HC Energie Karlovy Vary

Energie králem podkrušnohoří

HC Energie Karlovy Vary - HC Chemopetrol Litvínov 2:1 pp (0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)

K a r l o v y V a r y - Dva je méně než tři ale více než nula. To si říkají fanoušci Energie po tradičním regionálním derby s Litvínovem. Po bezbrankové úvodní části poslal energetiky do vedení Milan Procházka a zdálo se, že jeho branka bude vítěznou. Necelé dvě minuty před konce třetí třetiny však chemici zaveleli k útoku, vyrovnali a vstřelili dokonce vedoucí branku. Tu sudí Šindler po konzultaci s videem neuznal a zápas dospěl do prodloužení. V něm se miska vah přiklonila na stranu domácích zásluhou trefy Václava Skuhravého v oslabení.

O2 extraliga, 5. kolo, ne 17.9.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Litvínov
2:1p
0:0, 1:0, 0:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 36. Procházka (Košťál), 62. Skuhravý (Kumstát) - 51. Jánský (Lukeš). Rozhodčí: Šindler - Pešek, Šátava. Vyloučení: 5:9. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 3250. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Hanzlík, Němec, Řezníček, Mudroch, Duben, Kloz, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Balázs - Machulda, Kraft, Skladaný - Dvořák, Procházka, Košťál - Tvrdek, Pech, Borovanský
Litvínov: J. Hübl - Skuhrovec, Hranáč, Bombic, Ťupa, Gýna, Morava - Prorok, Reichel, Kubinčák - Benda, Lukeš, Trávníček - Jenáček, Kopecký, Bednařík - Jánský, Černý, Sklenička

Komentář k utkání

Do bitvy o Krušnohoří se už po osmi vteřinách vložil hlavní sudí Šindler, který po faulu Dobroně poslal Energii poprvé do oslabení. Rychlé vyloučení ovšem nepředznamenalo další divoké představení hlavního sudího, a tak se tentokrát mohli fanoušci těšit nejen z plynulejší, ale hlavně pohlednější a místy až strhující hry.

Poněkud opatrnější začátek střetnutí přinesl nesmělý nápor domácích, za které zahrozil ve své extraligové premiéře Borovanský a po něm i veterán Hanzlík, jehož jedovku ještě stačil pohotově tečovat Kumstát. V útoku se prezentoval i litvínovský Trávníček, jehož prosmýknutí se kolem Řezníčka musel řešit betonem Mensator.

Mladý gólman stál v neděli i na druhé straně kluziště. Jaroslav Hübl zatím sbíral své zkušenosti především v prvoligové Kadani, ale už v 9. minutě ukázal své kvality, když vyřešil zmatky v brankovišti po akci Košťála s Procházkou a následně i byl úspěšný i proti pohotové ráně Dvořáka či dělovce Němce. Příklep z úhlu z hole karlovarského beka vytěsnil Hübl lemem rukavice.

Nevětší šanci první třetiny si schoval Severočech Benda na poslední minutu. Po sérii odrazů se kotouč dostal až k úplně volnému německému reprezentantovi, který však v ideální pozici trefil pouze dobře postaveného brankáře.

Průběh druhé části by se dal rozhodně označit za reklamu na hokej. Několik vyloučení na obou stranách probudilo k nevšední aktivitě jak tribuny, tak vše co se pohybovalo na ledové ploše. Malou ochutnávkou věcí budoucích byla parádní skrytá střela Krafta a také pohledná kombinace Černého s Jánským v litvínovském podání. Oba muži s maskou se opět vyznamenali pohotovými zásahy.

