HC Energie Karlovy Vary

Omlazená Energie přelstila silné šelmy

HC Energie Karlovy Vary - Bílí tygři Liberec 4:2 (0:1, 3:0, 1:1)

K a r l o v y V a r y - Jaké překvapení! Energie, která po ztrátě postupových nadějí uvolnila čtyři hráče A-týmu do zahraničí a nasadila proti proti libereckým aspirantům na první místo pět juniorů, předvedla sympatický výkon a druhý celek tabulky dokázala porazit. I když se první půle utkání utopila pod dohledem dvou hlavních arbitrů v záplavě vyloučených, nakonec se zápas vyvinul v zajímavou hokejovou bitvu. Třemi brankami v druhé polovině prostředního dějství dokázali Karlovarští smazat jednobrankové manko a ještě získat navrch. Hosté však korigovali hned na začátku poslední třetiny, a tak se bojovalo až do samotného konce, v němž rozhodla trefa do prázdné branky. Ve třech ze čtyř domácích zásahů měl prsty v podobě finálních asistencí obránce Ondřej Němec a stal se tak výraznou postavou zápasu, který zahřál hrstku nejvěrnějších příznivců na tribunách.

Tipsport Extraliga, 49. kolo, út 28.2.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Liberec
4:2
0:1, 3:0, 1:1
Branky a nahrávky: 35. Skuhravý (Němec), 38. Kraft (Pavelek), 40. Kumstát (Němec), 60. Kumstát (Němec) - 12. Jiruš (Šachl, Vaic), 41. Vaic (Podkonický, Šachl). Rozhodčí: Rejthar, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 8:10, navíc Dobroň (K. Vary) 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 1550. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2.
Karlovy Vary: Mensator - Duben, Dobroň (23. Brňák), Polák, Kloz, Řezníček, Němec - Dvořák, Kraft, Selingr - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Pech, Pavelek - Kuběna, Jakub Bauer, Tvrdek
Liberec: Falta - J. Moravec, Jiruš, Derner, Richter, Krstev, Jiří Hanzlík, Holub, Hlavačka - Vaic, Podkonický, Šachl - Čermák, Rataj, Tomajko - Pletka, Vampola, S. Procházka - Klimenta, Víšek, Rozsíval

Komentář k utkání

Šance na postup mezi elitní osmičku mizivé, několik klíčových hráčů na hostování v zahraničí, mizerné počasí a navíc velice silný soupeř. Komu by se za takových okolností chtělo trávit dvě hodiny na zimním stadionu, který byl v úterý opravdu velmi zimní... Přesto se v Karlových Varech takových jedinců našlo přesně 1 550. A ti byli za svou odvahu a oddanost klubu odměněni nečekaně dobrým výkonem domácích barev okořeněným skalpem druhého mužstva extraligové tabulky.

Samotné utkání začalo dosti divoce, a to zejména díky aktivitě dvou hlavních rozhodčích, kteří budou pro závěrečná čtyři kola základní části pravidelně delegováni. Už ve čtvrté minutě si první ze svých čtyř trestů v zápase odpykával Jan Košťál, ale pálící Jiruš ještě svým příklepem cestu za Mensatora nenašel. Poměr hráčů na ledě se měnil rychle jako nálady cirkusového klauna a tak nebylo divu, že rázem obléhali Faltu v převaze dvou mužů energetici. Za obránce se pokusil svou dělovku ukrýt obránce Němec, stejně jako Dobroň ale úspěšný nebyl.

Trestoměřiči si měli v první třetině neskutečně náročnou směnu. V pracovní teplotě je udržoval i navrátilec do sestavy Tvrdek, jenž po chvíli vysedávání musel předčasně lavici hanby opustit. Valdemar Jiruš si totiž sjel z modré čáry před brankoviště, kde pohodně usměrnil do sítě parádní Vaicovu přihrávku napříč útočným pásmem.

