HC Energie Karlovy Vary

Energetici elitní útok Sparty nezastavili a utržili nejhorší porážku sezóny

HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary 6:1 (2:1, 2:0, 2:0)

P r a h a – Karlovarští hokejisté vstoupili do duelu na sparťanském ledě výborně, po devíti minutách vedli zásluhou Pavla Selingra a i nadále udávali hře tempo. Jenže přišly poslední chvíle úvodní části, kdy obranu Energie překonal Sivek se Štrbou, a od té doby už Pražané mezi mantinely dominovali. Po čtvrté brance ve své síti přenechal Lukáš Mensator prostor v brankovišti Přikrylovi. Jenže ani bývalý sparťan domácí kanonádu zastavit nedokázal.

Tipsport Extraliga, 29. kolo, pá 2.12.2005, T-Mobile Aréna
Sparta
Karlovy Vary
6:1
2:1, 2:0, 2:0
Branky a nahrávky: 19. Sivek (Chabada, Kratěna), 20. Štrba (Ton), 29. Marek, 34. Chabada (Štrba, Marek), 44. Ton, 60. Chabada (Sivek) - 9. Selingr (Alinč). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.) - Kostka, Český. Vyloučení: 10:10. Využití: 1:1. Diváci: 3 696. Průběh utkání: 0:1, 5:1.
Sparta: Schwarz - Stehlík, Černošek, Dobroň, Hanzlík, Toman, Malinský, Kasík - Kratěna, Sivek, Chabada - Ton, Marek, Štrba - Netík, Straka, Špaňhel - Vopat, Kašpařík, Havelka - Langhammer.
Karlovy Vary: Mensator (od 34. Přikryl) - Duben, Krajíček, Macholda, Němec, Ptáček, Polák, Ustrnul - Alinč, Bednařík, Dvořák, Hurtaj, Košťál, Procházka, Pavelek, Pech, Pražák, Skuhravý, Selingr, Tvrdek.

Komentář k utkání

První třetina začala velice energicky. Již v první minutě měl velice slibnou šanci Štrba, který však z mezikruží jen těsně minul Mensatorovu klec. Domácí byli i nadále jasně lepším týmem, pak však začaly problémy s disciplínou. Po sérii přesilovek se karlovarští borci radovali z gólu v 9. minutě, kdy Macholdovu střelu od modré tečoval ve skrumáži před bránou Pavel Selingr. První velkou možnost k vyrovnání měli sparťané v 15. minutě, kdy Polák před brankou namazal puk Tonovi. Ani on, ani dorážející Kratěna však Mensatora nepřekonali. Hosté byli tou dobou v útlumu. Minutu a půl před koncem se Sparta prosadila i gólově. Při končící přesilovce nahrál Chabada zpoza branky puk mezi kruhy úplně volnému Sivkovi, jenž propálil hostujícího gólmana pod lapačkou. To však nebylo vše! Šestatřicet sekund po vyrovnávací brance ukořistil kotouč hned po buly v útočném pásmu Martin Štrba, dojel s ním jako první i před branku hostí, položil Mensatora a pohodlně zavěsil. Domácím se tak podařilo otočit stav utkání během necelé minuty!

Síly vydržely hráčům i do druhé dvacetiminutovky, a tak mohl líbivý hokej pokračovat. Pořádné šance na sebe tentokrát nechaly čekat o něco déle. Šest minut po zahájení druhé třetiny se málem ujala Tonova střela ve vlastním oslabení, brankář hostí však jeho pokus ztečoval mimo branku. V 29. minutě, to hráli domácí přesilovku pět na tři, nahrával Jan Marek napříč brankovištěm svému spoluhráči, karlovarský bránící hráč si však hokejkou srazil kotouč do vlastní sítě. Zhruba o pět minut později se skóre měnilo znovu. A znovu na sparťanské straně. Marek vybojoval puk pro Štrbu, ten poslal křižně puk mezi kruhy Chabadovi, který chladnokrevnou střelou překonal Mensatora počtvrté. Na to už neměl karlovarský brankář nervy, a tak přenechal své místo exsparťanskému náhradníkovi Petru Přikrylovi. Hosté se ve druhé třetině prakticky k ničemu nedostali. Neobvyklá situace však nastala ve 39. minutě, kdy sudí vyloučil dva borce z Karlových Varů najednou, a tak měli Pražané celé dvě minuty výhodu dvou mužů v poli. Přesilovka rozdělená sirénou se sparťanům ale vůbec nepovedla.

I do poslední části hry nastoupili lépe domácí. Štrbův blafák však Přikryl vychytal. Ve 44. minutě se dostal do brejku Petr Ton a se svým samostatným nájezdem naložil brilantně. „Kyselovou kličkou“ s hokejkou prostrčenou mezi nohama nedal Přikrylovi sebemenší šanci reagovat. Poté se sparťané nechali trochu ukolébat svým výkonem a jejich koncovka začala postrádat důraz. Nejprve nechal zblízka vyniknout Přikryla Netík, poté Tonovi v dalším brejku utekl puk. Poslední jiskru karlovarské Energie diváci spatřili minutu a půl před koncem zápasu, když Hurtaj nahrál z rohu mezi kruhy volnému Pavelkovi, který ovšem napálil puk vší silou do zadního plexiskla. V čase 59:29 měl na druhé straně spoustu času na zamíření sparťanský kapitán Martin Chabada, který svou přesnou střelou k tyčce uzavřel gólový účet zápasu.

Ohlasy trenérů

František Výborný (Sparta Praha): Dnešní zápas se mi hodnotí mnohem lépe než po Kladnu a ostudné první třetině. Jsem rád, že přišli diváci a fandili nám, jak fandili a my jsme se s nimi rozloučili dobrým výkonem. Karlovy Vary jsou velice nepříjemný soupeř a my jsme po minulém utkání nebyli v optimální fyzické a psychické pohodě. Proto jsem rád, že jsme se zvedli a hráči, kteří dostali třech pětkách šanci, si výhru zasloužili.

Václav Baďouček (Karlovy Vary): Sparta dnes vyhrála zcela zaslouženě, my jsme jí nebyli rovnocenným soupeřem. Možná jen šestnáct minut, poté jsme jí dovolili dvěma hrubými chybami zápas otočit. Asi jsme se letos rozhodli pro charitu ve prospěch Sparty. Byli jsme tu jako na výletě.