HC Energie Karlovy Vary

Že by? Energetici vezou tři body i přes plzeňskou stíhačku v závěru

HC Lasselsberger Plzeň - HC Energie Karlovy Vary 3:4 (0:4, 1:0, 2:0)
P l z e ň - Karlovarští hokejisté nenechali v první třetině západočeského derby nikoho na pochybách, že pro ně sen o play-off ještě není mrtvý. Během dvaceti minut totiž hned čtyřikrát zvedali ruce nad hlavu na oslavu brankového úspěchu. Hned dvakrát se trefil Jan Alinč, svůj příspěvek přidali i bývalí Plzeňáci Dvořák a Nedorost. Jenže pak přišly velké chvíle domácího Padělka, který dvěma brankami vrátil svůj tým do hry. A když se pět minut před koncem trefil i Moravec, tuhla už tak kvalitně vychlazená zelenobílá krev v žilách varských fandů. Závěrečné drama už si ale brankář Energie Přikryl rezervoval pro své přesné zákroky a mohl se radovat ze svého úspěšného návratu do brankoviště. Vítězstvím se Karlovy Vary přiblížily osmému místu na šest bodů. Další kolo je na programu v úterý, kdy do Rybář přijede Zlín. Bude o co hrát!
Tipsport Extraliga, 45. kolo, ne 29.1.2006, Zimní stadion Plzeň
Plzeň
Karlovy Vary
3:4
0:4, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky 30. A. Padělek (Kracík, Tvrdoň), 45. A. Padělek (Kracík, Tvrdoň), 55. D. Moravec (Nedoma, Matějovský) - 7. Alinč (Skuhravý), 14. Dvořák (Hurtaj), 17. A. Nedorost (Hurtaj), 20. Alinč (Krajíček). Rozhodčí: Smeták - Čížek, Padevět. Vyloučení: 4:6, navíc Málek (PLZ) 10 min OT. Využití: 2:0. Diváci: 5306. Průběh utkání: 0:4, 3:4.
Plzeň: Málek (17. Jež) - Cartelli, Trnka, Vobořil, Jindřich, Nedoma, Hučko, od 21. navíc Pulpán - Zelenka, D. Moravec, Vorel - Kracík, A. Padělek, Matějovský - Důras, M. Straka, Adamský, od 21. navíc Tvrdoň, od 23. navíc Šindel, od 25. navíc Vítek.
Karlovy Vary: Přikryl - Němec, J. Řezníček, Dobroň, Duben, Macholda (49. J. Polák), Krajíček - Dvořák, Kraft, Milan Procházka - Kumstát, Hurtaj, A. Nedorost - Skuhravý, Alinč, Košťál

Komentář k utkání

Zpravodajský zápis k první třetině západočeského měření sil bude silně připomínat plzeňský nekrolog. Domácí totiž předvedli jednu z nejnepovedenějších dvacetiminutovek před vlastním publikem. Po vlažném začátku začaly padat branky. Dokonce ve velké, až nečekané míře, ale pouze do domácí klece. Plzeňští hokejisté svému soupeři situaci hodně ulehčili, hlavně v obranné fázi se modrobílí předháněli v laxnosti. V 7. minutě přišel první trest z hole nekrytého Jana Alinče, který se prosadil z ideální pozice mezi kruhy - 0:1. Vzápětí se Roman Málek vyznamenal proti samostanému nájezdu Petra Kumstáta a společně se čtveřicí spoluhráčů přečkal i oslabení při vyloučení Důrase. Zdálo se, že Plzeň může vyrovnat hru i skóre. Opak byl ale pravdou. Ve 14. minutě našel lahůdkovou přihrávkou od zadního mantinelu před plzeňskou klecí Ľubomír Hurtaj volného Michala Dvořáka a po přesné střele k tyči to bylo 0:2. Plzeňští se nestačili ani pořádně rozkoukat a na kostce nad ledem se rozsvítil stav 0:3 - Ľubomír Hurtaj v přečíslení oslovil nehlídaného Andreje Nedorosta a Roman Málek neměl proti jeho zakončení nárok. Víc už domácí brankář nevydržel a nechal se vystřídat Petrem Ježem. Plzeňský náhradník čelil v rychlém sledu několika ošemetným situacím a těsně před odchodem do šaten inkasoval i on. Ve 20. minutě se trefil skrz clonícího beka mezi Ježovy betony podruhé Jan Alinč - 0:4.

Stav po první třetině přinutil několik desítek diváků opustit hlediště. Ti, kteří zůstali, sledovali zlepšený výkon plzeňských hokejistů. Rázem se měl co ohánět dosud lelkující Petr Přikryl. V polovině duelu se nápor domácích vystupňoval. Nejdříve se zpoza varské branky vynořil Radek Matějovský, ale jeho bekhendový pokus se zastavil na levém betonu brankáře Energie. Vzápětí zkoušel dvakrát střelecké štěstí Jakub Šindel, ani tentokráte si Petr Přikryl nedal čisté konto vzít. To mu zkazil až ve 30. minutě Aleš Padělek, který proměnil další z nezištných pasů Jaroslava Kracíka - 1:4. Vstřelená branka domácí povzbudila, probudili se i fanoušci. Modrobílí se dostali do dalších slibných střeleckých pozic, hosté však už další korekci stavu v druhém dějství nepřipustili.

Závěrečná třetina nezačala pro domácí vůbec špatně. Za katr putovala někdejší plzeňská opora Josef Řezníček a domácím se naskytla výhoda přesilové hry. Po další parádní příhře Jaroslava Kracíka ji ve 45. minutě přetavil v druhý gól Aleš Padělek. Proti střele z hranice brankoviště byl Petr Přikryl bezmocný - 2:4. Nadšení domácích opět vzrostlo a hrálo se častěji před brankou Energie. Plzeňští ale doplatili na dvě oslabení, ve kterých sice hosty k ničemu nepustili, zároveň ale ztratili čtyři minuty drahocenného času. V 55. minutě se po učebnicovém pasu Milana Nedomy prosadil znovu zblízka David Moravec a přibližil Plzeňské na rozdíl jediné branky - 3:4. Vyrovnast se už ale domácím nepodařilo, nepomohla ani závěrečná power - play. Energie si do Karlových Varů odvezla všechny tři body.