HC Energie Karlovy Vary

Vítězné tažení Energie končí nejtěsnější možnou prohrou

HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

K a r l o v y V a r y - Energetici nezačali vůbec špatně, zradila je však koncovka. Sparta se zpočátku dostávala do šancí pouze při přesilovkách. Jednu z nich využil ve druhé třetině Roman Vopat, když z rohu kluziště trefil brusli domácího beka Miroslava Dubna, od něhož se puk odrazil za Mensatorova záda. Domácí měli na konci několik slibných příležitostí, ovšem v cestě jim stál brankář Schwarz, jenž podal obdivuhodný výkon. Dobře si vedl i jeho protějšek Lukáš Mensator, jenž nestačil jen na jedinou ránu soupeře.

Tipsport Extraliga, 16. kolo, pá 21.10.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Sparta
0:1
0:0, 0:1, 0:0
Branky a nahrávky: 28. Vopat (Ton, Nikolov). Rozhodčí: Minář - Čížek, Padevět. Vyloučení: 5:8, navíc Chabada (SPA) 10 minut OT. Využití: 0:1. Diváci: 4100. Průběh utkání: 0:1.
Karlovy Vary: Mensator - Duben, Ptáček, J. Řezníček, J. Polák, Ustrnul, Němec - Dvořák, Hurtaj, A. Nedorost - Pavelek, Alinč, Selingr - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Pech, Bednařík
Sparta: Schwarz - Nikolov, Jan Hanzlík, Toman, Dobroň, Černošek, O. Malinský - Kratěna, J. Straka, Chabada - Ton, Sivek Štrba

Komentář k utkání

Série úspěchů a atraktivní, byť trápící se soupeř, přilákali do karlovarských ochozů letošní rekordní návštěvu. Ta si sice příliš radosti neužila, dramatické okamžiky se ale střídaly na obou stranách kluziště.

Divácky nejvděčnější byla hned první třetina. Energetici svým fyzicky nesmírně náročným stylem, těsnou obranou a především důrazným forčekingem zatlačili soupeře do těžké defenzívy. Byl to především výtečný gólman Schwarz, který svými zákroky udržel své spoluhráče ve hře o body i pro další fáze hry.

Blízko gólové radosti byl hned ve druhé minutě Dvořák pálící z Pavelkovy zpětné přihrávky, posléze sám přihrávající hráč zkoušel své štěstí z otočky, jenže puk jen proskotačil brankovištěm. Dokonce ve vlastním oslabení ujížděl do přečíslení Kumstát se Skuhravým, prvně jmenovaný zamířil prudkou střelou švihem těsně vedle levé tyče. Podobně jako v posledním střetnutí s Pardubicemi nahazoval od modré Duben, tentokrát se ale kotouč jen otřel o brankovou konstrukci.

Karlovarský nápor vyvrcholil ve 13. minutě při přesilové hře. Do brankových příležitostí se prodral každý člen Skuhravého útočného komanda. Kumstát trefil z mezikruží dobře vyjetého Schwarze, Skuhravého ladná otočka cíl nenašla vůbec a Košťálovu dělovku zkrotil opět mladík skrytý za maskou.

Hostující mužstvo dokázalo náročný vstup do utkání ustát a od závěrečných minut prvního dějství opticky hru vyrovnalo. Varováním měla být Energii především Hanzlíkova rána od modré, která poprvé pozlobila i Lukáše Mensatora v brankovišti Západočechů.

Jak vtipně poznamenal jeden ze sparťanský fanoušků, Pražané vyrukovali na Karlovy Vary jejich vlastními zbraněmi. Nekomplikovaná hra v obranném pásmu, častá zakázaná uvolnění a překvapivé výpady vpřed byly v pátek večer pro Spartu typické. A tak přišlo to, co asi přijít muselo. Hosté dostali výhodu přesilové hry, Ton hledal přihrávkou podél brankoviště najetého spoluhráče, do trasy puku se připletla brusle varského beka Dubna a na druhou stranu se přemísťující Mensator mohl jen smutně sledovat cestu kotouče do své sítě. Branka byla nakonec, možná ne zcela správně, připsána Romanu Vopatovi.

S vědomím těsného náskoku se hosté soustředili na svou účinnou strategii ještě úporněji, přesto byl opět hlavní postavou jejich brankář. Schwarz si pohrál s Alinčovým bekhendem, Košťálovi zase chybělo k přesnějšímu zakončení jen pár centimetrů. Vytáhl se i Mensator, jenž „čechmánkovským“ vypíchnutím zlikvidoval nájezd dvojice Špaňhel, Štrba.

Šestnáct vypálených střel na Schwarzovu branku by možná svádělo k dojmu, že závěrečná část souboje se odehrávala pouze v útočném pásmu Energie. Nebylo tomu tak ale úplně. Nedorostovu šikovnou příhru z rohu kluziště usměrnil Dvořák opět jen do výstroje výtečného sparťanského chlapce. Hbitý Pech po individuální akci ztroskotal na lehce vychýlené mušce.

Hosté z Prahy útočili sporadicky, přesto každá šance zaváněla brankou. Rychlík Ton si v samostatném úniku položil brankáře, jenže puk mu v rozhodující chvíli sjel z čepele, nechytatelná dělovka Štrby rozezněla spojnici tyčí.

K odvrácení první porážky po necelém měsíci nepomohla Energii ani dlouhá hra bez brankáře. Poslední příležitost sebral Skuhravému opět Schwarz, který si mohl po závěrečném hvizdu vychutnat ovace početného sparťanského kotle.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Chtěli jsme hrát aktivně, v první třetině jsme měli výraznou převahu, bohužel se nám nepodařilo skórovat. Takové tempo s celoplošným napadáním se nedá vydržet celý zápas, navíc nás přibrzdila častá přerušení v závěru první třetiny a to i kvůli vratké brance Sparty. Od druhé třetiny se hosté dostali z tlaku. Rozhodla jedna nešťastná branka: po přihrávce podél brány od brusle našeho obránce. Produktivita mužstva by měla být ale lepší. Nejlepším hráčem utkání byl brankář Sparty Schwarz. Naše mužstvo hrálo dobře, ale série musela jednou skončit."

Jaromír Šindel (Sparta): "Přijeli jsme s tím, že se pokusíme zlomit delší sérii bez vítězství. Vývoj utkání byl pro domácí dost nešťastný. V první třetině měli převahu, ale nedali gól. Pak se hra vyrovnala a v závěrečné třetině jsme měli ještě pár vyložených šancí. Jsme rádi, že zápas skončil 1:0, tým podal bojovný a obětavý výkon. Největší individualitou na ledě byl brankář Schwarz. (Jan) Marek měl dnes na dopoledním tréninku zdravotní problémy a tak jsme ho nechali doma. V příštím utkání by už měl snad nastoupit."

Fotogalerie

Související články