HC Energie Karlovy Vary

Ani tři branky k bodům nestačily

HC Chemopetrol Litvínov - HC Energie 4:3 (1:1, 3:2, 0:0)
LITVÍNOV - Zlepšenou produktivitou a dvěma trefami v přesilových hrách se prezentovali v Litvínově karlovarští hokejisté. Ani tři branky na ledě soupeře ovšem Energii k bodům nepomohly. Znovu se totiž mimořádně dařilo střelcům domácího Chemopetrolu, kteří dokázali rozvlinit síť za Sáblíkem hned čtyřikrát. Průběh utkání byl téměř po celých šedesát minut ve znamení stahování domácího náskoku bojujícími energetiky, jenže po trefách Krafta, Košťála a Skuhravého vždy přišla rychlá odpověď. Na tu poslední z hole Kopeckého již Západočeši zbraň nenašli.
O2 extraliga, 18. kolo, út 24.10.2006, Zimní stadion Litvínov
Litvínov
Karlovy Vary
4:3
1:1, 3:2, 0:0
Branky a nahrávky: 10. Branda (Trávníček), 24. Lukeš (Skuhrovec), 29. Kubinčák (Reichel), 34. Kopecký (Bednařík) - 18. Kraft (Řezníček), 26. Košťál (Skuhravý), 33. Skuhravý (Kumstát). Rozhodčí: Minář - Bádal, Kalivoda. Vyloučení: 6:7, navíc Skuhravý (KVA) 10 min. Využití: 2:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 4222. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.
Litvínov: J. Hübl - Hranáč, Šlégr, Punčochář, Nikolov, Gýna, Skuhrovec, L. Poživil - Kubinčák, Reichel, Prorok - Benda, Branda, Trávníček - Bednařík, Kopecký, Jenáček (31. Černý) - Sklenička, Lukeš, Jánský.
Karlovy Vary: Sáblík - Duben (51. Brňák), Mudroch, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Dobroň - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Skladaný, Kraft, Chrenko (55. Tvrdek) - Machulda, Pech, Milan Procházka - Zaťovič.

Komentář k utkání

Úvod zápasu by se dal popsat jako vlažný, i když hned v prvním útoku domácích se dostával nebezpečně k dorážce u levé tyče číhající Robert Reichel. Pouze za pomoci nedovoleného zákroku mu jeho úmysl překazil Mudroch. První vyloučení předznamenalo chod zápasu na dalších deset minut. Fauly a přesilovky se střídaly na obou stranách a oba týmy měly šanci hrát krátce v 5 proti 3. První úspěšné využití přesilové hry přišlo v desáté minutě z hole Daniela Bandy, který míchal kotouč na levém křídle a tečovaným švihem překvapil Sáblíka v brance Karlových Varů. Po využité přesilovce se domácí stáhli opojeni vedením a Lukáš Pech měl ve dvanácté minutě šanci srovnat. Na levém kruhu ho našel Procházka, ale tvrdá střela postrádala přesnost a tak jediným jejím výsledkem byl otřesený gólman domácích, který inkasoval ránu do masky. Karlovy Vary ale nepolevily v útočném snažení a v další přesilové hře tři minuty před sirénou překvapil domácí hráče svým průnikem Milan Kraft a s pomocí teče Gýnovy brusle prostřelil brankáře chemiků. První třetina tak skončila smírně 1:1.

Druhá část začala o poznání útočněji z obou stran a brankáři měli plné ruce práce. Aktivní byly hlavně první řady obou týmů. Ve 24. minutě přišel paradoxně úder od čtvrté řady Litvínova, když po průniku do útočného pásma zakončoval Lukeš v duchu myšlenky „když nevíš co s pukem, tak vystřel“ a jeho střela se překvapivě octla v síti. Následovaly dvě podobné situace na obou stranách. Nejprve v oslabení ujel Benda s Nikolovem, ale Sáblík byl pozorný. Téměř z protiútoku našel Skuhravý přesně Košťála a bylo znovu vyrovnáno.

Nadějně vypadala i podobná akce Krafta se Skladaným ve vlastním oslabení. Nyní byl ale vítězem souboje Hübl a dva útočníci najednou kriticky chyběli na druhé straně. Reichel přihrával Kubinčákovi a Litvínov byl opět o krok vpředu. Energie se nevzdávala a dál útočila do zatažené obrany, kterou Litvínov začal hrát, vždy když se dostal do vedení. Ve 30. minutě dokázala domácí defenziva velký tlak hostů odvrátit, ale z dalšího velkého ohrožení, tentokráte v minutě 33. se Karlovým Varům podařilo potřetí srovnat. Přihrávku Kumstáta dostal mezi betony brankáře Hübla Václav Skuhravý. Zlomový moment zápasu přišel už o minutu později. Ve vlastním oslabení se na výpad do karlovarské rozehrávky vydal Bednařík, který získal kotouč a prodral se až před Sáblíka. Odraženého puku se zmocnil Kopecký a počtvrté protlačil kotouč za čáru.

Třetí třetina přinesla několik šancí na obou stranách, ve kterých se představili především Kraft a Kumstát a za domácí Branda s Bendou. Jelikož oba týmy zpřesnily hru v obraně a vyvarovaly se tak zbytečných faulů, byli jedinými vyloučenými Skuhrovec, který nevybíravě zasáhl ležícího soupeře a v roli mstitele také Kraft. Domácí zlepšili v závěru zápasu i útočnou hru a nedali svým napadáním možnost k závěrečné power play. V poslední zajímavé příležitosti se ocitl Pech, ale ani tento mladý forvard nedokázal zajistit snaživým hostům dodatečnou šanci v pětiminutovém prodloužení.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora (Litvínov): "Potvrdila se skutečnost, kterou jsme čekali. Byl to velice těžký zápas. Druhá třetina byla přímo infarktová. Jsem rád, že jsme duel dokázali zvládnout, i když jsme občas měli trochu štěstí."

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Začali jsme dobře a hráli jsme ze zabezpečené obrany. Potom to byl takový hokej nahoru a dolů. Prakticky jsme si zápas prohráli fatální chybou při vlastní přesilovce."