HC Energie Karlovy Vary

Půlminutové zaváhání připravilo Energii o body

HC Rabat Kladno - HC Energie 6:3 (0:0, 2:2, 4:1)
KLADNO - Když se energetikům v padesáté minutě na kladenském ledě podařilo z hole Miroslava Dubna potřetí srovnat náskok Rabatu, byly karlovarské akcie velmi žádanou komoditou. Jak rychle ovšem mohou spadnout až na nulovou hodnotu ukázaly další vteřiny. Hned po buly byl vyloučen střelec vyrovnávací branky, Kladno přesilovku rychle využilo Frolíkem a za necelou půlminutu už se středočeský talent radoval ze završení hattricku. Na odpověď již čas nezbýval, navíc se domácí radovali ještě z další pojistky. Za Energii se vedle premiérového Dubnova gólu v sezóně radovali ještě Procházka a Dvořák.
O2 extraliga, 20. kolo, ne 29.10.2006
Kladno
Karlovy Vary
6:3
0:0, 2:2, 4:1
Branky a nahrávky: 21. Frolík (M. Štěpánek), 38. Hluchý (M. Havel), 49. Gardoň (Frolík), 51. Frolík (Kalla), 52. Frolík (Tatíček), 57. Gardoň (Zeman) - 32. Milan Procházka (Chrenko), 38. Dvořák (Kraft), 50. Duben (Machulda). Rozhodčí: Rejthar - Šátava, Pešek. Vyloučení: 7:8, navíc Dvořák (Karlovy Vary) 10 min. Využití: 3:1. Diváci: 2664. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 6:3.
Kladno: Orct - Ševc, Zeman, Pavlas, M. Štěpánek, Trončinský, Hájek, V. Čech - Horna, Patera, Martin Procházka - Bílek, Gardoň, Frolík - M. Havel, Kalla, Hluchý - Čurilla, Tatíček, Kuchler.
Karlovy Vary: Mensator - Brňák, Jiří Hanzlík, Řezníček, Němec, Duben, Dobroň, od 21. Kloz - Dvořák, Kraft, Skladaný - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Machulda, Chrenko, Milan Procházka - Tvrdek, Pech, Zaťovič.

Komentář k utkání

První třetina začala velice bouřlivě. Už v první minutě mohlo být vše jinak, kdyby se Lukáš Mensator nevytáhl perfektním zákrokem proti Martinu Frolíkovi, který šel již v první minutě do brejku. Domácí hokejisté se po necelé minutě dostali do další šance, kdy si jeden z útočníků obkroužil branku, ale na karlovarského brankáře opět nevyzrál. Karlovy Vary daly o sobě také vědět zhruba po druhé a půlté minutě...., kdy za hákování Košťála si šel posedět kladenský Tatíček a Skuhravý mohl této šance ihned využít a to dokonce dvakrát. Při prvním pokusu pálil od modré jen do skrumáže před brankou, při druhé akci si najel na Dubnovu nahrávku, pálil od levého kruhu, jenže bez brankového výsledku. Prvních deset minut nepřineslo kromě úvodní nevyužité přesilovky pro Kladno nic zajímavého a ani nijak oslňující hokej. V druhé části úvodní třetiny měl tutovou šanci na své holi Tatíček, kdy si kličkou položil bránícího hráče před brankou, ovšem Mensátor ve finální fázi vytěsnil jeho střelecký pokus vysoko nad branku. Poté šla Energie opět do početní výhody, ovšem kromě Dubnovo nahození do skrumáže před brankou nepřinesla nic významného. Zhruba dvě minuty před koncem se dostal Mensator do nekonečné salvy střel od Gardoňova pluku, avšak jako správná pevnost, tak i Mensator bravurně odolal. . První dějství přineslo nepříliš pohlednou hru, výtečné zákroky hostujícího golmana a lehkou převahu domácích.

