HC Energie Karlovy Vary

Energie nejede z jihu Čech s prázdnou

HC Mountfield - HC Energie Karlovy Vary 3:2 po sn. (2:0, 0:1, 0:1 - 0:0)
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Karlovarská Energie jela za svým soupeřem až na jih Čech do Českých Budějovic. A výlet se vcelku vydařil, ikdyž po první třetině čekali varští fanoušci bodů víc. Po první části totiž Energie vedla 2:0. Hned první střelou za svůj nový klub se prosadil Jaroslav Kristek a poté zvýšil Skladaný. Jihočeši ale zbraně nesložili a zápas dotáhli na nájezdy, kde byl jediným úspěšným střelcem Viktor Hübl hrající v dresu Mountfieldu.
O2 extraliga, 30. kolo, ne 3.12.2006, Budvar Aréna
České Budějovice
Karlovy Vary
3:2sn
0:2, 1:0, 1:0 - 1:0
Branky a nahrávky: 1. Kristek (Němec), 11. Skladaný (Dvořák), 21. Gřegořek (Brabenec), 50. Hudec (Gřegořek), rozhodující nájezd V. Hübl. Rozhodčí: Minář - Gebauer, Lederer . Vyloučení: 7:9, navíc Vondrka (Karlovy Vary) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 4 311 . Průběh utkání: 0:2, 2:2, 3:2 náj.
České Budějovice: Turek - Vágner, Gřegořek, Posmyk, Toman, Mucha (21. Parýzek), Kutlák - M. Hudec, V. Hübl, Brabenec - Kotrla, Vak, Veselý - Hřebejk, Šimánek, Sailer - Gulaš, Mertl, L. Květoň
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch, Kloz, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Kristek, Skladaný - Zucker, Chrenko, Vondrka - Tvrdek, Pech, Zaťovič

Komentář k utkání

Ještě se diváci v Budvar Aréně ani nestačili pohodlně usadit a už HC Mountfield prohrával. Rychlou, přesnou a dobře načasovanou přihrávku poslal mezi Posmyka s Tomanem Němec. Adresátem byl Jaroslav Kristek, který Turka prostřelil nad betonem – 0:1. Chvilku nato pálil Skuhravý do Turkových betonů, následně neuspěl z dorážky ani Košťál – tak vypadala další možnost energetiků. Českobudějovičtí se však nenechávali zahanbit. Po Šimánkově asistenci napřáhl Gřegořek. Jeho rána se zastavila o Sáblíkovy chrániče. Po Sailerově objížďce karlovarské branky puk dokonce poskakoval po horní tyčce. V další šanci domácích Kotrla netrefil branku. Asi v nejsvětlejším momentu svého dnešního výkonu se sám na Turka řítil Vondrka. Turek další střelu Karlových Varů zlikvidoval. Čeho se domácí diváci i hokejisté obávali přišlo v minutě jedenácté. Druhý gól karlovarské Energie, z bezprostřední blízkosti českobudějovického brankáře, poslal do sítě František Skladaný - 0:2. V závěru třetiny se patrně před očima zatmělo českobudějovickému odchovanci Vondrkovi. Nešetrně narazil Muchu zezadu na hrazení. Nezahráli si už oba – Mucha zraněn, Vondrka poslán pod sprchy.

Ještě rychlejší nástup do třetiny než Karlovy Vary předvedl domácí Mountfield. Po 30 sekundách druhého dějství prostřelil od modré Sáblíka Petr Gřegořek. Skórovat mu nezabránil ani, do střely si lehnuvší kapitán Karlových Varů Václav Skuhravý. Následně pobídl ke vstřelení branky zpoza brány Vak Veselého, Sáblík ho ale vychytal. Dvoubrankový náskok mohl hostím vrátit Dvořák. To by ale nesměl svou dělovku umístit přesně do levé tyče. Na opačné straně kluziště se po Dvořákově akci předvedl domácí borec. Posmyk, pro sebe typickým způsobem, zašvihal na modré a Sáblík sotva zkrotil puk před brankovou čarou. Do další šance Energii dostal bombou od modré Dobroň. Puk se pár zlomků sekund povaloval před brankovištěm, ale naštěstí pro domácí neměl Kumstát klid na přesné zakončení. Závěr třetiny patřil ostrostřelci Mountfield, Viktoru Hüblovi. Nejprve obral o kotouč Kloze, jenže sám před Sáblíkem přestřelil. Poté řešil podobnou situaci střelou nižší. Sáblík byl pochopitelně proti změně skóre a bravurně v leže puk vykopl.

Už to vypadalo, že bude hned v úvodu závěrečné třetiny vyrovnáno. Gřegořek parádně propálil Sáblíka, jenže sudí pískal Brabencovo nedovolené bránění, a branka tudíž platit nemohla. Petr Gřegořek byl při chuti. Další šanci Mountfield měl na svědomí zase on. Snadno projel zkoprnělou, neenergickou, obranou až ke karlovarskému brankáři. Opět žádná změna – díky Sáblíkově umění Budějovice v šancích neúspěšné. Ve čtyřiapadesáté minutě dokonce Vak po ledě trefil tyč. Jako by chtěl velmi ofenzivně naladěného soupeře Petr Kumstát varovat. Střela z jeho hole těsně minula tyč Turkovy svatyně. Z akcí ta nejméně pohledná, i nejméně nápadná se nakonec ujala. Michal Hudec zkusil v přesilovce překvapit Lukáše Sáblíka a vyšlo to! Po ledě si pod nohama brankáře Karlových Varů puk našel cestu do sítě – 2:2. O tak těžce nabytý remízový stav domácí po chvilce málem přišli. Pech si to namířil vstříc Turkovi, ale pohotovým skokem ho puku zbavil Martin Vágner. Mountfield chtěl všechny body. Vytrvalý a stále narůstající tlak vyvrcholil ke vší smůle českobudějovických borců jen tyčí po střele Marka Posmyka.

Prodloužení začal Mountfield jen ve třech. Přesilovku Karlových Varů bez větších komplikací červení domácí přežili, i když puky okolo horních rohů Turkovy brány létaly velikou rychlostí. Největší šanci získat bonusový bod měl Kumstát. Roman Turek ale svůj tým podržel a samostatný nájezd chytil. Stejně jako Kumstát dopadli, a na Turkovi si zuby vylámali, karlovarští nájezdníci po prodloužení. Neuspěl Chrenko, matador Řezníček, ani kapitán Skuhravý. V domácím dresu si s brankářem parádně poradil Viktor Hübl - 3:2.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (České Budějovice): "Měli jsme špatný vstup do utkání a navíc jsme se potýkali se zraněními. Vůbec nenastoupil Nedorost a v první třetině odstoupili další dva hráči. Lepili jsme sestavu jak se dalo. Od druhé třetiny jsme se hodně zvedli a hráli soustavně v tlaku na soupeře. Pro body jsme si šli poctivě s obětavostí a odhodláním. Zasloužili bychom tři a ne dva."

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Začali jsme podle našich představ ve vysokém tempu, protože jsme věděli, že soupeř má v nohách sobotní těžký zápas v Liberci. Vydrželo nám to ale jen do 11. minuty, kdy jsme dali druhý gól. Pod tlak nás dostalo pětiminutové oslabení a hra úplně ztratila plynulost po dvou videích. Spousta našich vyloučených potom byla vodou na mlýn Budějovic."

Související články