HC Energie Karlovy Vary

V přestřelce na Spartě úspěšnější Energie

Poslední přípravný zápas svedly oba celky ve čtvrteční podvečer na ledě T-Mobile Areny. Karlovy Vary přijely do Prahy dobře střelecky naladěny, což potvrdily v úvodních čtyřiceti minutách hry. V brance se v polovině zápasu vystřídali také brankáři, Mensator i Přikryl odvedli kvalitní výkon. Úspěch v Praze se ale rodil v přesilových hrách. Sparta nestačila na Energii poměrem 4:7.
Příprava, přát., čt 23.2.2006, T-mobile Arena
Sparta
Karlovy Vary
4:7
1:3, 1:4, 2:0
Branky a nahrávky: 9. Langhammer (Dragoun, Pilař), 36. Toman (Chabada, Marek), 45. Kratěna (Špaňhel, Pilař), 60. Štrba (Pilař, Straka) - 4. Řezníček (Skuhravý), 17. Procházka (Dobroň), 18. Tvrdek (Pech), 24. Skuhravý (Dvořák, Řezníček), 27. Alinč (Němec), 34. Pech (Tvrdek), 38. Košťál (Skuhravý, Řezníček). Rozhodčí: Hnízdil - Kopal. Vyloučení: 9:5. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 73.
Sparta: Schwarz (30. Valent) - Ptáček, Toman, Vykoukal, Pilař, Stehlík - Chabada, Marek, Štrba - Kratěna, Hlinka, Straka - Špaňhel, Kašpařík, Vrbata - Dragoun, Langhammer, Růžička.
Karlovy Vary: Mensator (30. Přikryl) - Němec, Řezníček, Dobroň, Duben, Polák, Kloz, Hlubuček - Dvořák, Procházka, Skuhravý - Alinč, Selinger, Pech - Košťál, Pavelek, Tvrdek.

Komentář k utkání

Hosté se vrhli do zápasu bez respektu. Poté, co přežili úvodní šance Špaňhela a kapitána Chabady, odpovídali ze své první akce brankou. Ve 4. minutě mladý Schwarz pouze vyrazil prudkou ránu Skuhravého a pohotový Řezníček zblízka uklidil odražený kotouč do sítě. Sparta odvracela v 5. minutě. Dragoun se prodral až před Mensatora, nečekaně namísto střely přenechal puk u pravé tyče volnému Langhammerovi, který švihem nad lapačku vyrovnal. Útočný hokej nepolevil ani v následujících vteřinách, Chabada z úniku ale neuspěl kličkou do forhendu. Mensator mezi tyčemi se zaskvěl také v početní výhodě domácích, když Stehlíkovu ránu šikovně tečoval Marek. Poradil si také s pokusem Tomana a následnými dorážkami dotírajícího Vrbaty. Nebezpečno bylo opět v brankovišti Pražanů, Schwarz se zapotil při šanci Řezníčka, plné ruce práce měl především s ranou Tvrdka, který mířil zápěstím ke vzdálenější tyči. Na další švih z hole Procházky už talentovaný mladík v 17. minutě nestačil, puk zapadl do růžku jeho branky. Gólová byla rovněž akce Pecha o necelou minutu později, když vybídl zpoza branky ke střele Tvrdka, jenž sám z mezikruží zamířil přesně nad beton Schwarze.

Začátek druhé třetiny se nesl ve stylu bílo zelených, kteří svůj náskok toužili znásobit aktivnější hrou a rychlými výpady do otevřené obrany. Svůj velký nástup ale zúročili až ve 24. minutě, kdy z prostoru mezi kruhy překvapil Schwarze ranou po ledě mezi chrániče kapitán Skuhravý. Prázdnou branku o chvíli později netrefil Procházka. Na trestnou lavici usedl ve 27. minutě bek Stehlík, když se Energie radovala popáté. Početní výhodu zužitkoval natřikrát nikým nehlídaný Alinč, který osvědčil důraz před klecí a protlačil puk za brankovou čáru. Možnost přesilové hry dostala také Sparta, ale obdobně si s nabídnutou příležitostí neporadila. Nejaktivněji si počínali před Mensatorem Stehlík, Marek a Štrba, ale na karlovarského gólmana si nepřišli. V polovině zápasu obě mužstva své strážce branky vystřídala. Mensatora nahradil Přikryl, sparťanského Schwarze zase slovenský talent Valent. Zatímco Přikryl vychytal první šanci domácích, kdy po souhře na jeden dotek pálil Kratěna do odkrytého růžku, Valent první střelu našel až za svými zády. Ve 34. minutě se po křídle protáhl Pech, z úhlu nasměroval puk přesně nad rameno gólmana. 36. minuta patřila pro změnu domácím, Přikryla z úniku bekhendem mezi betony překonal obránce Toman. Když už se zdálo, že do konce třetiny se měnit skóre nebude, udeřil ještě v přesilovce Košťál. Ten střelou bez přípravy trefil příhru Skuhravého napříč útočným pásmem Sparty a puk skončil v síti.

Nepříznivě se vyvíjející utkání se snažili Pražané zkorigovat ve třetí části, kde hosty k ničemu vážnějšímu nepustili a diktovali tempo hry. Po šanci Hlinky z křídla se do Chabady pustil podrážděný Tvrdek, z čehož resultovala pro domácí přesilová hra. Ve 45. minutě ji zužitkoval Kratěna, který stál na konci kombinace a střílel prakticky do prázdné poloviny svatyně Přikryla. V další přesilovce se snažil obstřelovat brankáře ze všech stran Stehlík, Marek se kličkami v útočném pásmu rovněž neprosadil. Karlovy Vary nadvakrát hrozily Alinčem, ten sám vystřelil, vyražený kotouč Valentem ještě zblízka dorážel. Stejnou akcí se prosazoval Pavelek zleva, ani tentokrát domácí brankář nekapituloval. Přikryl se vytáhl proti Růžičkovi mířícímu z kruhu do jeho protipohybu, Kratěna obešel tři hráče, zblízka ovšem neuspěl. Sám před Valentem se ocitl ještě Tvrdek, avšak vylámal si zuby na rychlé lapačce. V 60. minutě pak Pilař objel branku, namazal přesně na hůl puk Štrbovi, jenž ho bez přípravy trefil k tyči. Rychlý hokej s množstvím kombinačních parád skončil divokým výsledkem 4:7, spokojenějším týmem byly Karlovy Vary.