HC Energie Karlovy Vary

Nečekaně divoká přestřelka se Vsetínem

K a r l o v y  V a r y - Jako na divokém západě si museli připadat diváci, kteří se v Karlových Varech přišli podívat na utkání se Vsetínem. Duel dvou trápících se celků začal podle očekávání, mnoho krásy nenabízel a i přes několik velkých karlovarských šancí zůstal stav po dvaceti minutách bezbrankový. Pak se ale začaly dít věci. Třígolové vedení Energie dokázal Vsetín stáhnout a střelecky neustále šlapal snážícím se domácím na paty. Nakonec se ukazatel skóre zastavil po třetinách 0:0, 3:2 a 4:2 na exhibičním stavu 7:4. Nejúspěšněji vyšel z přestřelky domácí centr Ľubomír Hurtaj, jenž si připsal čtyři kanadské body za gól a tři nahrávky.
Tipsport Extraliga, 11. kolo, pá 7.10.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Vsetín
7:4
0:0, 3:2, 4:2
Branky a nahrávky: 23. Duben (Hurtaj), 27. Hurtaj (Dvořák, Nedorost), 32. Skuhravý, 42. Alinč (Pavelek), 55. Řezníček (TS), 55. Dvořák (Hurtaj, Ptáček), 60. Dvořák (Hurtaj, Nedorost) - 34. Duba (Steiner), 36. O. Hruška (Steiner), 50. Dubec (Ivan), 56. Stantien. Rozhodčí: Bulanov (Rus) - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. V oslabení: . Diváci: 2900. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2, 4:3, 6:3, 6:4, 7:4.
Karlovy Vary: Mensator - Duben, Ptáček, Řezníček, Polák, Ustrnul, Němec - Dvořák, Hurtaj, Nedorost - Milan Procházka, Alinč, Selingr - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Jakub Bauer, Pech, Pavelek.
Vsetín: Hovi (32. Plšek) - R. Bauer, Hrabal, Kučný, Lamberg, Nedbálek, F. Štefanka - Tomík, Stantien, Demel - Květoň (21. O. Hruška), Steiner, Bacul (21. Duba) - Dubec, Ivan, Gorev.

Komentář k utkání

Povinné tři mistrovské body měli karlovarští energetici vytěžit z dnešního zápasu proti Vsetínu. Papírové předpoklady je vysoce favorizovaly, i když ve výkonnosti obou týmů podle tabulky neměl být žádný zásadní rozdíl. Fanoušci domácích sice v předzápasových diskusích ocenili, že karlovarští ve dvou zápasech po sobě neinkasovali gól, ale mnohem víc si dnes přáli, aby jejich hráči také nějaký ten gól dali. Úvodní střelu vyslal při náporu domácích z úhlu Němec, Hovi se nenechal překvapit, i když na malou chvíli nevěděl, kde mu poskakoval puk. Rozhodčí Bulanov od začátku nasadil přísný metr a vyloučil hned po sobě po jednom hráči na každé straně. Trestnou lavici zahřívali s půlminutovým odstupem vsetínský Gorev a na domácí straně Nedorost.

První velkou šanci na otevření skóre měl Kumstát v 6. minutě, ale byl otočen zády k bráně a Hovi mu rozklekem nedal příliš prostoru k zakončení. Svůj úvodní lehký zákrok si připsal domácí gólman Mensator při nedůrazné teči Demela až v 7.minutě. Vsetínští dostali prostor pro zakončení poprvé při své přesilovce v 8. minutě, ale s touto možností naložili trestuhodně. Jen za cenu faulu hasili hosté samostatný nájezd Skuhravého a v následném oslabení se dostali pod drtivý tlak. Střelecké trápení domácích však nemělo konce. Vsetínský gólman byl už třikrát překonán, ale puk se snad jen působením záhadných kosmických sil za brankovou čáru nedostal. Ani druhá přesilovka hostům nevyšla. Gólové šance si vypracovali domácí a to hned dvě. Tu tutovou zastavilo podle rozhodčího břevno, podle fanoušků to měla být branka. Nedorost se prodral před Hoviho, předvedl elegantní blafák a pod víko bekhendem zakončoval. Puk z branky vyletěl, ale Bulanov rozpažil. Sled domácích šancí ani po té neustával. Siréna ukončila 184. minutu Energie bez vstřeleného gólu a přání domácích fandů tak zůstala nevyslyšena.

