HC Energie Karlovy Vary

Energie ztratila neporazitelnost, bez bodu ovšem nazůstala

HC Mountfield - HC Energie 2:1 pp (0:1, 1:0, 0:0 - 1:0)
Č e s k é B u d ě j o v i c e - Vítězná série Karlových Varů ze začátku extraligové sezóny skončila na jihočeském ledě. Jelikož se tak ale stalo až v 63. minutě utkání s ambiciozními Českými Budějovicemi, energetici ani v pátek neodjíždějí bez bodu. Utkání začalo lépe pro Západočechy, kteří se i přes mírnou převahu domácích dostali záhy zásluhou Milana Procházky do vedení. Tlak Moutfieldu dosáhl vyústění až v závěru druhého dějství. Vyrovnání z hole Tomana zároveň uzavřelo účet normální hrací doby. V čase nastaveném se brzy radovali z prémiového bodu Českobudějovičtí, když vyloučení Kumstáta potrestal Posmyk. Vysoký karlovarský forvard se mohl stát i pozitivním hrdinou utkání, kdyby pět minut před koncem nenastřelil pouze tyčku Turkovy brány.
O2 extraliga, 4. kolo, pá 15.9.2006, Budvar Aréna
České Budějovice
Karlovy Vary
2:1p
0:1, 1:0, 0:0 - 1:0
Branky a nahrávky: 39. Toman (Brabenec), 63. Posmyk (Brabenec) - 8. Milan Procházka (Dvořák). Rozhodčí: Minář - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 6:11. Využití: 1:0. Diváci: 3686. Průběh utkání: 0:1, 2:1.
České Budějovice: Turek - Toman, Gřegořek, Posmyk, Mucha, Vydarený, Vágner - M. Hudec, Šimánek, Brabenec - Hřebejk, V. Hübl, Kotrla - Gulaš, Vak, Veselý - Mertl, Hanzal, L. Květoň.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Jiří Hanzlík, Němec, Řezníček, Mudroch, Duben, Brňák, Kloz - Kumstát, Skuhravý, Balázs - Machulda, Kraft, Skladaný - Dvořák, Milan Procházka, Košťál - Tvrdek, Zaťovič, Pech.

Komentář k utkání

Na začátku duelu, ve kterém se utkaly mužstva s dobrou formou na začátku sezony, si vytvořili převahu domácí. V dobré pozici Tomáš Vak pouze přestřelil a nepovedenou střelu Šimánka tečoval Hudec také mimo branku karlovarské Energie. Jihočechům se z úvodního náporu branku vytěžit neporařilo ani v početní výhodě při vyloučení Kumstáta. V probíhající 8. minutě zmrazil Budvar Arénu Milan Procházka. Po zaváhání Posmyka se řítil bývalý znojemský útočník sám na Turka a střelou nad jeho lapačku jej překonal - 0:1. Inkasovaná branka Českobudějovické nesrazila, ale i v další početní výhodě Vydarený ani Veselý na Mensatora nevyzráli. Naopak na druhé straně vyzkoušel pozornost domácího brankáře Skladaný pálící do betonu Turka.

Druhá třetina nabídla divákům téměř stejnou podívanou jako v té první. Více příležitostí měli na svých hokejkách domácí borci, kteří ale v zakončení naráželi na bezchybného brankáře Západočechů. Týmu Mountfieldu k vyrovnání nepomohly ani početné přesilovky. Potichlé tribuny rozjásal tak až ve 39. minutě Milan Toman. První tefu v českobudějovickém dresu zaznamenala letní posila domácích po útočném výpadu ve spolupráci s Brabencem - 1:1. Celek z lázeňského města dlouhovlasého brankáře v domácí kleci v dalším průběhu hry prakticky neohrozil. S pokusy Skuhravého, Procházky i Košťála si zkušený brankář hravě poradil.

I ve třetí části pokračovala urputná bitva. Karlovarští se již spíše soustředili na bránění remízy, svěřenci trenéra Jandače se naopak vrhali více do útočení a chtěli strhnout vítězství na svoji stranu. Hudec nejdříve vyzval ke skórování Šimánka a poté sám zakončoval. Obě situace ovšem gólem neskončily. Dle nových pravidel pak sudí Minář často posílal hráče na trestnou lavici za nedovolené zákroky. Rušno bylo především v obranném pásmu Karlových Varů. Hostující soubor v čele s Mensatorem se ale atakům domácích ubránil. Od rozdílové branky posléze domácí zachránila tyč Turkovy klece po střele Kumstáta. Na nerozhodném výsledku v základní hrací době nic nezměnila minutu před koncem zápasu ani Gřegořkova rána, kterého ideálně našel Brabenec.

O osudu utkání tak nakonec muselo rozhodnout až prodloužení. To ale nemělo dlouhého trvání. V nejnevhodnějším okamžiku pro hosty fauloval Petr Kumstát a domácím nabídl slibnou přílěžitost k získání bodu navíc. Marek Posmyk pálil dvakrát nebezpečně na branku Energie. Při té druhé jej osamoceného v mezikruží našel Kamil Brabenec a obrovitý obránce se nemýlil - 2:1 . Puk usměrnil k pravé tyči Mensátorovy svatyně a po dvou minutách prodloužení utkání ukončil. V den svých narozenin tak jihočeský zadák utnul neporazitelnost hostů v letošní sezoně.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (České Budějovice): "Vary si dnes nezasloužily ani bod, protože jen bránily a bránily, nehrály vůbec hokej, nic nepředvedly. My jsme si zasloužili tři body, ale bohužel nám nevycházela koncovka. Před utkáním navíc postihla mužstvo jakási viróza, sestavu jsme poslepovali a z toho důvodu se nám vůbec nedařily přesilovky. Také v sobotu proti Slavii bude chybět Kutlák, o startu Sailera rozhodnou krevní testy."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Vzhledem k dosavadním statistikám brankáře Turka, našeho Mensatora a rovněž střelecké potenci obou týmů, nemohl dnes nikdo čekat mnoho gólů. Budějovice byly doma aktivnější, nám se podařilo dát šťastný první gól, ale dopláceli jsme na častá vyloučení. Naším nejlepším hráčem byl Mensator, a proto jsme chtěli zápas dotáhnout k nájezdům, v nichž jsme si věřili. Vzhledem k průběhu zápasu je bod pro nás zasloužený."

Související články