HC Energie Karlovy Vary

Karlovarský Pepíček oloupal pardubický perníček

K a r l o v y  V a r y - Energie předvedla v pátek na domácím ledě proti Pardubicím patrně nejlepší výkon sezóny a po třetinách 1:1, 1:1 a 2:0 zaslouženě zvítězila 4:2. Skvělý zápas odehrál Josef Řezníček, který dvě branky vstřelil a u další asistoval. Hostující tým zaostával za Karlovarskými především v disciplinovanosti. Možný závěrečný tlak sebral svému týmu Michal Tvrdík, který si za hrubou verbální urážku hlavního rozhodčího vysloužil trest ve hře. Další povedené utkání má za sebou i brankář Mensator, který nestačil jen na dvě ze čtyřiceti šesti ran Východočechů. Zajímavostí je, že všechny čtyři trefy energetiků zaznamenali obránci.
Tipsport Extraliga, 14. kolo, pá 14.10.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Pardubice
4:2
1:1, 1:1, 2:0
Branky a nahrávky: 10. J. Řezníček (Milan Procházka, Bednařík), 28. Ptáček (J. Řezníček, Alinč), 45. Duben (Kumstát, Skuhravý), 55. J. Řezníček (Ptáček, Košťál) - 4. Rolínek (Mikeska), 36. Rolínek (Kolář). Rozhodčí: Smeták - Čech, Chytil. Vyloučení: 3:7, navíc Snopek, Mikeska oba 10 min., Tvrdík (všichni Pardubice) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:0. Diváci: 3450. Vývoj utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2.
Karlovy Vary: Mensator - Duben, Ptáček, J. Řezníček, J. Polák, Ustrnul, Němec - Dvořák, Hurtaj, A. Nedorost - Pavelek, Alinč, Selingr - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Pech, Bednařík
Pardubice: M. Růžička - Snopek, Čáslava, Novotný, Kántor, Linhart, Mudroch, Havíř, Vágner - Mrázek, Klouda, Hlinka - Kolář, Mikeska, Rolínek - Tvrdík, Koukal, Lubina - Cetkovský, Šeda, Korhoň

Komentář k utkání

Před solidně zaplněnými tribunami karlovarského zimního stadionu, zahájili hokejisté Pardubic a Karlových Varů odvetnou část první poloviny základní části Tipsport extraligy. Hosté se museli dnes obejít bez dvou opor základního kádru: brankáře Lašáka a kanonýra Čalouna. Tato skutečnost mohla do žil energetiku napumpovat dávku mírného optimismu.

Už konec 4. minuty mohl s nadějemi domácích notně zamávat. Po sérii krátkých přihrávek se dostal před Mensatora Rolínek a nezaváhal. 0:1. Domácí se po této ráně nezlomili a po té, co dostali možnost hrát přesilovou hru při vyloučení Linharta se zahřáli na provozní teplotu. V druhé desetiminutovce první třetiny bylo na ledě snad jen jedno mužstvo. Důvodem pro takový průběh hry byla vyrovnávací branka z hole Řezníčka v 10. minutě. Krásnou akci Procházky zakončil karlovarský matador s naprostým přehledem. Bohužel domácím útočníkům se koncovka moc nedařila a tak bez gólového vyjádření skončily postupně šance Košťála, Pecha, Nedorosta a tutovka Bednaříka, který si ve stejné situaci jako Řezníček tak dokonale neporadil. Siréna ukončila narůstající domácí tlak a hosté mohli děkovat jen štěstí a vychýlené mušce domácích za nerozhodný stav.

Druhou dvacetiminutovku mohly úspěšněji zahájit Pardubice, ale při ohromné šanci Koláře stálo při Mensatorovi štěstí. Puk se už už snášel z výšky za jeho záda, ale zázračný reflex zachránil domácí branku od pohromy. Hrál se oboustranně ofenzivní hokej a divákům se musel líbit. Ve 26.minutě byl vyloučen při narůstajícím tlaku Karlových Varů Mudroch a minutu a 14 vteřin po něm ho následoval Koukal. Dvojnásobnou početní výhodu ukončil svým letošním druhým gólem proti stejnému soupeři ve stejné herní situaci kapitán Ptáček. Střela od modré propadla mladému pardubickému gólmanovi pod paží do branky. 2:1.

Inkasovaná branka probudila Pardubice a ty si chvílemi vytvářely drtivý tlak. Jen zázračné zákroky karlovarského brankáře držely naděje domácích. Když už se zdálo, že energetici ulomili hostům jejich útočný hrot a přežili i kolotoč při pardubické přesilovce, prodral se od zadního mantinelu před Mensatora Rolínek a v pádu protlačil puk mezi betony domácího gólmana. Černá placka se za čáru doslova proplazila a zastavila se pár centimetrů za ní. 2:2. Po vyrovnávacím gólu se hra zklidnila a ďábelské tempo se zpomalilo jen do extraligového kvapíku.

Pardubice se i v úvodu třetí třetiny tlačily do ofenzívy a dávaly najevo, že je nic jiného než plný bodový zisk dnes nezajímá. Zasypaly Mensatora sprškou jedovatých střel ze střední vzdálenosti . Domácí se vymanili z tlaku v průběhu 44. minuty a stálo to zato. Alinč si nejprve vychutnal obránce Linharta a ten ho před vlastní brankou zbavil puku jen za cenu faulu. Po 35 sekundách potrestal hosty střelou od modré Duben. 3:2. Ve 46. minutě se role obrátily a za katr šel domácí Nedorost. V přemíře snahy se však pardubičtí o výhodu sami připravili. Útočným faulem ukončil přesilovou hru Mikeska. Na trestnou ho doprovodil i kapitán Snopek, který neslušně okomentoval výrok hlavního sudího a dostal osobní trest. Nervózní hosté jen těžce krotili své emoce, když na začátku závěrečné desetiminutovky dostal Tvrdík trest ve hře. Domácí tak měli možnost potrestat zkrat pardubického útočníka v pětiminutové přesilovce, kterou jim ještě vylepšil Mrázek, který za vražení na hrazení poslal svůj tým do třech. Pardubice se i nadále předváděly v podivném světle a do sprch se poroučel i Mikeska s dalším osobním trestem.

Exekutorem definitivní popravy loňského mistra se stal Josef Řezníček, který svou jedovkou od modré uzavřel skóre dramatického, ale i divácky velmi atraktivního zápasu, na zasloužených 4:2 pro domácí.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): Do utkání jsme vstoupili zakřiknutě a vlastně jsme čekali, až nám Pardubice dají gól. Pak se hra vyrovnala, podařilo se nám dát dva góly, ale poté jako bychom se báli Pardubice porazit. Pomohla nám nedisciplinovanost hostujícího mužstva. Útočníci měli dnes dovolenou, tak je zastoupili obránci. Letos to byl nás nejlepší domácí zápas, v běžné hrací době Karlovy Vary Pardubice dlouho neporazily. Naposledy v roce 1999.

Vladimír Martinec (Pardubice): Zápas jsme nezačali špatně. První třetinu jsme odehráli velice slušně a na tomto základě se dalo něco udělat. Ale vlastní nedisciplinovaností jsme si utkání prohráli.

Fotogalerie

Související články

A team HC Energie | so 15.10.2005

Fotoreportáž ze zápasu s Pardubicemi