HC Energie Karlovy Vary

V důležitém derby se štěstí přiklonilo na plzeňskou stranu

HC Energie Karlovy Vary - HC Lasselsberger Plzeň 2:4 (1:0, 1:2, 0:2)
K a r l o v y  V a r y - Ve 35. díle bitvy o západ Čech se bojovalo o hodně. Důležitost zápasu o elitní osmičku ještě zvyšovala přítomnost televizních kamer. Urputné utkání začala lépe Energie, kterou poslal do vedení výborně hrající Lukáš Pech. Po dvaceti minutách však odstoupil ze hry domácí gólman Mensator a hosté z Plzně dokázali využít nerozchytanosti Petra Přikryla k obratu. I když byl stav po dvou třetinách nerozhodný, na začátku třetí šli Plzeňští opět do vedení. Následná karlovarská ofeznivní lavina se rozbila o skvělého Málka nebo i konstrukci plzeňské branky. V závěru už hosté pojistili důležité tři body trefou do prázdné klece.
Tipsport Extraliga, 32. kolo, so 10.12.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Plzeň
2:4
1:0, 1:2, 0:2
Branky a nahrávky: 13. Pech (Bednařík), 35. Dvořák (Pavelek, Hurtaj) - 27. Šindel (Pulpán), 27. Kracík (Andrašovský), 46. Šindel (Hučko), 60. Moravec (Zelenka). Rozhodčí: Smeták - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 9:13, navíc Pulpán, Důras (oba Plzeň) 10 minut. Využití: 1:0. Diváci: 2950. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4.
Karlovy Vary: Mensator (od 21. Přikryl) - Ptáček, Duben, Němec, Řezníček, Polák, Ustrnul - Dvořák, Hurtaj, Pavelek - Milan Procházka, Skuhravý, Košťál - Tvrdek, Pech, Bednařík.
Plzeň: Málek - Trnka, Pulpán, Nedoma, Hučko, Výborný, Štich, Štěpánek - Zelenka, Moravec, Michal Straka - Padělek, Kracík, Důras - Šindel, Adamský, Vorel.

Komentář k utkání

Urputný hokej, napjatá atmosféra a spousta vyloučených, to vše mohli sledovat diváci na karlovarském stadionu i ti ve svých křeslech v pohodlí domovů. Západočeské derby, které přenášela Česká televize, bylo prvním utkáním v Karlových Varech, ve kterém rozhodčí důsledně uplatňoval nový náhled na posuzování nedovolených zákroků.

Jako první se z obou brankářských opor zahřála ta karlovarská, Mensatorův postřeh lapačkou vyzkoušel od modré čáry Štěpánek už v 19. sekundě. Domácí odpověděli o dvě minuty později, když po buly střílel také od modré čáry Němec do připraveného Málka. Výrazněji se však zablýskalo před brankou v minutě 5., když před Málkem tečoval v početní výhodě Skuhravého střelu Procházka.

Hosté se nedokázali prosadit ani v krátké dvojnásobné přesilové hře, ale v plném počtu se v rychlém protiútoku ocitl Šindel, jenž ztroskotal na Mensatorovi. Hra krásou rozhodně neoplývala, za to důrazu bylo k vidění vrchovatě. Až na začátku 13. minuty se miska vyrovnaného boje naklonila na domácí stranu. Bednařík vystřelil přes clonící hráče, nehlídaný Lukáš Pech uzmul kotouč, mazácky si položil Málka a zakončil do poloprázdné svatyně.

Vedení Energii povzbudilo a blízko zvýšení se ocitl jen o několik chvil později obránce Němec. V početní výhodě však místo střely volil blafák, který překombinoval a nedotáhl do zdárného konce. I Plzeň se dostala na dostřel, Moravec však pro změnu v plzeňské přesilovce tečoval v 18. minutě vedle.

Do druhé třetiny překvapivě nastoupil chránit domácí branku Petr Přikryl. Důvodem pro střídání gólmanů bylo Mensatorovo zranění třísel, které si přivodil ke konci prvního dějství. A hned prvním zákrokem Přikryl zazářil, když jak jinak než při přesilové hře hostí vychytal betonem osamoceného Michala Straku. Paradoxně se ale ujala až střela Jakuba Šindela ve 27. minutě, který když neměl komu přihrát, vystřelil z levého kruhu a vyrovnal. Přikryl si za omezeného výhledu srazil puk do branky při zásahu lapačkou. To však nebylo vše. Radost hostů se stala dvojnásobnou hned o 36 sekund později, když při ponechané výhodě Jaroslav Kracík oklamal bránícího Němce a ještě dokázal přesně zakončit na 1:2!