I úvodní minuty druhé třetiny vypadaly, že hokejová telenovela na téma: „Kdy dáme gól“ bude nekonečná. Rázný konec však všem pesimistům předvedl ve 23. minutě Miroslav Duben. Rána z mezikruží, která protrhla střeleckou smůlu Energie, skončila za zády vsetínského gólmana. Druhá domácí radost na sebe nechala čekat další 4minuty. Hurtaj si vyjel od zadního mantinelu před vsetínskou branku a bekhendovou střelou překonal Hoviho. 2:0. Ofenzivní chuť neopouštěla domácí hráče ani v oslabení. Při vyloučení Skuhravého v polovině zápasu se hosté v útočném pásmu neusadili a brejky domácích byly nebezpečné. Ve 32. minutě rozjásal zimní stadion Skuhravý, který překvapil Hoviho u levé tyče. 3:0. Finský gólman ve vsetínských službách po té přenechal své místo Plškovi. Ve 34.minutě se ale individuálně prosadil Ondřej Steiner, vybruslil si z rohu útočného pásma mezi kruhy a vyslal bekhendovou střelu na domácí branku. Puk před Mensatorem tečoval Duba a korigoval na 3:1. O dramatickou zápletku se o další dvě minutě postaral opět Steiner, který skvělou přihrávkou našel před brankou nekrytého Ondřeje Hrušku a bylo to 3:2. Bohorovný klid domácích obránců byl ten tam. Ve 39. minutě málem srovnal stav zápasu Tomík, ale trefil jen Mensatorovu hruď. V závěru třetiny si hosté dokonce vynutili tlak a karlovarští hokejisté si při zvuku sirény asi pořádně oddechli. Vlastními chybami, laxním přístupem a zřejmým sebeuspokojením se domácí připravili o komfortní tříbrankové vedení.

Hosté povzbuzeni lichotivým stavem zapomněli v úvodu poslední třetiny na zadní vrátka a v čase 41,25 prohrávali znovu o dva góly. Zcela osamocený Alinč zavěsil pod víko odražený puk po Pavelkově střele. 4:2. Od této chvíle se domácí snažili kontrolovat vývoj zápasu, hosty do žádných vážných střeleckých příležitostí nepouštěli a sami byli v útoku mnohem nebezpečnější ale bez gólového vyjádření. V 50. minutě se přeci jen dostali hosté do šance, kterou v přímém protikladu k domácí střelecké efektivitě opět proměnili. Puk poskakující v brankovišti poslal do branky Dubec. 4:3. Domácí opět viditelně znervózněli a obava o výsledek na ně dosedla s plnou silou. Na konci 54. minuty byl za podražení vyloučen vsetínský Bauer a dal tak Karlovým Varům šanci se uklidnit. Po 24 sekundách se řítil do nájezdu Pavelek, byl zahákován a rozhodčí nekompromisně nařídil trestné střílení.

Exekuce se ujal Řezníček a zcela suverénně si vychutnal vsetínského brankáře. 5:3. O pár sekund později zaúřadovala spolupráce Hurtaj Michal Dvořák a po nádherné akci už to bylo 6:3. Vsetínští se opět dostali na dostřel o chvíli později. Zmatek před Mensatorem využil Stantien 6:4 a ukončil tak šílenou dvouminutovou přestřelku. Když po chvilce pohrdl vyloženou šancí Kumstát, pokusili se hosté o hokejový zázrak. Necelé dvě minuty před koncem odvolali brankáře, ale jejich sny o bodovém zisku utnul Dvořák, který pečetil konečný stav zápasu na 7:4 do prázdné branky. I přes slabou patnáctiminutovku ve druhé polovině zápasu si domácí výhru zasloužili a tři vydolované body si mohli s úlevou připsat do extraligové tabulky.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "V první třetině jsme měli několik dobrých příležitostí, které jsme nevyužili. Ve druhé třetině se nám povedlo dát tři góly za sebou, ale zbytečně jsme soupeři nabídli šanci dostat se ještě do zápasu. Hodně nám pomohl čtvrtý gól na začátku třetí třetiny."

Břetislav Kopřiva (Vsetín): "Výsledek pro nás vypadá trochu hrozivě, ale byl to náš druhý nejlepší zápas venku. Vlastně ztracené utkání jsme dokázali ještě zdramatizovat a moc nechybělo k vyrovnání. Naše mužstvo prostě zvedlo hlavy a pozitivem je, že se prosadilo útočně. Ukázalo se, že není nijaký velký rozdíl mezi námi a týmy, které jsou v tabulce před námi."

Fotogalerie

Související články

Foto k zápasu | ne 9.10.2005

Fotoreportáž ze zápasu se Vsetínem