HC Energie Karlovy Vary

Energie zvedá hlavu: třetí výhra v řadě

K a r l o v y  V a r y - Hokejisté HC Energie se probudili z podzimního spánku a začali bodovat. Už pět kol zůstávají neporaženi a potřetí za sebou odešli z ledu jako vítězové, tentokrát na ně nestačil Chemopetrol Litvínov. Hosté byli v Karlových Varech po většinu času o krok zpět, jen jednou dokázali vyrovnat, ale jinak neúspěšně dotahovali náskok domácích. Bojovné utkání vyhrála Energie 4:2 po třetinách 2:1, 1:1 a 1:0 a prémie za vítězný gól ze 31. minuty bude muset do klubové kasy zaplatit Ľubomír Hurtaj.
Tipsport Extraliga, 13. kolo, út 11.10.2005, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Litvínov
4:2
2:1, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 3. Kumstát (Skuhravý), 16. Alinč (Selingr, Ptáček), 31. Hurtaj (Duben), 60. Nedorost (Ptáček), - 13. Benda (Zadina, Reichel), 37. Reichel. Rozhodčí: Mikula - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:9. Využití: 2:1. Diváci: 2900. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2.
Karlovy Vary: Mensator - Duben, Ptáček, Řezníček, Polák, Ustrnul, Němec - Dvořák, Hurtaj, Nedorost - Pavelek, Alinč, Selingr - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Procházka, Pech, Bednařík.
Litvínov: Fiala - Gýna, Poživil, Punčochář, Morava, Pojkar, Ťupa - Kubinčák, Reichel, Zadina - Benda, Branda, Jeslínek - Gombár, Balázs, Trávníček - Jánský, Sklenička, Šaffer.

Komentář k utkání

Stará pravda říká, že rychlá branka většinou znamená pořádně obtížný zápas. A úterní podkrušnohorské derby moudrost hokejových předků opět bezezbytku potvrdilo. Hned ve třetí minutě utkání vystihl Koštál chybnou rozehrávku hostí, přiklepl Skuhravému, jehož ránu Fiala vyrazil vysoko nad sebe. To ale byla voda na mlýn Petra Kumstáta, který si díky svým dvou metrům výšky puk v oblacích pohlídal a ze vzduchu jej napálil do odkryté sítě.

Komplikace přišly záhy. Přísný sudí Mikula se nerozpakoval udělit teprve třetí (!) dvouminutový trest nejvylučovanejšímu hráči extraligy, Liboru Ustrnulovi, k němuž později usedl i Jiří Polák. Chemici měli k dispozici dvacet vteřin vylepšené přesilovky, stačila jim ovšem jen čtvrtminuta. Na konci šachového útoku ve stylu Garryho Kasparova stál pohodlně doklepávající Jan Benda

Netrvalo to ani příliš dlouho a role se vyměnily. V roli kočky byl tentokrát Jan Alinč se svými křídly, který hbité myšce Fialovi nedal i díky skvostné příhře Selingra žádnou šanci. Další trefa visela ve vzduchu při další početní výhodě, jenže projektily z Ptáčkovy hole tentokrát našly jen skvěle připraveného brankáře.

Šance měli i hosté, hned po přestávkovém oddechu pálil křížem Reichel. Mensator zasahovat nemusel, jeho čas přišel až později. Nejprve totiž dostali energetici další možnost k dvojnásobné přesilovce. Selingr už už zvedal ruce nad hlavu, mrštný Fiala však předvedl zákrok večera a tygřím skokem zalehl puk mířící za brankovou čáru. Domácí radost se přeci jen v polovině utkání konala. Ĺubomír Hurtaj napřáhl z pravého kruhu pro vhazování a prostřelil klubko těl i bezmocného gólmana.

Sérií neúspěchů decimovaní Severočeši zbraně nesložili, s nekonečnou bojovností se vrhali po každém odraženém puku a vzápětí se dočkali zasloužené odměny. V rohu kluziště došlo ke komunikačnímu šumu mezi Ustrnulem a Košťálem a před brankovištěm rázem vznikl nekrytý prostor. Toho využil Kubinčák k bleskové příhře na Roberta Reichela, jenž i přes výborný Mensatorův skluz na druhý pokus ve 37. minutě skóroval.

Třetí třetina a slibované velké chvíle Lukáše Mensatora. Karlovarští se v závěrečném dějství uchýlili k účelné obranné hře s vyčkáváním na brejky. Přesto se v defenzivě Energie vytvořila okénka, kterými litvínovské vosy směřovaly k vyrovnání. Při prvním nájezdu vystihl mladý brankář forhendový blafák Bendovi, po chvíli se na něj řítil zcela osamocený Šaffer a i on musel po neúspěšném zakončení sklopit zrak. Podobně si vedli i další střelci Litvínova, jejichž celkový účet se zastavil na 36 neúspěšných střeleckých pokusech.

I přes optickou převahu, vyslali Západočeši na Fialu o pět ran méně. Jedna, ta poslední z hole Andreje Nedorosta si ale v závěrečné power-play cestu do prázdné klece ještě cestu proklestila. Pro slovenského forvarda to znamenalo první branku sezóny, pro celou Energii třetí vítězství v řadě a postup na desátou příčku tabulky.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Postavení Litvínova v tabulce neodpovídá jeho kvalitám v útoku. Využité přesilovky nás postavily do té lepší role, soupeři jsme ovšem nabídli hrubou chybou druhý gól a tím se zápas zdramatizoval. V poslední třetině šlo hlavně o to, abychom udrželi vedení a zbytečně nechybovali. Soupeř měl dva samostatné nájezdy, ale i my jsme měli vyložené šance. Je pravda, že Fiala chytil dvě z nich zázračně, výborně ovšem zachytil i nás Mensator."

Václav Sýkora (Litvínov): "Celou dobu jsme bohužel tahali za kratší konec. Měli jsme víc zabojovat ve druhé třetině, tak jako ve třetí. Nedali jsme ani jeden ze tří samostatných nájezdů. Zápas byl vyrovnaný a nezasloužili jsme si prohrát. Kdybychom v závěru druhé třetiny srovnali na 3:3, měli bychom velkou šanci uspět. Ve třetí třetině se domácí soustředili na obranu a náskok ustáli. Náš brankář Fiala chytil dvě šance zázračným způsobem."

Fotogalerie

Související články

Foto k zápasu | čt 13.10.2005

Fotoreportáž z podkrušnohorského derby