HC Energie Karlovy Vary

Duel v Litvínově se obešel bez střelců

HC Chemopetrol - HC Energie Karlovy Vary 0:0 (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0)
L i t v í n o v - Energii "zachutnaly" remízy. Nekompletní karlovarská družina už potřetí v řadě uhrála nerozhodný výsledek, tentokrát se na ledě Litvínova nenašel z obou celků nikdo, kdo by překonal soupeřova brankáře. Lukáš Mensator udržel svou třetí nulu v sezóně a pokaždé to bylo při fotbalovém výsledku 0:0! I když je bod z cizího ledu vždy cenný, ve světle ostatních výsledků Energie vypadla po první polovině základní části z postupové osmičky.
Tipsport Extraliga, 26. kolo, út 22.11.2005, Zimní stadion Litvínov
Litvínov
Karlovy Vary
0:0p
0:0, 0:0, 0:0 - 0:0
Rozhodčí: Husička - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:10, navíc Trávníček (Litvínov) 10 minut. Bez využití. Diváci: 2320. Průběh utkání: 0:0.
Litvínov: Fiala - Punčochář, Pojkar, Gýna, Poživil, Ťupa, Morava, Bombic - Kubinčák, Reichel, Zadina - Branda, Prorok, Trávníček - Gombár, Petružálek, Balázs - Jeslínek, Sklenička, Šaffer
Karlovy Vary: Mensator - Duben, Krajíček, Němec, Ptáček, Polák, Ustrnul - Dvořák, Hurtaj, Nedorost - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Pech, Selingr - Pavelek, Bednařík, Tvrdek

Komentář k utkání

Šestadvacáté kolo Tipsport extraligy zavedlo Energii na sever Čech k tradičnímu podkrušnohorskému derby. V předchozích dvou duelech se soupeři ze suterénu tabulky energetici pouze dvakrát remizovali, a do Litvínova tak rozhodně nejeli odevzdat body. Trenér Venera nemohl opět spoléhat na služby Jana Alinče, jenž zápolí s virózou.

První část nabídla svižný bojovný hokej, touha obou mužstev po třech bodech byla patrná. Aktivity se v prvních minutách chopili domácí, zbrzdilo je ale vyloučení Gombára. To Karlovarští potrestat nedokázali a o několik minut později si sami poprvé vyzkoušeli hru v oslabení. Přesilová hra domácích působila o poznání nebezpečněji, obzvláště několik Reichlových tečí nemohlo nechat Lukáše Mensatora klidným. V závěru přesilové hry se pak předvedl i jeho protějšek Radek Fiala, jenž ustál nájezd Nedorosta a Hurtaje a následně lapil nadějný Němcův pokus. Hlavní arbitr Husička i nadále pokračoval v přísné režii a v deváté minutě poslal k časoměřičům oblíbence karlovarských fanoušků Libora Ustrnula. V přesilové hře vytvořil dvě velké šance domácí Gýna. Nejprve Reichel nebezpečně tečoval jeho střelu a o půl minuty později jej hostující obrana pozapomněla u levé tyčky, odkud však ležícího Mensatora přehodit nedokázal. Hry v plném počtu si litvínovské publikum opravdu příliš neužilo, během zbývajících minut první třetiny byli potrestáni další tři hráči všichni v dresu Severočechů. Přesilové hry ale nebyly silnou stránkou energetiků, potíže jim činili především aktivní rychle přistupující obránci Litvínova. Snad nejnadějnější příležitost si vypracoval Nedorost. Ten nejprve obelstil několik obránců, tváří v tvář výbornému Fialovi však neuspěl. První část tak skončila bez branek.

V druhé třetině obě mužstva zlepšila obrannou část hry, útočníci invencí zrovna neoplývali, a tak většina akcí končila již v samém zárodku ve středním pásmu. Podobný osud čekal v devětadvacáté minutě Ľubomíra Hurtaje, přestože se v pásmu probíjel srdnatě. Větších příležitostí se obecenstvo dočkalo až po polovině zápasu. Ve vlastním oslabení od mantinelu nebezpečně najížděl domácí Kubinčák a lapačka Mensatora musela zaúřadovat. Jak se dávají góly v přesilovce mohl následně energetikům předvést Robert Reichel, jeho dělovka ale orazítkovala pouze horní tyč. Toho následně mohl využít Branda, ale ani ten nedokázal dopravit touš do poloodkryté branky.

I ve třetí dvacetiminutovce si více brankových příležitostí vypracoval domácí tým. Některé kombinace Litvínova doslova zamotaly hostům hlavu a ti je řešili zakázaným uvolňováním, nebo nedovolenými zákroky. Do první velké šance se dostal litvínovský fenomén Reichel, který se zjevil sám před Mensatorem. Naštěstí pro Energii jeho oblouček skončil těsně vedle brány. Krušné chvilky znamenala pro mladého karlovarského brankáře tři vyloučení jeho spoluhráčů, všem atakům Severočechů včetně Prorokovy tyče však hrdinně odolal. Karlovy Vary mohly dokonce v oslabení zvýšit, ale samostatný nájezd Kumstáta skončil nepovedeným blafákem. Když po šedesáti minutách svítilo na světelné tabuli stále 0:0, dospěl zápas do prodloužení.

To začal Litvínov přesilovou hrou a jeho tlak byl místy opravdu drtivý. Ani v nastaveném čase si pak sudí Husička neodpustil vylučování, v poměru sil na ledě se však nic nezměnilo, pykali hráči obou týmů. Stejně jako proti třineckým Ocelářům se v závěrečné minutě do obrovské šance dostal karlovarský Duben, ale rozhodnout opět nedokázal. Naděje diváků na gól tak zůstaly i v prodloužení nenaplněny.

Největší zásluhu na bodu pro barvy Energie má brankář Mensator, jemuž se na litvínovské ledě daří. Nulu zde dokázal vychytat již v loňské sezoně, když zde jeho tým zvítězil 2:0. Další remíza sice pro karlovarskou Energii znamená již sedmý zápas v řadě, kdy dokázala bodovat, zároveň však vypadla z elitní osmičky a na záda jí dýchá několik dalších týmů. Následující zápas sehrají Karlovy Vary v pátek na ledě pardubického Moelleru.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora (trenér Litvínova): "Karlovy Vary hrály dobře v obraně a snažily se o rychlé brejky, v tom byly hodně nebezpečné. Ve třetí třetině jsme byli lepší, ale utkání skončilo bez branek, a tak remízu bereme."

Zdeněk Venera (trenér Karlových Varů): "Šance byly na obou stranách, ale brankáři předčili střelce. Bod je pro nás dobrý."