HC Energie Karlovy Vary

Premiéra v nájezdech: Energie bere dva body

HC Energie Karlovy Vary - HC Rabat Kladno 4:3sn (1:1, 2:1, 0:1 - 0:0)

K a r l o v y V a r y - Prohra z Vítkovic je zapomenuta. V pohledném domácím zápase s Kladnem sice Energie musela dvakrát dotahovat náskok soupeře, ale nakonec odešla z ledu se dvěma vítěznými body. O těch se však poprvé rozhodovalo až v sérii samostatných nájezdů. Josef Řezníček potvrdil svou extratřídu a jediným úspěšným samostatným nájezdem získal pro Karlovy Vary bod navíc. Ve výborných výkonech pokračoval i proti Kladnu levý křídelní útočník František Skladaný, který si zaslouženě připsal svou první trefu v zeleném dresu.

O2 extraliga, 7. kolo, pá 22.9.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Kladno
4:3sn
1:1, 2:1, 0:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 18. Němec (Skladaný), 35. Skladaný (Milan Procházka), 39. Dvořák (Němec), rozhodující nájezd Řezníček - 5. Hluchý (Bílek), 26. Havel (Martin Procházka), 43. Kalla (Havel). Rozhodčí: Rejthar - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 11:13, navíc L. Procházka (Kladno) 10 minut. Využití: 2:2. Diváci: 3060. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Jiří Hanzlík, Němec, Řezníček, Mudroch, Duben, Kloz, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Balázs - Dvořák, Kraft, Skladaný - Machulda, Milan Procházka, Košťál - Borovanský, Pech, Tvrdek
Kladno: Orct - Ševc, Zeman, Pavlas, Štěpánek, Libor Procházka, Čech, Hájek - Horna, Patera, Martin Procházka - Bíle, Gardoň, Hluchý - Havel, Kalla, Kuchler - Frolík, Čurilla, Jaroš

Komentář k utkání

Po nedlouhé době byl na zimní stadion v Karlových Varech delegován sudí Rejthar, jenž v nedávném zápase s Vsetínskou hokejovou lámal rekordy v počtu vylučovaných. Úvodní obavy publika se však nenaplnily a k vidění byl zápas dobré úrovně.

Do utkání lépe vkročilo mužstvo Rabatu. Po zaváhání domácí obrany vyslal první střelu na Mensatora Hluchý a i první branku si připsali hosté. Ve čtvrté minutě odešel obránce Dobroň pykat za nedovolené bránění a Kladno vytvořilo nebezpečný zámek. Gólovou situaci vymyslel Bílek, když u zadního mantinelu oklamal bránícího hráče, poslal kotouč napříč brankovištěm na hůl Milana Hluchého, jenž nikým nekrytý už s uklizením kotouče do sítě neměl příliš práce. Střelecký úspěch hosty navnadil a domácí obránci měli plné ruce práce.

Oddychnout si mohli až při vyloučení příliš zuřivě útočícího Horny. V početní výhodě ale nepodali energetici ideální výkon a podobně tomu bylo i při následném vyloučení Kuchlera. Diváci snad kromě tvrdé Mudrochovy rány od modré důvod ke spokojenosti neměli a místy se ozýval nespokojený pískot. Zaznamenáníhodnou příležitost si vytvořila až ve třinácté minutě čtvrtá pětka. Kloz v situaci dva na jednoho ideálně našel Pecha, jehož pokus o trefení místa nad Orctovou lapačkou ale nevyšel. Do tempa pomohl domácím rozhodčí Rejthar. Vyloučení Ševce kladenský brankář ještě ustál, navazující podražení Martina Procházky se mu již ale stalo osudným. Ondřej Němec ukázal vyhlášenou sílu své střely, když si z modré sjel na pas Skladaného a odrazem od břevna vyrovnal skóre.

Druhá dvacetiminutovka začala opatrně, velké věci se začaly dít až po vyloučení domácího Dvořáka v pětadvacáté minutě. Bránícímu Řezníčkovi při pokusu o vyhození z pásma sjel kotouč tak nešťastně z čepele, že obloučkem zapadl mezi diváky. Dle nového pravidla tak energetiky čekalo 99 vteřin ve třech. Tři mušketýři s éčkem na hrudi si zpočátku vedli výborně a dvakrát poslali Kladenské zpět k Orctovi. Pak však přišla parádní kombinace na jeden dotek, Martin Procházka našel Michala Havla, jenž chladnokrevně doklepl kotouč do sítě.

Iniciativu museli nutně převzít opět domácí. Třiatřicátá minuta patřila Borovanskému, jenž nejprve nebezpečně pálil z kruhu a o několik okamžiků později byl nevybíravým zákrokem u mantinelu atakován Liborem Procházkou. Branka padla paradoxně až po vypršení dvouminutového trestu. Na křídle se před Milanem Procházkou otevřel prostor, děvětadvacetiletý forvard si nabruslil do útočného pásma a napříč kluzištěm přihrál Františku Skladanému. Pro posilu ze Slovenska již nebyl problém obstřelit ležícího Orcta.

Na druhé straně zahrozil při vyloučení Kloze od modré Ševc, ale jeho tvrdou ránu v poslední chvíli Mensator vykopl betonem. Časoměřiči si na nedostatek společníků opravdu stěžovat nemohli, necelé tři minuty před koncem třetiny zahrál vysokou holí brankář Orct a nařízeného trestu se ujal jeho spoluhráč Bílek. Neposeděl si však dlouho, od modré opět pálil Němec a Michal Dvořák v správný čas na správném místě tečoval za Orcta. Druhou přestávku tak mohlo 3060 platících diváků prožít v příjemném rozpoložení.

Na vyrovnání se v třetí části Kladenští skutečně nenadřeli. Nenápadná střela Jaroslava Kally od mantinelu ďábelsky přesně zapadla do pravého horního růžku, a Lukáš Mensator tak poprvé v sezoně inkasoval více jak dvě branky. Oba aktéři si dali repete v osmačtyřicáté minutě při vyloučení Mudrocha, Kallovu střelu karlovarská jednička tentokrát zneškodnila. Zajímavá situace se udála v padesáté minutě, kdy Pechovo nahození po několika odrazech poskakovalo na brankové čáře, někteří diváci již dokonce jásali, ale hlavní arbitr s jistotou rozpažil. Svižný útočný hokej se pomalu měnil v hru na jistotu a po šedesáti minutách si obě mužstva rozdělila po bodu.

Prodloužení přineslo pramálo vyložených šancí. Aktivněji si počínali Kladenští, energetici si evidentně více věřili v samostatných nájezdech. Tato víra jim nakonec přinesla prémiový bod. Lukáš Mensator postupně vychytal Gardoně, Pateru a Martina Procházku, naopak Josef Řezníček ani tentokrát nezklamal důvěru trenérů a diváků.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Utkání jsme začali nervózně, v první třetině jsme ztráceli dost puků. Až ke konci první třetiny se hra začala vyrovnávat. Ve druhé části jsme byli lepší a zaslouženě jsme šli do vedení. Ve třetí třetině mužstvům docházely síly a tolik se neriskovalo. Při nájezdech se usmálo štěstí na nás. Se dvěma body z tohoto utkání jsme maximálně spokojeni."

Zdeněk Müller (Kladno): "Měli jsme dobrý nástup a v první třetině se nám dařilo. Trochu jsme propadli ve druhé části, kdy jsme po našem vedení 2:1 poněkud vyklidili pole. Hrálo se s velkým nasazením a zápas nás stál hodně sil. S bodem jsme spokojeni, protože jsme stále nepřestali sbírat body."

Fotogalerie

Související články