Úvod druhé části přinesl bohužel pro hosty rychlou branku z hole kladenských hokejistů. Štěpánkův centr z rohu útočného pásma se prapodivně odrazil k Martinu Frolíkovi, před kterým již byla jen poloodkrytá karlovarská brána. 22. minuta přinesla další ránu pro karlovarské mužstvo a to v podobě zranění Chrenka, kterého nešťastně zasáhl kotouč Po chvíli se ale zvedl z ledu a odjel za aplausu diváků na střídačku. Od této doby byli karlovarští aktivnějším celkem na hřišti. To mohlo přinést své ovoce ve 24. minutě, kdy Kraft zavezl puk do útočného pásma a po chvilce trefil Skuhravý z pravého kruhu bližší tyč. Záhy odešel na trestnou lavici Ševc za hákování a tak hosté mohli ve své honbě za brankou pokračovat. . Karlovy Vary drtí ve svém obranném pásmu Kladno, po nepovedené Skuhravého střele od modré zkoušel překvapit Orcta Duben za brankou. Jen co skončila tato přesilovka, začala hned druhá. Jelikož Čurilla vyhodil kotouč z hrací plochy a to znamenalo dvě minuty pro kladenského útočníka. Využití této početní výhody mohlo přijít hned záhy, jenže Dvořák se zblízka neprosazuje. Ovšem radost karlovarských přichází krátce po navrácení Čurilly z trestné, kdy Chrenko vybojoval puk a osamocený Milan Procházka se již před Orctem nemýlil a poslal puk pod horní tyč. Karlovy Vary se tak dočkaly zaslouženého vyrovnání. Naopak zvýšit mohl v další karlovarské přesilovce Skladaný s Dvořákem, kdy měli na holích jasný gól, ale ve skrumáži nakonec puk skončil pod kladenskými hráči. Ovšem to už byla 38. minuta a další branka pro domácí. Hájek vyslal pasem na modrou ke zteči Havla a po jeho střele úspěšně dorážel Milan Hluchý . Velká kladenská radost netrvala však dlouho, již za necelých dvacet vteřin se Michal Dvořák obtočil kolem branky a zasunul puk Orctovi podél betonu. Asistoval mu Milan Kraft. Po necelé minutě se hektický závěr druhé části mohl opět měnit, kdyby Patera trefil kotouč před odkrytou brankou. Poté následovalo už jen hákování Brňáka, Kladno mělo přesilovku, ve které se hosté s přehledem ubránili a tak se do konce již nic nestalo. Druhá část přinesla střelecké probrání, karlovarští hokejisté však vždy na změnu stačili zareagovat.Po dvou třetinách byl proto stav 2:2.

Do poslední části vykročili lépe domácí, dokázali si vytvořit spousty dobrých příležitostí, avšak Lukáš Mensátor byl svými zákroky proti. Ve 46. minutě svítil na světelné tabuli trest pro kladenského Čurillu, ovšem kladenští se dokázali oprostit od minutového karlovarského zámku a navíc kvůli Skladanému se hrálo čtyři proti čtyřem. Při navrácení Čurilli na led se domácí opět dostávají do vedení. Radek Gardoň využívá přesilovou hru, když za Mensatora až silou vůle dotlačil kotouč společně s Martinem Frolíkem. Energetiky tento gól jasně nabudil a opět se stali aktivnějším celkem na kluzišti. Za necelou minutu toto snažení přineslo své ovoce, když za kroček dostal Ševc dvě minuty a z následující přesilovky se od modré parádně trefil Miroslav Duben , po nahrávce Vladimíra Machuldy. Záhy ovšem střelec branky oslabuje mužstvo kvůli svému zákroku vysokou holí a naneštěstí pro Energii je tento zákrok potrestán brankou. Martin Frolík zády k brance překonal bekhendem Mansatora již po čtvrté. Neuběhlo ani půl minuty a domácí se radují znovu. Martin Frolík stejným způsobem, jako gól předchozí přidává i pátý gól, i když ten musel potvrdit až videorozhodčí, neboť sudí puk vylétnuvší z branky nezahlédl a až při přerušení po další minutě hry se dostal ke konzultaci. Frolíkovi asistoval Petr Tatíček. Karlovy Vary se dostali do křeče a nepodařilo se vymyslet nějakou šanci. Naopak Kladenští si uživali svou slávu a nebáli se ohrozit hostující branku. Poslední zářez udělalo Kladno do karlovarského svědomí v 57. minutě, kdy dvojnásobnou přesilovku potrestal Radek Gardoň, pro kterého už nebyl problém trefit prázdnou Mensatorovu klec. Zbytek utkání se jen už dohrával. Energetici dlouho stíhali dorovnávat náskok kladenských, ale trhák ve třetí třetině už byl rozhodující. Karlovy Vary tak prohrávají na ledě Kladna.

Ohlasy trenérů

Petr Kasík, trenér Kladna: Jsme nesmírně rádi, že jsme zvládli náročný zápas. Po první třetině byli hráči poněkud skleslí, protože nedokázali využít dva samostatné nájezdy. Naštěstí v poslední části nám to tam začalo opět padat.

Zdeněk Venera, trenér Karlových Varů: Třikrát jsme dokázali jednogólový náskok domácích zlikvidovat, ale potom se přece jen projevil fakt, že se nám rozpadla obrana. Vždyť dneska nehráli Ustrnul a Mudroch, navíc v průběhu zápasu se zranil Hanzlík. Kladno však v domácím zápase prokázalo svoji velkou sílu v ofenzivě.