejproduktivnějšího obránce Řezníčka. K dispozici už ale trenérům byl alespoň mozek přesilovek Alinč, jenž se netradičně postavil na místo druhého maroda Nedorosta do první formace k Hurtajovi a Dvořákovi.

V brance dostal před novou posilou Přikrylem znovu přednost Lukáš Mensator a od počátku měl více práce než jeho protějšek v brance perníkářů. Hned po dvou minutách musel mladý gólman krotit v lapačce rychlou ránu pohotového Havíře. Po chvíli si svůj první ostrý zákrok vyzkoušel i Svoboda, když pokryl Ptáčkovu ránu z kruhů.

Když z tohoto mráčku nezapršelo, přestěhovala se hra na druhou stranu kluziště. Pardubice svého soka zatlačily do těžké defenzívy a hosté si museli pomoci faulem. Jenže ještě než mohl karlovarský hříšník usednout na trestnou lavici, využil poskytnuté výhody z pozice šestého hráče Michal Tvrdík a ranou přes clonící hráče poprvé rozveselil pardubickou arénu.

První třetina rozhodně nenabídla světový hokej, ale i tak se veškeré dění neodbývalo jen mezi modrými čarami. Své technické předpoklady předvedl Alinč s Hurtajem, fyzické parametry zase při průniku před Svobodu ukázal Skuhravý. Jenže žádný z karlovarských forvardů nedotáhl svou akci až do nebezpečného zakončení.

Pardubice zdobila v úvodu výborná produktivita. V 17. minutě totiž vyslal do brejku Čáslava Petra Sýkoru. Navrátilec z Washingtonu nažhavil své raketové motory, a přestože nestřílel z ideálního úhlu, nalezl skulinku mezi Mensatorovými betony.

Energetiky další puk ve vlastní síti viditelně rozhodil a rázem se v obraně objevila další okénka. Hostující brankář si ale s dalším brejkem Vorla poradil a oddechl si i po střele Koláře do boční brankové konstrukce.

Prostřední dějství začalo pro Západočechy nadějně. Nepřesnost v pardubické rozehrávce vystihl Ptáček, rychle našel volného Michala Dvořáka, který tak bodoval i ve třetím utkání po reprezentační přestávce. Jenže myšlenky na zopakování obratu ze Slavie zase rychle zchladil Miroslav Hlinka precizní tečí Sýkorova nahození.

Ještě hůře mohlo hostujícím borcům být ve 24. minutě, kdy rozezněl brankovou konstrukci Vorel. Až do konce třetiny se Energie snažila duel zdramatizovat. Blízko brance byl dvakrát důrazně dorážející Skuhravý, stejně jako rychlý průnik Procházky jej však zabrzdily Svobodovy chrániče. Tyč posléze nastřelil i Duben.

Definitivní odpověď na otázku dělby bodů tak dal ve 45. minutě nezastavitelný Petr Sýkora. I za rozhodnutého stavu se Karlovy Vary nesměle pokoušely o zázrak, ale více práce než Svoboda měli spíše trestoměřiči, jimž nový přísný trend rozhodování nedal ani na chvíli vydechnout. Tvrdou ranou od modré čáry se výrazně prosadil pouze Němec, proti němuž vytáhl pardubický brankář těžko specifikovatelný krkolomný zákrok. Po chvíli hledání ale kotouč nalezl a podržel ve své moci.

Druhou polovinu základní části tak Karlovarští zahájili porážkou na ledě úřadujícího mistra v poměru 1:4. Reparát mohou složit už v neděli na domácím ledě v souboji se Znojmem.