Více šancí měli ovšem v úvodní dvacetiminutovce Západočeši. Především staronová elitní útočná letka několikrát zklamaně vzhlížela k výbornému Faltovi. Kumstát se už ve 14. minutě málem radoval, ale nakonec jen uznale pokýval hlavou, když kotouč uviděl pod brankářovými betony. V samém závěru třetiny se do branky tlačila cela první řada. Skuhravý, Kumstát ani Košťál svým důrazem puk za čáru neprotlačili.

Přestávka hráče obou mužstev patrně trochu uklidnila a méně vidět byli i pozorní rozhodčí. Výsledkem tak byla plynulejší hra s méně vyloučenými ale také s menším množstvím gólových šancí. Zásadní zlom přišel až ve 34. minutě. Liberečtí už se radovali ze zvýšení svého náskoku, když druhý hlavní sudí Rejthar rozpažil ruce a posléze za držení hole vyloučil Vampolu.

Liberečtí najednou působili otřeseně a za svou chvilkovou nepozornost byli krutě potrestáni. Ještě v přesilovce dorazil Němcovu střelu Václav Skuhravý, po chvíli vystřelil ze skrumáže Pavelek a odražený puk bez problému doklepl za Faltu Milan Kraft. Domácí nadšení do pauzy ještě přiživil Petr Kumstát zakončující opět do opuštěné klece akci, kterou sám založil za vlastní brankou. Důležitou práci podtrženou finální přihrávkou odvedl dnes výborný obránce Němec.

Třetí část začala malým šokem pro domácí, naopak Tygři jakoby chtěli vylepšit nepříliš dobrý dojem, který v úterý ve Varech zanechali. Nepokrytý Ľubomír Vaic vylepšil pohotovou dorážkou své bohaté konto kanadského bodování. Jenže to bylo z liberecké strany takřka vše. Blíže gólu měli opět energetici. Dvakrát pálil z levého kruhu Selingr, Falta byl ale dobře připraven.

Hostům nepomohla přesilovka v posledních minutách ani následná hra bez brankáře. V té se naopak mohl už v mladém věku mezi nezapomenutelné osobnosti zapsat karlovarský gólman Lukáš Mensator. Po úspěšném zákroku se pokusil trefit opuštěnou klec na druhé straně kluziště. Neopakovatelný zápis do extraligových statistik mu unikl sotva o půl metru!

Co se nepovedlo mladíkovi s maskou zařídil v poslední minutě Petr Kumstát. Třetí přesnou přihrávku v zápase si připsal opět Ondřej Němec. Karlovy Vary si tedy možná trochu překvapivě, ale naprosto zaslouženě připsaly na úkor ambiciózních Bílých Tygrů všechny tři body. Jako jeden z mála extraligových týmů se tak s aspirantem na titul mohou pyšnit výrazně pozitivní bilancí, když letos se sklopenou hlavou odcházely z ledu jen jednou.

A co říká tabulka? Liberec ztratil prohrou kontakt s vedoucí Slavií, na svém zůstává i Energie. Na zatím postupující Pardubice už ztrácejí jen sedm bodů, ve hře už je jich však jen devět...

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Diváci viděli pěkný hokej z obou stran, naši hráči dnes nebyli vystresovaní. Proti Liberci se nám v poslední době doma daří a jsme rádi, že jsme to potvrdili. Potěšili mladíci, kteří se z voleje zhostili úlohy dobře. Akorát v první třetině se při řadě vyloučení nedostali tolik do hry."

Karel Dvořák (Liberec): "Přijeli jsme s tím, že chceme vyhrát a prolomit ne moc příznivé výsledky v Karlových Varech. Po první třetině jsme vedli, když jsme přestáli dvě přesilovky pět na tři. Klíčová byla patnáctá minuta druhé třetiny, kdy nám nebyl uznán gól a domácí vyrovnali na 1:1. Pak jsme se dopustili dvou hrubých chyb. Na začátku třetí třetiny jsme snížili, ale pak se nám střelecky už nedařilo. Domácím mohu jen pogratulovat."

Fotogalerie

Související články