HC Energie Karlovy Vary

Spadla klec, tygři jsou chyceni

HC Energie Karlovy Vary - Bílí tygři Liberec 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

K a r l o v y  V a r y - Skvělé představení bylo k vidění na karlovarském zimním stadionu v rámci 23. kola. Mužstvo z Liberce přijelo plné sebevědomí, které pramenilo z jedenáctizápasové série bez porážky. A bylo se na co dívat. Liberečtí Bílí tygři spustili ofenzivní smršť, kterou však Energie přestála a postupně vyrovnala hru. V závěru první třetiny pak dokonce dvakrát využila přesilovou hru a vedení už do konce utkání nepustila. Domácím hrdinou se stal Ľubomír Hurtaj, jenž skóre otevřel a na začátku poslední třetiny dal výsledku definitivní podobu svou druhou trefou.

Tipsport Extraliga, 23. kolo, ne 6.11.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Liberec
3:1
2:0, 0:1, 1:0
Branky a nahrávky: 19. Hurtaj (Nedorost, Kumstát), 20. Ptáček (Alinč, Macholda), 41. Hurtaj (Nedorost) - 33. V. Novák. Rozhodčí: Husička - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 7:7, navíc Řezníček - Rataj, Hlavačka 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 3250. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.
Karlovy Vary: Mensator - Ptáček, Duben, Řezníček, Macholda, Polák, Krajíček - Kumstát, Hurtaj, Nedorost - Skuhravý, Alinč, Selingr - Dvořák, Pech, Košťál - Milan Procházka, Bednařík, Pavelek.
Liberec: Hnilička - J. Moravec, Jiruš, Hlavačka, Holub, Krstev, Derner - Vaic, Šachl, V. Novák - Plodek, Vampola, S. Procházka - Rozsíval, Rataj, Tomajko - Klimenta, Víšek, Jech.

Komentář k utkání

Karlovarským hokejistům se v neděli podařilo přerušit jedenáctizápasovou sérii úspěchů, která tým z úpatí Ještědu přiblížila až na dohled suverénní Slavii. Cesta k vítězství však snadná vůbec nebyla. Nejen podle počtu střel na branku (21:37) byli hosté mužstvem udávajícím tempo.

Bílí Tygři si hned v úvodních patnácti minutách vypracovali velice slušný tlak, v brance soupeře stál ovšem výtečný Lukáš Mensator. Velký karlovarský talent už po několika vteřinách hry dvakrát sebral šanci Plodkovi, po chvíli musel bleskově řešit šikovnou teč Šachla, jeho výstroj byla v plné permanenci i při individuální akci Vampoly a Krstevově dělovce od modré.

Lépe bruslící a v soubojích důraznější hosté povolili Energii pořádný výlet do Hniličkova království až v 11. minutě, jenže Hurtajova přesilovková žabka byla zatím jen zdvořilostním připomenutím toho, že se na ledě pohybují i útočníci v jiných než bílých barvách.

Liberečtí však veškeré svoje šance nechali nevyužity. Neujala se ani další dalekonosná rána Hlavačky, smutně odjížděl střídat i dorážející Stanislav Procházka. To, co se nepovedlo Tygrům za celou třetinu, zvládli energetici v průběhu jedné zběsilé minuty.

Na trestnou lavici se usadil Krstev, Nedorostovu střelu vytěsnil Hnilička jen k úplně volnému Hurtajovi, jenž prázdnou branku trefil pohodlně i bekhendem. Že se vyplatí bojovat až do posledních chvil, se Západočechům potvrdilo vzápětí podruhé. Rychle za sebou byli vyloučeni za nebezpečnou hru vysokou holí dva liberečtí hokejisté, František Ptáček si sjel z modré až ke kruhům pro vhazování a dokonale ukrytou střelou švihem nenechal brankáře vůbec zareagovat.

Druhá část hry byla z diváckého hlediska patrně nejslabší. Hosté se snažili prokousat obranným valem na hranici karlovarského pásma, to se ovšem dlouho nikomu nepodařilo. Zodpovědnost na sebe vzal až ve 33. minutě Václav Novák, který v dresu s tygrem v neděli odehrál pravděpodobně poslední utkání. Nová posila Avangardu Omsk se rozjela přes celé kluziště a skvostné sólo zakončila elegantním blafákem. Zatleskat museli i ti největší karlovarští ultras.

Snížení mohlo v myslích domácího týmu vyvolat nepříjemné vzpomínky na poslední ztracené utkání s Českými Budějovicemi. Historie se ale tentokrát neopakovala. Hned po druhém návratu ze šaten odhalil Nedorost nedorozumění v liberecké rozehrávce, k puku se dostal Hurtaj, proti jehož pohotovému střele nad rameno neměl Hnilička moc šancí.

Ve třetí třetině byli opět střelecky výrazně aktivnější Severočeši. Paradoxně nejblíže ke snížení měl Lukáš Derner. Jeho lehké nahození z velké dálky se ztratilo v klubku těl a ke překvapení všech zúčastněných se připomnělo až nárazem do pravé Mensatorovy tyče.

Karlovy Vary se v podstatě po celé závěrečné dějství soustředily na důsledné plnění obranných úkolů a vyhazování puků do středního pásma. Liberečtí ještě zkusili ke konci duel zdramatizovat, jenže ani oddechový čas jim k tomu nepomohl. Naopak se mohl do opuštěné branky trefit Řezníček, na hranici nedovoleného zákroku mu ale pod nohy neohroženě skočil Hlavačka.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Všem našim hráčům chci poděkovat, že se oklepali z pátečního nezdaru s Českými Budějovicemi a podali dobrý výkon. Zápas rozhodly dvě využité přesilovky v první třetině a velmi rychlý gól Hurtaje v úvodu třetí třetiny. Dnes chválím nejen brankáře Mensatora, ale všechny hráče."

Karel Dvořák (Liberec): "Domácím musím poblahopřát. Rozhodla první třetina, kdy při našem tlaku mezi 12. až 15. minutou brankář Mensator vše vychytal a pak domácí využili dvě přesilové hry. Třetí třetinu jsme chtěli začít tlakem, ale hned jsme inkasovali potřetí. Pak si domácí vedení už pohlídali."

Fotogalerie

Související články