HC Energie Karlovy Vary

Energetické srdce zase bije!

K a r l o v y  V a r y - Konečně! První vítězství v extraligovém ročníku 2005/06 vybojovala v pátek na domácím ledě karlovarská Energie nad rivalem z Plzně. Dramatické utkání, ve kterém Karlovy Vary musely dvakrát dotahovat náskok houževnatého soupeře, nakonec příkladně bojující a odhodlaní energetici dovedli do úspěšného konce. Rozhodující úder přišel ve 49. minutě, kdy se během patnácti vteřin přesně trefili Jan Alinč a Lukáš Pech. Zbylých deset minut odehrál domácí soubor s velkým přehledem, po výhře 3:2 (0:1, 1:0 a 2:1) se odpoutal ode dna tabulky a snad i ukončil smolné období ze začátku sezóny.
Tipsport Extraliga, 6. kolo, pá 23.9.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Plzeň
3:2
0:1, 1:0, 2:1
Branky a nahrávky: 24. Petr Kumstát (Duben, A. Nedorost), 48. Alinč (A. Nedorost), 49. Pech (Hurtaj) - 5. A. Padělek (Andrašovský), 44. A. Padělek (Kracík). Rozhodčí: Jebavý - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 1:6, navíc Klaus (PLZ) 10 min. OT. Využití: 2:0. Diváci: 3700.
Karlovy Vary: Čechmánek - Ptáček, Duben, J. Řezníček, J. Polák, Ustrnul, Krajíček (21. Macholda) - A. Nedorost, Skuhravý, Petr Kumstát - Košťál, Alinč, M. Dvořák - Kraus, Hurtaj, Pech - Bednařík, Vak, Milan Procházka.
Plzeň: Málek - Nedoma, Trnka, Trojovský, Štěpánek, Jindřich, Klaus - A. Padělek, Kracík, Andrašovský - Adamský, J. Straka, Matějovský - Kocák, Vorel, Michal Straka - Důras, M. Polák, Havelka.

Komentář k utkání

Psát o tom, jak důležitý, prestižní, vypjatý, historický, dramatický a kdo ví jaký ještě byl dnešní zápas mezi extraligovými týmy Karlových Varů a Plzně by bylo nošením dříví do lesa a tak tyhle věci vynechám a půjdu rovnou na věc.

Před slušně, i když ne zcela, zaplněné tribuny přivedl na hrací plochu hráče obou týmů hlavní arbitr Jebavý.

Od prvního vhazování byla na ledě jasně čitelná taktika hostující Plzně. Žádné komplikované vymýšlení, zahuštěné střední pásmo a čekání na chybu Energie. To vše jistil v bráně výtečný Málek. Aktivně hrající domácí postupně roztáčeli ofenzivní kola a měli jednoznačně více ze hry. Ani kouzlo nových dresů jim však v úvodu zápasu nepřineslo tolik vzývané štěstí. Na začátku 5. minuty využil nepozornosti v domácí obraně Andrašovský, přihrál nekrytému Padělkovi a tomu nedělalo problém překonat ležícího Čechmánka. 0:1. Domácí sice inkasovaný gól určitě poznamenal, ale nezlomil. Dál se tlačili do útočného pásma, přes úpornou obranu mezi oběma modrými čarami. Největší šanci spálil ve 12.minutě Dvořák, který se po střele Řezníčka dostal k odraženému puku, ale jeho bekhendovou střelu po ledě zázračně vylapal fakír Málek. Do konce první třetiny zkoušeli své štěstí snad všichni domácí forwardi, ale plzeňského brankáře nerozesmutnili.

Ve 22.minutě načal sérii domácích pokusů o vyrovnání opět Dvořák, ale nejprve bylo proti Málkovo pravé rameno a hned na to i tyčka plzeňské branky. První a jediný gólový úspěch druhého dějství přišel hned o necelou minutu později. Domácí konečně po dlouhé době využili přesilovku. Při vyloučení Andrašovského rozebrala Energie hostující obranu a Kumstát šikovně tečoval Dubnovu střelu za Málkova záda. 1:1. Obdržená branka vybudila k větší aktivitě paradoxně hosty a Čechmánek předvedl konečně domácím fandům, proč bere tolik, kolik bere. Superšanci Kracíka vytěsnil levým betonem a vyrovnal stav zázračných zákroků obou gólmanů na jedna jedna. Hra se poté poněkud otevřela a šance si vytvářela obě mužstva. Nejblíže ke gólu měli hosté ve 37. minutě, kdy po průniku Kocáka vznikla adrenalinová situace na Čechmánkově brankovišti. Skákající puk uklidil do bezpečí až karlovarský Macholda, když domácí brankář dezorientovaně hledal puk pod svým tělem. Na druhé straně měli domácí možnost hrát dvě přesilové hry, ale  gólu se již v této části hry nedočkal ani jeden ze soupeřů. Se sirénou byl vyloučen domácí Skuhravý za sekání.

Ani oslabení, které čekalo na domácí v úvodu třetího dějství, neotupilo hrot jejich útočného snažení. Zvonění tyčky, kterou orazítkoval Řezníček při svém odvážném průniku po pravé straně se stalo parádním antré pro události, které hned v následujících minutách měly přijít. Ukázalo se, jak je štěstí vrtkavé a přelétavé a možná i hodně škodolibé. Poznat to měla obě mužstva. V době narůstajícího domácího tlaku, kdy Málka zaměstnali v jedné minutě nejdříve Košťál a po něm duo Kraus a Pech se Štěstí z ničehož nic doslova rozchechtalo při bombě  jediného nebezpečného střelce Plzně Padělka. Puk si to namířil přímo pod klacek a jásot zhruba stovky plzeňských fans neznal mezí. 1:2. O dvě minuty později se to nepolapitelné nic přeneslo na stranu domácích. Nejdříve byl vyloučen plzeňský Josef Straka a za 35 sekund ho následoval Klaus. Už už to vypadalo, že ani tentokrát domácí dvojnásobnou přesilovku nevyužijí, ale s návratem Straky se do odkrytého kouta branky trefil Alinč. Bylo vyrovnáno.

A aby toho nebylo málo za dalších 14 sekund byl důsledný při napadání za brankou hostí Hurtaj a najíždějícímu Pechovi předložil tutovku. Mladý střelec nezaváhal a otočil zápas.

Od této chvíle se situace na ledě obrátila. Domácí se stáhli a v naprostém klidu kontrolovali po zbývajících 10 minut výsledek zápasu. 48 minut Plzeň ničila domácí rozehrávku a takticky a bojovně mysleli chvíli i na tříbodový zisk. Posledních 12 minut měla začít tvořit hru, ale v této herní dovednosti za domácími dnes silně zaostávala.

Karlovarská Energie byla po většinu zápasu lepším týmem. Bojovný, trpělivý a sebevědomý výkon tak přinesl domácím letošní první tříbodový zisk.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Mužstvu chci poděkovat za morálku, bez níž bychom na vítězství nedosáhli. Jenom doufám, že nás dnešní vítězství pozvedne, i když ani před tím nebyly naše výkony špatné. Dnes jsme byli aktivnější a tři body jsme si zasloužili."

Marek Sýkora (Plzeň): "Nesehráli jsme špatné utkání, ale domácí byli dobří a hlavně aktivnější. Mohli jsme pomýšlet na bod, ale přišla triviální chyba v obraně. Psychicky se musí dát mužstvo dohromady samo - já to neumím. Ať si hráči zajdou třeba do zoo nebo jdou posekat trávu."

Fotogalerie

Související články

A team HC Energie | so 24.9.2005

Fotoreportáž z derby s Plzní