HC Energie Karlovy Vary

Tři body jsou doma a Energie v desítce

HC Energie - HC Vítkovice Steel 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
KARLOVY VARY - Po dvou prohraných utkáních Energie opět získala tři body. V první třetině sice smolně inkasovala hned z první střely Vítkovických, ale ve druhé části dokázala výsledek díky trefě Tomáše Chrenka vyrovnat. Do třetího dějství vlétli hráči Energie s větším nasazením něž soupeř a Milan Kraft vstřelil vítěznou branku. Do prázdné klece pak už jen pečetil plný bodový zisk Václav Skuhravý.
O2 extraliga, 19. kolo, pá 27.10.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Vítkovice
3:1
0:1, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 39. Chrenko (Machulda), 50. Kraft (Skladaný), 60. Skuhravý (Řezníček) - 4. Káňa (Krenželok). Rozhodčí: Jebavý - Čížek, Padevět . Vyloučení: 7:7, navíc Skuhravý - Gulaši oba 10 minut. Bez využití. Diváci: 2850. Průběh utkání: 0:1, 3:1.
Karlovy Vary: Mensator - Mudroch (28. Brňák), Duben, Němec, Řezníček, Dobroň, Jiří Hanzlík - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Kraft, Skladaný - Machulda, Pech, Milan Procházka, od 28. navíc Chrenko
Vítkovice: Pinc - Jasečko, Gulaši, Kuboš, Chmelíř, Jurečka, Dresler, Mocek - Irgl, Káňa, Hubáček - Kropáč, Burger, Krenželok - Mikulík, R. Procházka, Köhler - od 21. navíc Tomášek, Boháč, Klimek

Komentář k utkání

Do karlovarské branky se po delší době vrátil rekonvalescent Mensator a hned první důležitý moment zápasu příliš nenaznačoval, že by si měl mladý gólman proti Vítkovicím užít příjemný comeback. Ve čtvrté minutě totiž za jeho záda dostal hodně záhadným způsobem kotouč další mladík Tomáš Káňa. Rychlé vedení hostí pak na dlouhé minuty předurčilo obraz hry.

Holaňovi svěřenci rozestavěli ve středním pásmu takřka dokonalou obrannou hráz, kterou energetici, navíc nepřesní v rozehrávce, jen těžko překonávali. A když už se Karlovy Vary na chvíli usadily v útočném pásmu, tak jako se to podařilo kombinujícím Dvořákovi s Kraftem, chyběla střelecká přesnost i trochu štěstí. To jako při Kraftově teči Němcovy rány od modré. Pozorný Pinc se v první třetině mírně orosil už pouze jednou, když po Kumstátově zavezení do pásma pálil z otočky k tyči Skuhravý.

Ani Mensator se před první sirénou do hry příliš nedostal. Ohrozil jej pouze po levé straně ujíždějící Gulaši, jenž se dostal i k dorážce své první střely z úhlu. Pořádně se do zápasu brankářská opora Západočechů zapojila až v první desetiminutovce prostřední části. Vítkovice postupně dostaly několik šancí hrát v početní výhodě, výborný Mensator se však začal obsazovat do titulní role pátečního dramatu. Na jeho betonech skončil kuriózně v leže střílející Chmelíř, Martin Tomášek ztroskotal se svou střelou z ideální pozice mezi kruhy na dobře povyjetém brankáři, v podobné situaci přeskočil Hubáčkovi puk čepel hole a zajímavou příležitost připravoval nečekanou zpětnou přihrávkou před bránu také Mikulík. Všechny šance ale zůstaly nevyužity, což byl možná rozhodující okamžik celého duelu.

Přibližně od třicáté minuty totiž začali iniciativu i díky početním výhodám přebírat energetici. Hodně vidět byl především Kumstát, jenž svým typickým dlouhým krokem přespurtoval podél mantinelu posledního soupeře, branku však z úhlu netrefil a posléze nedokázal ani s pomocí Pecha dotlačit kotouč za pozorného Pince. Vyrovnání přišlo až ve 39. minutě. Domácí se právě protrápili možná nejhůře sehranou přesilovkou duelu, ale jen co se vyloučený hráč vrátil na led, našel Machulda u vzdálenější tyče Tomáše Chrenka. Slovenský hráč pohotovou střelou do opuštěné poloviny branky zaznamenal svou premiérovou trefu v české extralize.

Třetí třetina se téměř celých deset minut odehrávala ve středním pásmu. Vzájemný souboj možná nejpreciznějších defenziv letošního ročníku nejvyšší soutěže příliš vzruchu v útočném pásmu nenabízel. Kritické chyby se ale dopustili hosté v 50. minutě. Dvořák exportní zpětnou přihrávkou našel před brankou Skladaného, jemuž nakonec s pukem do sítě musel pomáhat velmi důrazný Milan Kraft.

Obrovská šance srovnat se hostím naskytla o tři minuty později. Na trestnou lavici usedl za hodně nešťastné vyhození puku z kluziště i Václav Skuhravý a protože tam už nějakou dobu za jiný prohřešek pykal i jeho kolega, hráli Ostravané 33 vteřin ve dvojnásobné převaze. A zde potvrdil roli klíčového muže Energie opět Mensator. Dokázal totiž zneškodnit bleskovým přemístěním k levé tyči střelu do takřka prázdné brány a ustál i několik dalších dorážek.

Závěrečné minuty patřily jednoznačně Karlovým Varům. Skvělý výkon potvrdila především dvojice Kraft – Dvořák, kterým se chytrou kombinací v útočném pásmu podařilo ušetřit snad celou minutu. Hra ocelových rytířů bez Pince k prodloužení nevedla. Ba právě naopak. Řezníčkovi se podařilo získat puk, který dovezl do opuštěné klece kapitán Václav Skuhravý. Nakonec si tak osladil osobně dost smolný zápas, téměř celou jednu třetinu dnes totiž strávil na trestné lavici.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Musím mužstvu poděkovat, že zápas zvládlo tak, jak ho zvládlo. Vítkovice byly agresivní ve všech částech hřiště, jejich styl nám nevyhovuje. Ale vůle mužstva byla dnes obrovská a po delší době jsme si sáhli na tříbodové vítězství."

Miloš Holaň (Vítkovice): "Věřili jsme si, přijeli jsme s tím, že v Karlových Varech budeme bodovat. Do poloviny utkání to tak vypadalo. Ovšem nezvládli jsme přesilové hry a po individuálních chybách dostali dva góly. Za výkon jsme si zasloužili bod, ale dát jen jeden gól, to už je tragédie."

Fotogalerie

Související články