Energie za nepříznivého stavu přidala plyn a výsledkem byla přibývající vyloučení na plzeňské straně. Nakonec se z karlovarského pohledu urodilo při Nedomově vyloučení za podražení. V začínající 35. minutě našel Pavelek zpoza branky Michala Dvořáka a ten zamířil přesně do prostoru mezi Málkem a bližší tyčkou. Do konce třetiny už si ani jeden ze soupeřů vyloženou šanci nevytvořil, a tak o druhé přestávce svítila na ukazateli skóre spravedlivá remíza.

Do třetího dějství vstoupili aktivněji domácí hokejisté, Skuhravý i Hurtaj ale mířili nepřesně. Následně se při vyloučení Skuhravého prosazoval dokonce v oslabení Dvořák. Přikryl na druhé straně překazil v pokračující přesilové hře Plzně přihrávku, která už mířila zpoza jeho branky na úplně volného Nedomu. Čas hostů měl však nadejít přesně s koncem trestu Skuhravého. Hučko vypálil, Přikryl vyrazil zpět do stejného místa, kde se mezitím objevil Jakub Šindel a ten už s opakovanou střelou uspěl, čímž dostal hosty znovu do vedení.

Domácí málem odpověděli vzápětí. Pech se uvolnil v rohu a před brankou našel zcela zapomenutého Bednaříka. Od něj se prudká přihrávka odrazila přímo pod Málkovy betony, odkud Bednařík puk nedostal ani na tři další pokusy. O dvě minuty později se neujala ani nebezpečná Dvořákova teč, ale nejblíže vyrovnání byla Energie v 51. minutě. Při Trnkově vyloučení křížně našel Pech Řezníčka čekajícího na modré, jeho pobídku k teči využil Dvořák a překonaného Málka zastoupila levá tyč! Plzeň se dostala do útlumu, ale dařilo se jí odolávat karlovarskému rostoucímu tlaku. Vše tak spělo do hektického závěru, ve kterém se vylučovalo o sto šest.

Přesilovku hrála nejprve Plzeň, když Ustrnul zastavil Padělka unikajícího do brejku, brzy se ale výhoda přenesla na domácí stranu. V ní se stal Málek katem Němce, který na plzeňského gólmana pálil čtyřikrát v krátké době. Nejblíže vyrovnávací branky byl Němec v 57. minutě, kdy trefil Málka do ramene, v poslední minutě pak plzeňský mág vyrazil střelu špičkou betonu. To už hráli domácí v šesti bez Přikryla, a tak když získal puk David Moravec, neměl reprezentační navrátilec problém do prázdné branky definitivně rozhodnout. Ačkoliv byla Plzeň v každé třetině střelecky pasivnější a nejvíce právě ve třetí, kdy poměr zásahů činil 6 ku 22, prokázala lepší efektivitu a i s trochou potřebného štěstíčka ukořistila cenné body pro sebe.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Bylo to bojovné utkání. Z našeho pohledu je škoda, že jsme v první třetině nezvýšili na 2:0. Scházel nám ale větší důraz v zakončení. Pro brankáře Přikryla to byla těžká situace, musel nahradit zraněného Mensatora. Navíc v domácím zápase, v derby a před televizními kamerami. Zápasu by více slušela remíza, ale hosté byli prostě důraznější. Máme smůlu v tom, že jsme v rychlém sledu přišli o čtyři útočníky, nyní navíc o Mensatora. Na to se však nemůžeme vymlouvat, stává se to každému týmu."

Radim Rulík (Plzeň): "Bylo to těžké utkání, ve kterém bylo z našeho pohledu klíčové, že jsme v první třetině i díky výbornému výkonu brankáře Málka dostali jen jeden gól a dvěma na začátku druhé třetiny jsme zápas otočili. Pak jsme se ale i díky sérii oslabení dostali pod tlak a výsledkem byla vyrovnávací branka. V poslední části jsme ale byli efektivnější, což rozhodlo. Musím pochválit naše obránce, kterých máme málo. V závěru už hráli na hranici sebeobětování."

Fotogalerie

Související články