HC Energie Karlovy Vary

Neuvěřitelný Sáblík! Energie veze tři body z Ostravy

HC Vítkovice Steel - HC Energie 2:3 (1:2, 1:1, 0:0)
OSTRAVA - Veselá cesta přes republiku čeká na hokejisty karlovarské Energie, kteří si v posledním zápase před přestávkou připsali plný bodový zisk. Hosté se ujali vedení již ve čtvrté minutě, na trefu obránce Mudrocha domácí ještě nalezli odpověď. Dva přesné zásahy dravého Jaroslava Kristka již ale smazat nedokázali, v cestě jim stál famózně chytající Lukáš Sáblík. Necelých 14 dní volna tak Energie stráví v klidných vodách středu tabulky.
O2 extraliga, 32. kolo, pá 8.12.2006, Palác kultury a sportu Ostrava
Vítkovice
Karlovy Vary
2:3
1:2, 1:1, 0:0
Branky a nahrávky: 5. Burger (Hubáček), 31. Šimíček (Irgl) - 4. Mudroch (Chrenko), 18. Kristek (Dvořák), 30. Kristek (Pech). Rozhodčí: Homola - Charvát, Pešek. Vyloučení: 8:10, navíc Kuboš a Gulaši (VIT) 10 min. Bez využití. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3 Diváci: 3892.
Vítkovice: Pinc - Jasečko, Gulaši, Jurečka, Ovčačík, Kuboš, Chmelíř, Sedlák, S. Hudec - Kropáč, Burger, Hubáček - Irgl, Šimíček, Káňa - Tomášek, Mikula, Köhler - Weissmann, Hamrák, Krenželok
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Hanzlík, Mudroch, Kloz, Brňák - Skuhravý, Kumstát, Košťál - Dvořák, Kristek, Skladaný - Zucker, Chrenko, Vondrka - Tvrdek, Pech, Zaťovič

Komentář k utkání

Kdo do ostravské ČEZ Areny dorazil s několikaminutovým zpoždením, mohl litovat promarnění zajímavých okamžiků a branek. Možnost dostat se do herní pohody nabídl domácím hned v úvodu kapitán energetiků Skuhravý, když vyfasoval dvě minuty za hákování. Vítkovický kombinační stroj však ještě zřejmě nenaběhl do plných obrátek a Karlovarští se v oslabení ani příliš nezapotili. V plném počtu se hosté začali osmělovat k útočení a hned jeden z jejich prvních výpadů rozvlnil síť. Po Chrenkem vyhraném vhazování od modré vypálil Petr Mudroch a trefou do pravého horního růžku si připsal svůj letos druhý brankový úspěch. Zkleslá nálada se v ochozech neusadila na dlouho. Jiří Burger společně s Petrem Hubáčkem bezchybně využili nájezd na samotného obránce Varů.

Oslabení při vyloučení obránce Dubna Energie ustála, hůře pro ni bylo za plného počtu hráčů na ledě, kdy Burger dopravil kotouč za Sáblíkova záda. Dle názoru sudího Homoly se však jednalo o úmyslné kopnutí, a branka nebyla uznána. Hokejové tempo v polovině třetiny postupně začalo upadat a nic na tom nezměnila ani početní výhoda Energie při vyloučení Hubáčka.

Velmi blízko vedení se Vítkovičtí ocitli ve 14. minutě, kdy střela mladého obránce Gulašiho rozezvučela Sáblíkovu tyč. Hlavní arbitr navzdory diváckým protestům rozpažil a svůj verdikt potvrdil i v následném přerušení po konzultaci s videem. Skóre se však měnilo na druhé straně. Všemu nejprve předcházelo udělení 2 minut za hákování a 10 minut za remcání domácímu Kubošovi. Přesilovka Energie opět nenabídla utěšenou podívanou, po jejím skončení se ujala střela Jaroslava Kristka z mezikruží.

Úvod druhé části připomínal ze strany Energie spíše nácvik hry v oslabení. Kombinace domácích ale vázla a do příležitosti se paradoxně málem protlačil energetik Dvořák. Když pak Vítkovické nenakopla ani 25 vteřinová výhoda 5 na 3, chopil se slova opět soupeř, konkrétně jeho slovenské duo. Blafák Skladaného bravurně lapil Pinc, o minutu později Chrenkovu střelu do prázdné branky v poslední chvíli zastavil Káňa. Gólem sice neskončil ani Vondrkův únik, avšak karlovarská dominance v této části zápasu přece jen přinesla své ovoce. Při hře čtyři na čtyři se podruhé v zápase prosadil Jaroslav Kristek, přestože jeho střela nepatřila do kategorie nechytatelných.

Ani tentokrát se energetici z dvoubrankového vedení netěšili dlouho, Roman Šimíček poslal v pádu bekhendem puk za Sáblíkova záda. V 33. minutě se karlovarské čtvrté lajně povedlo před Pincem vytvořit pořádné dusno, ale ani několik Tvrdkových dorážek do sítě nedoputovalo. S nadlouho poslední karlovarskou útočnou akcí upadla i kvalita hokeje. Domácím pozice tvůrce hry příliš neseděla, defenziva hostí pracovala perfektně a v druhé části se již stav neměnil.

I v závěrečné třetině mohli diváci jen stěží nalézt v karlovarské hře výraznější snahu po útočení. Domácí se role dobyvatele ujali s vervou a hned v úvodu zahrozili Kropáčem. Stupňující se tlak vítkovického celku vyústil trefou do černého z hole Köhlera, ani tentokrát se však skóre nezměnilo. Sudí Homola branku neuznal pro předchozí zásah do masky hostujícího brankáře. Další dějství představení se jménem Vítkovice vs. Sáblík následovala, v hlavních rolích se postupně vystřídali Hubáček, Káňa, Kropáč a Köhler.

V 54. minutě západočeskému kouzelníkovi opět pomohla tyč, tentokrát se za hlavu mohl držet Stanislav Hudec. Zatímco vítkovický boj s vlastní neproduktivitou nebral konce, samotné utkání se k svému závěru blížilo kvapným tempem. Vysněné prodloužení domácím nakonec nepřinesla ani závěrečná hra vabank bez brankáře. Energetici tak bodovali posedmé v řadě a reprezentační přestávku „přezimují“ na skvělé čtvrté příčce.

Ohlasy trenérů

Miroslav Fryčer (Vítkovice): "Z posledních čtyř zápasů před přestávkou jsme chtěli nějakých deset bodů, ale máme jen šest a to je málo. Pořád před sebou tlačíme pytel. Dneska jsme hráli náš hokej až posledních dvacet minut, kdy soupeř nevěděl, kam dřív skočit, ale bohužel hokej se hraje na šedesát minut. I tak jsme v závěru měli dost šancí na vyrovnání. Soupeř byl pod tlakem, hodně jsme stříleli, ale šance jsme neproměnili."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Vyšla nám první třetina. Dali jsme dva góly, aniž bychom měli tlak. Ve druhé třetině jsme šli do několika přečíslení, ale nám se nikdy moc nedaří dát v takových chvílích góly, abychom odskočili. Tak jsme o vítězství znovu museli bojovat až do konce, ale tým to velkým úsilím v závěru dokázal. Ukázalo se, že když letos dáme tři góly, vyhráváme."