Důležitý okamžik přišel přesně v polovině zápasu. Rychle po sobě se na trestnou lavici poroučeli dva energetici a Litvínov začas spřádat plány na vedoucí branku. Do nečekaného úniku ovšem vyrazil Kraft s Procházkou. Přestože druhý jmenovaný zamířil těsně nad, faul Reichela domácím situaci alespoň trochu usnadnil. I tak měl ale Mensator plné betony práce s tečí Trávníčka, Kubinčákovi posléze vzal jasný gól z hole neposedný puk. Těžko pochopitelné zásahy předváděl i Hübl. Kraft pálil z úhlu do úplně prázdné brány, ale tygří let pro Zlatou helmu cestě kotouče do sítě zázračně zabránil.

Prolomení bezbrankového stavu přinesla až 36. minuta. Machulda zabojoval u mantinelu, Košťál protlačil přihrávku brankovištěm a Milan Procházka už příliš práce s dorážkou nad brankářův beton neměl.

Severočechy gól ve vlastní síti nepoložil a už po chvíli mohl vyrovnat Bednařík. Ještě nedávno hráč Energie musí ještě teď kroutit hlavou, jak mohl být Mensator tak rychle u své levé tyče.

Třetí třetina po dlouhé minuty nabízela dokonalé hokejové šachy. Hokejový odborník si musel vychutnávat dokonalou taktickou připravenost Karlovarských i nezměrnou snahu soupeře po vyrovnání. Domácí mohli své vedení několikrát pojistit, jenže jednou se stihl Hübl přemístit při střele Skuhravého a čtyři minuty před koncem normální hrací doby mu pomohla i tyč. Červený kus kovu zvonil poté, co Dvořák zatočil hlavy celé obraně Litvínova a pak naservíroval na zlatém tácu puk na brankoviště úplně volnému Skladanému.

Asi zaslouženého vyrovnání se hosté dočkali v čase 58:15. Přesnou dorážku si v závaru našel Peter Jánský. Nemusela to být ovšem poslední pohroma pro Energii. Přesně půl minuty před sirénou totiž Mensator zachytil puk v hodně těsné blízkosti brankové čáry. Sudí Šindler využil video a za moment už spolu s hráči sbíral síly na prodloužení.

V něm byli nejprve blíže prémiového bodu chemici. Nejdříve Prorok sestřelil svým příklepem Mensatora a souboj stejných hráčů měl nulový efekt i později u levé tyče. Rozhodnutí přišlo nečekaně a k radosti velmi slušně zaplněných ochozů do branky žlutočerných. Kumstát, stále ještě v oslabení, které Karlovarští hráli od konce základní hrací doby, uprchl do sóla. To sice neproměnil, dorážející Skuhravý už ale mohl slavit postup Energetiků na druhé místo extraligové tabulky. Svým čtvrtým gólem sezóny také poskočil na hned za vsetínského Demela na druhou příčku tabulky střelců, v hodnocení +/- za účast na ledě je karlovarský kapitán dokonce nejlepším v soutěži.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Diváci se měli na co dívat, protože utkání mělo náboj a přineslo řadu pěkných akcí. Může nás mrzet, že jsme neproměnili tři vyložené šance ve druhé třetině. Sahali jsme po třech bodech, nakonec máme dva, ale kdyby ta konzultace z videorozhodčím v 60. minutě byla dopadla jinak, nemuseli jsme mít ani jeden. Litvínov má kvalitní mužstvo, podal velmi dobrý výkon. Brankář Mensator potvrdil, že úvod sezony ho zastihl ve výborné formě."

Václav Sýkora (Litvínov): "Myslím, že to bylo nesmírně dramatické utkání, ve vysokém tempu, s velkým nasazením od první do poslední minuty. Přestože padlo málo gólů, bylo se na co dívat, šancí bylo dost. My jsme velmi solidně odehráli první polovinu utkání, pak se Karlovy Vary dostaly do tlaku. Nesmírně si cením, že v třetí třetině jsme hráli obětavě do poslední minuty a dokázali vyrovnat. V prodloužení jsme v přesilovce udělali chybu v rozehrávce, ale výsledek zápasu neberu jako porážku, máme bod. Brankář Hübl vlastně naskočil do rozjetého vlaku, přesto mužstvo podržel."

Fotogalerie

Související články