HC Energie Karlovy Vary

Konec dobrý...

HC Chemopetrol Litvínov – HC Energie 1:5 (1:1, 0:3, 0:1)
L i t v í n o v - Škoda, že olympijská přestávka nepřišla o něco dříve. Poslední čtyři zápasy základní části totiž energetikům vyšly náramně. Po dvou výhrách a jedné remíze se Karlovarští vypravili do Litvínova k tradiční bitvě o Krušné hory a zásluhou výborné produktivity ve druhé třetině získali bez větších problémů další tři body do tabulky. Třemi kanadskými body se blýsknul kapitán mužstva Václav Skuhravý. Karlovy Vary ale i přes vítězství končí sezónu na nepostupové desáté příčce. Celkový zisk 71 bodů alespoň znamená vyrovnání historického maxima ze sezóny 2002/03.
Tipsport Extraliga, 52. kolo, čt 9.3.2006, Zimní stadion Litvínov
Litvínov
Karlovy Vary
1:5
1:1, 0:3, 0:1
Branky a nahrávky: 14. Gombár (Sklenička) - 8. Kumstát (Skuhravý), 25. Košťál (Dvořák), 31. Skuhravý (Selingr, Kumstát), 33. Němec (J. Řezníček, Skuhravý), 59. Kraft (Kloz, Dvořák). Rozhodčí: Rejthar, Kubeš - Guth, Rittich. Vyloučení: 7:5. Bez využití. Diváci: 1815.
Litvínov: Fiala - Hranáč, Skuhrovec, Punčochář, Ťupa, Lašek, Kočí - Jánský, Reichel, Kubinčák - Gombár, Sklenička, Šaffer - Závada, Martinec, Zadina - Vrtek, Rindoš, Švejda
Karlovy Vary: Mensator - Němec, J. Řezníček, Duben, Dobroň, J. Polák, Kloz - Košťál, Skuhravý, Kumstát - Milan Procházka, Kraft, Dvořák - Pavelek, Pech, Tvrdek - Selingr, 40. navíc Hlubuček

Komentář k utkání

Energetici se v tomto ročníku objevili na extraligovém ledě naposledy. Jelikož byl čtvrteční večer vyhrazen i pro čtvrtfinálové boje juniorů, museli si karlovarští trenéři vystačit pouze s deseti útočníky. I tak se ale Západočeši do svého posledního letošního soupeře pořádně zakousli.

Jen několik desítek sekund stačilo Michalu Dvořákovi, aby se protlačil až do střelecké pozice před Fialu, po chvíli si mladý brankář oddychl po ráně Řezníčka, naopak Pecha si pohotovou lapačkou vyloženě vychutnal.

Pohoda ale domácí opoře vydržela jen do osmé minuty. Karlovarský kanonýr Petr Kumstát zamířil z úhlu ke vzdálenější tyči a v této sezóně pošestnácté oslavoval individuální úspěch. Po olympijské přestávce se vysoké křídlo trefilo už popáté a nemuselo zůstat jen u toho. Několik minut nato totiž stejný hráč tečoval střelu od obránců přímo do tyče.

Nepříjemné zazvonění možná Litvínovským připomnělo budíček a najednou se i oni začali více zajímat o útočení. Kubinčáka ještě v rozhodující chvíli kotouč neposlechl, ve 14. minutě už se ale několikátou dorážkou Skleničkovy rány prosadil velmi důrazný a důsledný Gombár.

Vyrovnaný stav vydržel až do ochodu do šaten, po návratu hráčů na led se ale začaly dít velké věci. Jednak se do hry ve větší míře zapojovali i oba hlavní rozhodčí, kteří nenechali vychladnout trestnou lavici, ale především se do práce pořádně pustili karlovarští střelci.

Hned ve 25. minutě si bleskově vyměnil puk Dvořák s Janem Košťálem a druhý jmenovaný pak neměl problém přehodit bekhendem beton bezmocného Fialy.

Přestože sudí v průběhu druhého dějství vyloučili hned sedm hráčů, v přesilovkách se nikdo neprosadil. Dvě početní výhody dostal rychle za sebou k dispozici Litvínov, ale když v nich vyprodukoval jen propagační ránu Punčocháře do Mensatorových betonů, musel přijít trest.

Jen co naskočil Kloz zpět mezi mantinely, zakombinoval Kumstát se Selingrem a zakončující Václav Skuhravý, i díky své vrozené přímočarosti, posunul Energii do dvoubrankového trháku.

Chemopetrol jakoby rázem ztratil chuť a energetici měli pré. Necelé dvě minuty od třetího hostujícího úspěchu vypálil z kruhu Ondřej Němec a nešťastný Fiala mohl jen smutným pohledem vyčíst nedůslednost svým spoluhráčům. Mladému bekovi na pátou trefu sezóny nabil Josef Řezníček, svůj třetí bod v utkání si připsal také Skuhravý.

Severočeši už ve třetí třetině nenašli fyzické ani psychické síly ke zdramatizování utkání. Obě mužstva si tak spíše užívala poslední chvíle sezóny 2005/06. Několika přesnými zásahy proti ošemetným střelám se prezentoval pouze Lukáš Mensator, který tak na posledních chvíli ještě vylepšoval své jinak výtečné statistiky.

A když už se zdálo, že se dvě tisícovky diváků v závěrečné části ničeho zajímavého nedočkají, dostal se k puku Milan Kraft a stejně jako loni uzavřel střelecký účet Karlových Varů v základní části. Svou první asistenci v extraligové kariéře si připsal mladý „drtič“ Vojtěch Kloz. Ve třetí části si svou extraligovou premiéru odbyl i nadějný obránce Libor Hlubuček.

Energie tak skončila i letos před branami play-off, ztráta na osmé České Budějovice nakonec činí pět bodů.