HC Energie Karlovy Vary

Tříbrankové manko nad síly energetiků

Chemopetrol - Energie 4:2 (3:0, 0:2, 1:0)
Úvod čtvrtého letošního souboje o vládu nad Krušnými horami vyzněl jednoznačně pro chemiky, kteří se tak rehabilitovali za debakl v Liberci. V druhé části a s Lukášem Sáblíkem v brance energetici výrazně ožili a přesilovkové branky Michala Dobroně a Františka Skladaného vnesly radost do početného kotle jejich fanoušků. Další příležitosti Energie ale vyšly naprázdno, naopak domácí v samém závěru skórovali počtvrté. Na postavení Karlových Varů v tabulce se však nic nemění.
O2 extraliga, 44. kolo, út 23.1.2007, Zimní stadion Litvínov
Litvínov
Karlovy Vary
4:2
3:0, 0:2, 1:0
Branky a nahrávky: 11. Reichel (Kubinčák), 17. Sklenička (Kopecký), 19. Branda (Nikolov), 59. Branda (Jenáček) - 21. Dobroň, 27. Skladaný (Řezníček). Diváci: 2933. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:2. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.
Litvínov: J. Hübl ml. - Hranáč, Šlégr, Punčochář, Skuhrovec, Nikolov, Poživil - Kubinčák, Reichel, Prorok - Jenáček, Branda, Benda - Trávníček, Lukeš, Jánský - Bednařík, Kopecký, Sklenička
Karlovy Vary: Mensator (21. Sáblík) - Duben, Dobroň, Řezníček, Němec, Jiří Hanzlík, Mudroch, Ustrnul, Brňák - Košťál, Skuhravý, Kumstát - Skladaný, Pech, Dvořák - Tvrdek, Straka, Milan Procházka - Zaťovič, Chrenko, Gálik

Komentář k utkání

První desetiminutovka byla typická pro utkání Varů s Litvínovem. Zákroky za hranicí pravidel na obou stranách rozhodčí potrestal a ukázal tak, kdo je pánem na ledě. Z následných přesilovek se nepodařilo nikomu skórovat a tak bezbrankový stav trval až do 11. minuty. V čase 10:57 se okolo mantinelu protáhl Kubinčák a pokusil se zpoza branky zasunout za Mensatora. Ten se rychle přemístil k tyči a dokázal pokus vyrazit. Puk dostal na hůl opět Kubinčák a našel na druhé straně brankoviště úplně volného Roberta Reichela, který dopravil puk za čáru. Po inkasovaném gólu se zaskočení Karlovarští dostávali do útoku jen těžko. Na Hübla létaly střely především z dálky a jednu z větších šancí Řezníčka z pravého kruhu dokázal brankář domácích pokrýt. Druhou branku Severočechů zaznamenal po nenápadné akci Sklenička, který dorazil za Mensatora střelu Kopeckého. Po druhé brance se hosté oklepali brzo, ale na Hübla z průniku po křídle nevyzrál ani Kumstát. Litvínov přidal před přestávkou ještě třetí branku, když byl Mensator opět bez šance na zásah. Střelu Nikolova dokázal usměrnit do branky Branda.

Druhou třetinu začali Karlovarští už se Sáblíkem v zádech a navíc výborném stylu. Po 22 vteřinách hry dokázal potrestat nepřesné vyhození tvrdou ranou od modré Dobroň. Rychlá branka byla impulsem ke zlepšení hry a domácí obrana nevěděla kam dřív skočit. Útočníci Energie byli u puku o krok dříve než chemici a ti sahala i nadále k faulům. Ve 27. minutě hrály Karlovy Vary další přesilovou hru a na jejím konci byla tvrdá střela Řezníčka z mezikruží, kterou přesně dorazil z těžkého úhlu do sítě František Skladaný. Energie pak dostala další početní výhodu, která i přes další dobré střelecké pokusy Dobroně neskončila brankou. Místo toho aby Karlovarští zvýšili obrátky ve snaze vyrovnat, přizpůsobili hru domácím a začali také faulovat. Žádná další šance se v druhé třetině neurodila a tak šla Energie do posledního dějství s jednogólovým mankem.

Třetí třetinu začali domácí o poznání opatrněji ve snaze neinkasovat. To se jim sice povedlo, ale především v úvodních minutách byl Hübl pod velkým tlakem. Úvodní nápor Energie opadl a hra se odehrávala především ve středním pásmu, kde sváděli tvrdý boj zejména kapitáni obou mužstev. Ale ani jim se nepodařilo založit nějakou vážnější šanci. V posledních čtyřech minutách se Západočeši pustili do útoku ve snaze o vyrovnání, kterou jim ale značně znepříjemnilo vyloučení Košťála. V oslabení ujel Skaldaný s Dvořákem, ale zakončení bylo nepřesné. Minutu před konce měl velkou šanci na vyrovnání Kumstát, ale tváří v tvář Hüblovi neuspěl. Litvínov pak držel puk na svých hokejkách ve snaze nepustit Karlovy Vary do případné hry bez brankáře. Pouhých 14 vteřin před koncem nahodil Jenáček puk z prostoru za brankou a ten se dostal od Brandy záhadným způsobem až za brankovou čáru. Konzultace s videem nepotvrdila rozhodčímu úmysl kopnout puk do branky a tak byl dán závěrečný stav 4:2.

Ohlasy trenérů

Petr Rosol (Litvínov): "Rozhodla první třetina. My jsme oproti zápasu v Liberci o tři sta procent zlepšili defenzívu a bylo to znát. O ty dva góly jsme asi byli lepší."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Chtěli jsme si pohlídat začátek, ale to nám nevyšlo. Nakonec jsme stáhli náskok domácích a bojovali o vyrovnání až do poslední minuty, ale nevyšlo to."