HC Energie Karlovy Vary

Z Valašska opět jen s jedním bodem

HC Vsetínská hokejová - HC Energie 2:2 (0:1, 2:0, 0:1)
V s e t í n - Pouze vítězství Západočechů ve Vsetíně a příznivé výsledky přímých konkurentů mohly udržet energetiky alespoň v teoretické hře o play-off. Nestalo se ani jedno. Energie se sice ve Vsetíně dostala zásluhou Skuhravého bleskově do vedení, pak však dvakrát inkasovala v oslabení. Alespoň jeden bod vybojoval Karlovarským pěknou střelou do horního růžku Hoviho branky Lukáš Pech. Vyrovnaný a místy až nečekaně trvdý zápas tak skončil zaslouženou remízou, a to i díky výborným výkonům obou brankářů. Fin Sasu Hovi a karlovarský Lukáš Mesator byli vyhlášeni hvězdami večera.
Tipsport Extraliga, 50. kolo, pá 3.3.2006, Zimní stadion Na Lapači
Vsetín
Karlovy Vary
2:2
0:1, 2:0, 0:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 22. Kučný (Jenáček, Hrabal), 33. Demel (Steiner, R. Bauer) - 1. Skuhravý (Košťál), 43. Pech (Pavelek). Rozhodčí: Turčan, Bolina - Kostka, Bláha. Vyloučení: 8:11, navíc Skuhravý (KVA) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 1850. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2.
Vsetín: Hovi - Hrabal, Kučný, Ponomarev, R. Bauer, Horák, Augusta, od 21. navíc Spitzer - Valko, Steiner, Demel - O. Hruška, Jenáček, Duba - Dubec, Sakrajda, Rob - Zdráhal, Janeček
Karlovy Vary: Mensator - Duben, Dobroň, J. Polák, Kloz, J. Řezníček, Němec - Dvořák, Kraft, Selingr - Košťál, Skuhravý, Kumstát - Milan Procházka, Pech, Pavelek - Kuběna, Jakub Bauer, Tvrdek

Komentář k utkání

Sympatická snaha o útočný hokej zdobila hráče obou týmů a na Vsetíně se hrál relativně pohledný hokej bez zbytečného taktizování. Šancí se před oběmi brankami urodilo spoustu, ale pouze jeden puk prošel až do sítě. Při vůbec první příležitosti hostů se kolem Hoviho klece hbitě obtočil Václav Skuhravý a vsetínská obrana mu dopřála spoustu času ke střele i dorážce.

Podle stejného receptu postupoval ve 4. minutě i Lukáš Valko, jehož elegantnímu zbavení se obránce chyběla jen přesnější koncovka. Dvakrát se sám před spolehlivým Mensatorem objevil i Lukáš Duba, ale sám se hodně divil, proč zamířil pokaždé jen do hrudi brankáře Energie.

Notně se ovšem blýskalo i před Hovim, mladý Fin se musel mít na pozoru při nájezdech Selingra, či opětovné snaze střelce Skuhravého zopakovat svůj kousek při prvním gólu Energie. Dlouho si hrál před Hovim s pukem i Pavelek, ale při snaze vyšperkovat svou akci příhrou „do kuchyně,“ poslal svou příhru příliš prudce na najíždějícího Pecha.

To bylo na delší dobu ze strany karlovarských hokejistů vše, neboť po rychlém vyrovnání Vsetína v úvodu prostřední části ztratila Energie na síle. Vsetín obrátil skóre zásluhou dvou zásahů v přesilových hrách. Ve 22. minutě doputoval puk po ose Hrabal – Jenáček ke Kučnému, který si před Mensatorem věděl rady a překonal jej z bezprostřední blízkosti.

Vsetín zlepšil pohyb, což mu přinášelo další možnosti k navýšené skóre. Steiner, ale především Rob po rychlé výměně puku s Jenáčkem v ideální pozici přestřelil Mensatora i jeho branku. Přesněji mířil až Demel, kterému cestu do branky zametli vtipným vyšachováním obrany Steiner s Bauerem.

Smolař Rob mohl pro domácí záhy zařídit dvoubrankové vedení, po Hrabalově vybídnutí stanul sám před Mensatorem, ale karlovarský brankář bleskovým vysunutím hole Robovu akci neškodil.

Ke cti Varům budiž řečeno, že v jejich jediné vážnější šanci druhé části mířil Kumstát v nájezdu z pravého křídla vysoko nad.

Hostům však v liché třetině opět vyšel úvod. Důraz při forčekingu se vyplatil Pechovi, který se odpoutal od mantinelu a zamířil přesně nad Hoviho vyrážečku. Dalších útočných manévrů se ale dvě tisícovky diváků na Lapači nedočkaly. Naopak, hra se začala kouskovat a přibylo i více nevraživých osobních soubojů. Vrcholem pak byl v 54. minutě atak hostujícího útočníka Skuhravého na brankáře Hoviho, který byl oceněn pěti minutami a do konce utkání.

Když pak na trestnou lavici zamířil v 59. minutě i obránce Kloz, mohl Vsetín využít po 63 vteřin dvojnásobné početní výhody. Domácí však nesehráli klíčový moment utkání právě nejlépe, zápas svého vítěze posléze nenašel ani v prodloužení.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): Začali jsme velice dobře, hned v první minutě jsme dali gól, ale v první třetině jsme měli převahu a vytvořili jsme si šance na další branky. Bohužel se projevila naše celoroční slabina, neodkážeme dát z našeho tlaku dva tři góly, aby bylo po zápase. Domácí od druhé třetiny přidali a pak nás přehrávali naopak oni. Třetí třetina byla hodně rozkouskovaná, nebyl to moc pohledný hokej a myslím si, že konečná remíza je spravedlivá.

Břetislav Kopřiva (Vsetín): Zopakoval bych slova kolegy, nevstoupili jsme do zápasu dobře, Vary mají silné hráče a my jsme první třetinu byli pozadu. Na hráče jsme vytvořili tlak, šli jsme do toho a zvedli jsme se, myslím že jsme měli i mírnou převahu a škoda že jsme inkasovali vyrovnávací branku. V přesilovce v závěru jsme neobstáli, přrestože byla dlouhá přestávka, tak nebyl moc čas to natrénovat, naši hráči měli pořád nějaké zdravotní potíže. S bodem jsme spokojeni, ale mohli jsme i vyhrát. Alexej Jaškin s námi už trénuje naplno, otázku Rostislava Vlacha budeme řešit během týdne, není to tak jednoduché, jak to vypadá, protože má zároveň i trenérské povinnosti.