HC Energie Karlovy Vary

Defenzivní šachy pro Vítkovice

HC Vítkovice Steel - HC Energie 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
V i t k o v i c e - Pouze jediná přesná rána rozhodla utkání Karlových Varů ve Vítkovicích. A jelikož se v 53. minutě trefil domácí Irgl, odváží si energetici přes celou republiku první porážku v sezóně. Utkání dlouho připomínalo hokejové šachy. Západočeši déle než padesát minut dokonale brzdili útočné snahy Ostravanů, případně vše řešil opět výborný brankář Mensator. Když už se blížilo prodloužení, napřáhl těsně za modrou Irgl a propálil vše před sebou. Těsným vítězstvím tak Vítkovičtí sebrali Energii historickou možnost poskočit na první příčku extraligové tabulky.
Hokejový čas Radia Dragon - Ohlasy s Václavem Baďoučkem (formát mp3, cca 3 MB).
O2 extraliga, 6. kolo, út 19.9.2006, Palác kultury a sportu Ostrava
Vítkovice
Karlovy Vary
1:0
0:0, 0:0, 1:0
Branka a nahrávka: 53. Irgl (Gulaši). Rozhodčí: Husička - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:6. Bez využití. Diváci: 3011. Průběh utkání: 1:0.
Vítkovice: Pinc - Jurečka, Gulaši, Jasečko, S. Hudec, D. Galvas, Kuboš - Irgl, Burger, Hubáček - Mikulík, Šimíček, Krenželok - Kropáč, Káňa, Köhler - Klimek, Tomášek, F. Seman.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Jiří Hanzlík, Němec, J. Řezníček, Mudroch, Duben, Brňák, Kloz - Kumstát, Skuhravý, Balász - Dvořák, Kraft, Skladaný - Machulda, Milan Procházka, Košťál - Tvrdek, Pech, Borovanský.

Komentář k utkání

Domácí tým již od úvodních vteřin začal náporem, ovšem Karlovarským se dařil tento tlak úspěšně minimalizovat. Po dvou minutách šly Vítkovice do první přesilovky za Procházkovo hákování, ovšem za celou dobu se domácí k ničemu nedostali. Karlovy Vary perfektně bránily. Zanedlouho se dostali ale i hosté k přesilovce, v níž dvakrát zahrozil od modré Milan Kraft. Zhruba v polovině prvního dějství mohl otevřít skóre Petr Kumstát, jeho dělovka jen o milimetry minula Pincovu klec. Asi největší šanci domácích promarnil Káňa, kterému zpoza branky nahrál Tomášek. Jenže mladému Káňovi se při střeleckém pokusu zlomila hůl a puk zamířil vysoko nad. Pět minut před koncem šli karlovarští hráči do minutové přesilovky pěti proti třem, která bohužel k úspěchu nevedla. Karlovarského fandu ani fanouška pohledného hokeje první třetina určitě nenadchla, byla vidět opatrná hra, spíše s bráněním na obou stranách.

Do druhé části nastoupili hosté mnohem aktivněji a často ohrožovali Pincovu svatyni. Blízko gólu byla ve 26. minutě dvojice hostujících útočníků, kdy jeden z nich – Milan Karft zakončuje nenadálou střelou, ovšem bez gólové radosti. Dosud největší šance zápasu přišla o několik málo okamžiků později, kdy byl při závaru před domácí brankou blízko úspěchu Machulda, ovšem ani na dvakrát neuspěl. Do poloviny utkání tak byly Karlovy Vary aktivnějším celkem, Vítkovice se především bránily a k protiútokům zavelely jen sporadicky. To ovšem platilo jen do 34. minuty, kdy snažení Západočechů trochu ochablo a dalo tak vzniknout novému ofenzivnímu vzkříšení Ostavanů. Ovšem na podobné věci je karlovarská obrana, která dnes fungovala takřka bezvadně, připravená a spolu s ní i karlovarský brankář Lukáš Mensator.

Začátek třetího dějství byl na šance velice chudý a tak tři tisícovky diváků viděli opět ten neatraktivní hokej z první části. Několik náznaků šancí si vytvořili domácí i hosté, ovšem ani jedna nemohla pozorné brankáře překvapit. Ledy prolomil až v 50. minutě Skladaný. Slovenská posila měla v brejku velice dobrou příležitost, ovšem všechny naděje uhasila Picovo lapačka. Na druhé straně zachránil perfektním zákrokem Mensator, když se bleskurychle přemístil k druhé tyčce, kam směřovala dělovka od nikým nepokrytého Hudce. Vítkovice se s blížícím koncem dostávaly do tlaku, další nebezpečnou střelu vyslal Jasečko. Ovšem velký šok pro karlovarské hráče přinesla až 53. minuta. Od modré vše, i dnes výborně chytajícího Mensatora, propálil Zbyněk Irgl. Karlovarští se pak vrhli do velkého tlaku, avšak žádné střelecké pozice si ne a ne vytvořit. Nejblíže k vyrovnání měl v dorážce Dvořák, avšak svou roli spasitele odmítl. Hosté chvílema působili až chaotickým dojmem, dvě minuty před koncem zkusili ještě hru bez brankáře. Do prázdné svatyně však mohli vsítit pojistku hned dva vítkovičtí útočníci, blízkost prvního vítězství v sezóně jim patrně svázala ruce. Do závěrečného hvizdu se už však nic zásadního nestalo. Na ledě byla vidět velká radost z premiérových tří bodů pro Vítkovické, naproti tomu z karlovarských tváří šlo vyčíst zklamání z přerušení vítězné šňůry.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (Vítkovice): "Byly to velké nervy. Nechtěl jsem hráče přemotivovat, proto jsme vycházeli z toho, že se bude hrát na 0:0. Hráči na sobě měli velký tlak, byli nervózní a ze začátku to bylo vidět na některých přihrávkách. Všichni jsme ale pořád věřili, hráči se během každého střídání navzájem povzbuzovali. Od desáté minuty druhé třetiny jsme už využívali chytrou hru, netlačili jsme se tak moc dopředu. Pro nás je to vynikající výsledek, s nulou a jedním vstřeleným gólem. Jsme maximálně spokojeni."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Prohráli jsme tím nejhorším výsledkem. Bohužel se potýkáme se střílením gólů a těžko vyhráváme. V první polovině utkání byla na Vítkovicích znát nervozita, ale my jsme toho nedokázali využít. Kdybychom se dostali do vedení, Vítkovice by ještě více znervózněly a mohlo se to vyvíjet jinak."